Malatya'da Hastanelerdeki Covid'li Hasta Sayisi 3'E Düstü

Malatya Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya’da hastanelerde Covid-19 tedavisi gören hasta sayinin 3’e kadar düstügünü söyledi.

Malatya'da Hastanelerdeki Covid'li Hasta Sayisi 3'E Düstü
Saglik Il Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli pandemide gelinen son duruma iliskin açiklamada bulundu. Malatya’da hastanelerde Covid-19 tedavisi gören hasta sayinin 3’e kadar düstügünü belirten Bentli, Turgut Özal Tip Merkezi’nde tedavileri süren 3 hastanin saglik durumlarinin da iyi oldugunu söyledi.

Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde Covid-19 hastasinin bulunmadigi bilgisini paylasan Bentli, "15 Mart 2020’den beri devam eden pandemi sürecinde ilk defa 30 Nisan 2022 tarihinde sifir vaka ile karsi karsiya kaldik. Daha önceki varyantlarda düsüslerde 15 binli rakamlara kadar düsüyorduk ama hiçbir sekilde sifiri görmemistik. Ilk defa sifir ile karsi karsiya geldik. Sonrasinda birkaç vakamiz oluyor olsa bile 10 vakayi geçen günlerimiz artik olmuyor. Bunun yansimasi olarak da bugün itibariyle ilk defa Malatya Egitim Arastirma Hastanesinde hem servisimizde hem de yogun bakimimizda Covid pozitif vakamiz yok. Yatan hastamiz yok. Malatya’da Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi’nde orda da yogun bakimda yok ama serviste 3 tane hastamiz var" dedi

Mevcut durumun tamamen virüsün bittigi anlamina gelmedigini kaydeden Bentli ,Bu tamamen virüsün bittigini göstermiyor bize virüsün etkinliginin azaldigini ve toplumsal bagisikligin gelismesi nedeniyle sadece bir grip seklinde üst solunum yolu enfeksiyonu seklinde seyrettigi için insanlarimiz test vermiyor. Buna bagli olarak düsük rakamlarla karsi karsiyayiz. Bu çok sevindirici çünkü akciger tutulumu olmadigi için hastalarimiz agir bir sekilde oksijen hücreleri satürasyonu düsmüs bir sekilde bizlere basvurmuyor. Dogal olarak yatis da gerekmiyor. Bu insallah önümüzdeki günlerde daha da düsecek. Özelikle Saglik Bakanliginin ve Bilim Kurulu’nun aldigi son kararda, Türkiye genelinde toplam vaka sayisi günlük binin de altina düserse kalan son 2 maske zorunlulugu olan hastaneler, saglik merkezleri ve toplu tasimadaki maske zorunlulugu da artik kalkmis olacak. Bunu da önümüzdeki 10 gün içerisinde binin altindaki rakamlarla Türkiye’de maske zorunlulugunun da bitecegini de düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Bentli, pandemi sürecinin devam ettigini özellikle kronik hasta ve yaslilarin hatirlatma dozunun yaptirmasi gerektigini ifade ederek, “Biz yine pandemi bitti diyemiyoruz. Insallah gündemimizde çikti. Saglik Bakanligimiz ve Dünya Saglik Örgütü artik vefat eden yok veya pandemi halinden çikip endemi haline geldi diyene kadar biz asi sürecimizi devam ettirecegiz. Su ana kadar 2 doz asi yaptiran yaklasik yüzde 77’ye yakin bir oranimiz var. Iki doz asi degil de artik hatirlatici dozlarin yapilmasi gerekiyor. Artik 3 asimiz var. Özellikle kronik hastalarimiza, yaslilarimiza hatirlatici dozlarinin mutlaka yaptirmalari gerektigini tavsiye ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA