Kuzey Kore'den Japon Denizi'ne Füze Denemesi

Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine dogru yeni bir füze firlattigi bildirilirken, son deneme ile birlikte Pyongyang bu yilin basindan beri 13 füze testi gerçeklestirmis oldu.

Kuzey Kore'den Japon Denizi'ne Füze Denemesi
Birlesmis Milletler (BM) yaptirimlari ve uluslararasi kamuoyunun tepkilerine ragmen füze programini hiz kesmeden sürdüren Kuzey Kore’nin bugün Japon Denizi istikametine dogru yeni bir füze atesledigi bildirildi.

Japonya hükümetinden yapilan açiklamada, füzenin yerel saat ile 12.02 siralarinda firlatildigi ve 800 kilometrelik irtifada yaklasik 500 kilometre mesafe kat ettigi belirtildi. Güney Kore Genelkurmay Baskanligi tarafindan da dogrulanan son füze denemesi hakkinda an itibariyle bulundugu Italya’da açiklama yapan Japonya Basbakani Fumio Kishida, Pyongyang’in eyleminin uluslararasi baris ve güvenligi tehdit ettigini söyledi.

Öte yandan, Japonya hükümeti Çin’in baskenti Pekin’deki büyükelçiligi araciligiyla Kuzey Kore’yi diplomatik yollardan protesto etti. Pyongyang’in bugünkü denemesinin Güney Kore Devlet Baskani seçilen Yoon Suk Yeol’un 10 Mayis’ta göreve baslamasindan birkaç gün önce gerçeklesmesi ise Seul’e gözdagi olarak yorumlandi.

Pyongyang 13 füze atesledi

Bugünkü deneme dahil bu yilin basindan beri 13 füze denemesi gerçeklestiren Kuzey Kore’nin devlet kontrolündeki haber ajansi KCNA, son olarak 16 Nisan’da yeni tip taktik güdümlü bir füze denemesinin lider Kim Jong Un’un gözetiminde basarili bir sekilde gerçeklestirildigini açiklamisti. Pyongyang’in denemeleri, bölgedeki gerilimin artmasina neden olmustu.
Kaynak: İHA