TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Günümüzde, Baba Meslegini Icra Etme Egiliminde Olan Genç Sayisi Azaliyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkardir. Ancak günümüzde esnaf ve sanatkar olmayi seçen, baba meslegini icra etme egiliminde olan genç sayisi azaliyor. Daha önce 50, 60 yil, 100 yil, devam eden köklü ticaret anlayisi bitiyor” dedi.

TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Günümüzde, Baba Meslegini Icra Etme Egiliminde Olan Genç Sayisi Azaliyor'
TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkar babalarin çocuklarinin meslegini devam ettirmedigine vurgu yapan bir açiklama yapti. Esnaf ve sanatkar çocuklarinin baba meslegine ragbet etmediklerini ve bir çok meslegin yok olmaya basladigini belirten Palandöken, “Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkardir. Ancak günümüzde esnaf ve sanatkâr olmayi seçen, baba meslegini icra etme egiliminde olan genç sayisi azaliyor. Daha önce 50, 60 yil, 100 yil, devam eden köklü ticaret anlayisi bitiyor. Çünkü ticaretteki sekil ve kazanç durumundaki haksiz rekabet baba mesleklerinde çocuklarin geçimini saglayacak güvence olmadigi için maalesef babalarinin mesleklerini icra etmiyorlar. O kadar vahim ki 2,5 milyona yakin is yerinde ve bunlarin hepsi zanaatkar kesim veya ticaretle ugrasan kesimdeki insanlarin çocuklari okullarini bitirdikleri zaman babasinin yaninda devletten is beklemeden çalisir, istihdama katki saglar ve isini büyütmeye bakardi. Günümüzde ise zanaat ögrenmek, meslegi aileden devam ettirmek yerine ‘devlet dairesine girmek’ düsüncesi daha agir basiyor” dedi.

Ekonominin yapitasinin esnaflar oldugunu ve bugün 100’ün üzerinde kaybolmaya yüz tutmus meslegin olduguna dikkat çeken Palandöken, “Önceden baba meslegini icra etmek kutsal sayilirdi. Simdi maalesef baba meslegini devam ettirenlerin sayisi yüzde 36’lardan yüzde 11’lere kadar geriledi. Baba meslegini devam ettirmek tabiri neredeyse tamamen unutulmus durumda. Berberin çocugu artik ben baba meslegini yapmam çünkü babam çok yoruldu diyor. Kalayci, bakirci, mobilyaci sektörleri, tuhafiye, billuriye, fotografçilik gibi mesleklerde kuyumculuk gibi özel islerde hassas ve sermayeli islerde de artik insanlar baba meslegine ragbet göstermiyorlar. Ben bir baskasinin yaninda ancak çalisabilirim diyor. Zaten esnaflik ömrü de açilan kapanan dükkan sayisina baktiginiz zaman is yeri açiliyor ama en fazla 2 - 3 yil ayakta kalabiliyor. Bir simitçi açiliyor bakiyorsunuz ki 6 ay sonra kapaniyor. Dolayisiyla kalifiye elemanin yetismesi ustanin belirttigi sekilde zanaati ögrenmesi zorlaniyor. Mobilya tamircisi ile bir dösemecinin artik bulunamaz hale geldigi hakikaten istihdam odakli sanayilerde bile çiragin sanayilerde bulunmasi mümkün degil. Çünkü ekonomik baski ve babalarinin mesleklerini icra etmek gibi sanslari olmayan çocuklarimiz artik baskalarinin yaninda tezgahtar oluyor, ya da baska bir isle istigal ediyorlar. Ya da egitimlerine devam ederek devlet dairelerinde is ariyorlar. Bildiginiz üzere orada da sinirli is oldugu için birçogu gördügümüz gibi issizler ordusuna katiliyorlar. Halbuki gerçekten baba meslegini layigi ile icra eden ve gelistiren insanlar o isi 80 sene idame ettirebiliyor. Bugün birçok meslekte isin erbaplari yetistirecek çirak bulamiyor. Baba meslegini devam ettirmek sanayide yüzde 11’e, ticari kesimde yüzde 36’dan 13’lere kadar geriledi. Hâlbuki baba mesleginden vazgeçmek issizlige yol açiyor. Günümüzde baba mesleginde gelecek görmeyen çocuklar maalesef bu mesleklere yönelmiyorlar” diye konustu.

Meslek Liselerindeki egitim modellerinin ahilik geleneklerine göre daha fazla yogunlasmasi gerektiginin altini çizen Palandöken, “Üretim kismindan uzaklastigimiz zaman ekonomi de sallantiya girer. Örnegin çiftçi sayisi 1 milyonlardan her yil azalarak 493 binlere gerilemis durumda. Çiftçinin çocugu da üretimden babasinin istedigini alamadigini görünce ya büyük sehirlere gidiyor ya da okuyup devlet memuru olmaya çalisiyor. Yapilan saha arastirmalarina göre mahalledeki esnafin ömrü ise en fazla 2-3 yil. Esnaf artik baskalarinin yaninda çalisiyor. Ticaretteki haksiz rekabetler de esnafliga olan ragbeti azaltiyor. Esnafi olumsuz etkileyen unsurlar ortadan kaldirilmali. Esnaf olmak daha cazip hale getirilmeli ki yönelimler artsin. Bununla birlikte meslek liselerinde ahilik geleneklerine daha fazla yer verilmeli. Egitim modelleri baba mesleginin devamliligini saglayacak sekilde düzenlenmeli ve gelistirilmeli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA