Yüzde 10-15 Su Kaybi Çocugu Yogun Bakima Götürebilir

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari (Pediatri) Uzmani Doktor Mehmet Günes çocuklarda görülen yaz ishalleri konusunda aileleri uyararak, yüzde 10-15 su kaybinin çocugun yogun bakima yatmasina neden olabilecegini belirtti. Günes ayrica, Türkiye’de 0-1 yas arasi bebek ölümlerinin en basinda da ishaller geldigini belirtti.

Yüzde 10-15 Su Kaybi Çocugu Yogun Bakima Götürebilir
Memorial Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari (Pediatri) Bölümü’nden Uzman Doktor Mehmet Günes, havalarin isinmasi ile beraber çocuklarda görülen yaz ishalleri hakkinda açiklamalarda bulundu. Yaz aylarinin gelmesi ile çocuklarin disari çikacagini ve terleyecegini belirten Günes, “Yaz ishalleri bu sekilde basliyor. Yaz ishallerinin digerlerinden en büyük farki; yüzde 95 gibi büyük bir oranda spesifik bir tedavileri yoktur. Bizim için ishallerde en önemli unsur sivi kaybini yok etmektir. Bizde yüzde 10 kayip pek önemli degildir ama ufacik bir çocukta yüzde 10-15 kayip bebegin yogun bakima yatmasina neden olabilir. Sivi kaybi ve elektronik kayip önlenmelidir” dedi.



“Yaz ishallerinde ishal sayisi ve sikligi ve kivami çok önemlidir”

Ailelerin dikkat etmesi gerektigini belirten Günes, “Yaz ishallerinde ishal sayisi ve sikligi ve kivami çok önemlidir. Bununla beraber çocugun istahsizligi, agzinin kurumasi, idrarinin az çikmasi bunlar sivi kaybinin oldugunu gösterir. Diger ishallerden ayrilan en büyük özelligi çok fazla ates ve kusma yapmazlar. Spesifik olarak da çocuklarda sivi kaybi ve tuz kaybina giderler” dedi.



“Tedavi olarak elimizde bir tedavi olmamasi bizi zor duruma sokuyor”

Diger ishaller ile yaz ishallerini birbirinden ayiran özellikleri açiklayan Günes, “Digerleri pis suyun içilmesi, suyun kanalizasyona karismasi ya da disaridan yiyip içilen zehirli maddelerin o tür ishaller ile olusur. Bu daha çok yazin olusur. Diger ishallerden semptom olarak hafif geçer ama tedavi olarak elimizde bir tedavi olmamasi bizi zor duruma sokuyor. Ishal günde 4-5 defa geçen ve sulu sari renkli diskilamaya denir. Annelerimiz eger ishal 2 günü geçiyorsa yaninda ates ve kusma da varsa mutlaka hastaneye basvurmalidir. Yaz ishalleri çogunluklar sari renkli olur. Korktugumuz ishaller ise kanli ishallerdir. Ishalde kan varsa daha erken gelmelidir” dedi.



“Çocuklari en çok etkileyen Rota virüsüdür”

Çocuklarin nasil beslenmesi konusunda da açiklamalarda bulunan Günes, “Öncelikle bol bol su almasi lazim. Tuz kaybini önlemelidir. Çocuklarin en sevdigi sey çubuk krakerdir. Çocuklari en çok etkileyen Rota virüsüdür. Rota virüsünü engellemenin çok basit yöntemi asidir. Rotanin da asisi var. Agizdan yapilir. Ishaller 6 ay ile 2 yas arasinda daha çok görünür. Türkiye’de 0-1 yas arasi bebek ölümlerinin en basinda maalesef ishaller geliyor. Çok basit bir hastaliktan bebeklerimizin ölmesini istemeyiz” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA