Iste Bursa'nin Korona Bilançosu Açiklamasi 732 Bin Kisi Covid Oldu, 5 Bin Kisi Hayatini Kaybetti

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, Bursa’da 2 yillik pandemi sürecini degerlendirdi. Bursa’da 2 yillik süreçte 732 bin kisinin kovid oldugunu, yaklasik 5 bin kisinin hayatini kaybettigini belirten Doktor Yavuzyilmaz,. "4 milyon test yaptik. Testlerin 5’te biri pozitif çikti. Günlük 4 bin 200 yatan covid-19 hastasindan bugün 100’lü rakamlarin altina geriledik” dedi.

Iste Bursa'nin Korona Bilançosu Açiklamasi 732 Bin Kisi Covid Oldu, 5 Bin Kisi Hayatini Kaybetti
Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, Bursa’daki 2 yillik pandemi sürecini degerlendirdi. Milyonlarca korona testi, yüz binlerce pozitif vaka ve onlarin temasli olduklari kisilerin sagliklarina kavusmalari için tüm saglikçilarin canla basla çalistigini ifade eden Yavuzyilmaz, “Salgin basladigindan bu yana 2 yili geçti. Ben bunun 1,5 yildan fazlasini Bursa’da yasadim, daha önce baska bir sehirde görevimiz vardi. Bugüne kadar alinan tedbirler, uygulanan yöntemler, asilama süreciyle belli noktaya geldik. Umarim bundan sonra tekrar bir yükselme yasamayiz. Hemen hemen pandemi öncesi duruma yaklastik diyebiliriz. Bunun birçok sebebi var insanlar bilinçlenmesi var. Alinan tedbirler, yapilan koruyucu hizmetler ve bunun basinda asi geliyor. Biz Bursa’da 4 milyon doz asi yaptik. Bu iyi bir sayi. Bursa’nin 3 milyon 100 bin kadar kayitli nüfusu var. Tabi bu sayida belli bir yas grubu da 12 yas altinda. 12 ile 18 yas arasindaki süreçte de ailelerin tercihi ile asi yapiyoruz. 18 yas üstünde kisilerin kendi tercihleri ile asilama yapiyoruz. Bu sayiya baktigimizda Bursa’nin 4 milyon asi demek hedef nüfusun en az 2 defa asilanmasi demek oluyor. Yaklasik 700-800 bin civarinda 18 yas alti nüfus vardir” dedi.

Zor günler geçirildigini, saglik camiasinin 2 yilda büyük fedakarlik gösterdigini dile getiren Yavuzyilmaz, “Pandeminin yikici etkisinden insanlarimizi uzak tutmaya çalistik. Bunda da basarili oldugumuz kanaatindeyim. Birçok gelismis kabul edilen ülkelerdeki gibi hastalarimizi ‘Artik yapacak bir sey yok. Ölen ölür, kalan sahalar bizimdir’ gibi bir anlayisa hiçbir zaman terk etmedik. Huzurevlerimizde, bakim evlerinde, normal vatandaslarimiza da ayni yöntemleri uyguladik. Çocuk ve gençlere de ayni yöntemleri uyguladik. Ben Bursa özelinde söylüyorum. Günlük 7 bine yakin vakamiz oldugu günler oldu. Bunun yaklasik yüzde 10’u yatis gerektiren hastalardi. Bu da 700 eder. Bu sayinin yüzde 2’si kadari da yogun bakim ihtiyaci hissetti. Bu da 140 kisi eder. Hastaneler açisindan kolay ve yönetilebilir sayilar degil. Biz hiçbir hastamizi Bursa’dan baska bir sehre yer yoklugundan ya da ileri tedavi amaciyla göndermedik. Gönderdigimiz belki 50-100 hasta olmustur, bunlarin da gerekçeleri ailelerin baska sehirlerde yasamasidir. Hiçbir hastayi biz burada tedavi edemiyoruz gerekçesi ile baska sehre göndermedik” diye konustu.



“4 bin 200 gibi sayilardan 150’ye indik”

Bazi dönemlerde hastanelerde covid-19 sebebiyle 3 bin 500- 4 bin kisinin yattigi dönem oldugunu söyleyen Yavuzyilmaz, “Bunu bizim devlet hastaneleri, üniversite ve özel hastaneler olmak üzere toplam olarak söylüyorum. 700-800 hastamizin sadece covid sebebiyle yogun bakimda yattigi dönemler oldu. Bunun yaninda trafik kazalari, kalp krizleri, felçler, yogun bakim ihtiyaci duyan ameliyatlar durmadi. Bunlari yine devam ettirdik. Bizim sadece covid yüzünden 700’e yakin yogun bakim 3 bin 500 kadar da yatan hasta yükü geldi. Sadece Bursa özelinde. Ama alnimizin aki ile bu süreci yürüttük. Su an bütün hastaneler için söylüyorum. Toplam 150 kadar covid sebebi ile yatan hasta var. Bunlarin 50 tanesi yogun bakimda digerleri servisler de yatmaktadir. 3 bin 500 normal yatak, 700 yogun bakim toplam 4 bin 200 gibi sayilardan 150’ye indik” ifadelerini kullandi.

“Tüm saglik çalisanlarina sükran borçluyuz”

“Su an bizim saglik yükümüzde çok büyük bir hafifleme olmadi. Çünkü, bugüne kadar erteledigimiz, pandemi gerekçesi ile acile olmayan saglik sorunlarini simdi halletmeye çalisiyoruz. Su an merkezde doluluklarimiz çok ciddi oranda yüksek. Hiçbir yogun bakim ya da yatis bekleyen hastamiz yok” diyerek sözlerini sürdüren Yavuzyilmaz, “Hastaneler bosaldi diyemeyiz. Diger sebeplerle hastanelerimize müracaatlar devam ediyor. Saglik çalisanlarina, en tepeden alt kademede görev yapan arkadaslarima hepsine sükran borçluyum. Ciddi bir özveri ile çalistilar. Sunu çok net gördük, hastanedeki isi bitmemisse, ‘Benim mesaim bitti’ diyerek nöbet yerini kimse terk etmedi. Ne zaman sartlar olgunlastiysa, mesaisini bitirdi. Bu söylediklerimin içinde tüm hastanelerde görev yapan saglikçilari kapsayarak söylüyorum. Bu ekip isidir. Sizin oksijen sisteminizde bir sorun, tikaniklik varsa, teknisyen oraya müdahale edemezse isterseniz 20 hekim, 500 hemsire olsun ama teknisyen o sorunu çözemiyorsa, isler aksamis demektir. Bu camianin tepeden tirnaga herkese sükran borçluyuz” seklinde konustu.



4 milyon test, 732 bin hasta

Bursa’da yaklasik 4 milyon kadar test yaptiklarini bu testlerin hemen hemen 5’te biri pozitif çiktigini altini çizen Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, “Tabi burada mükerrer olanlar da var. Yani iyilestim mi diye test yaptiran da oldu. Yaklasik 732 bin kisi pozitif hastamiz oldu. Çesitli dönemlerde bunlardan yüzde 10 kadari hastanelerde yatarak tedavi gördü. 3 bin 500 kadar çikan sayilar oldu ama ara ara dönemlerde farkliliklar olustu” dedi.



1 milyon 800 bin kisiye filyasyon hizmeti

Sadece 730 bin hastayla degil, temasli olduklariyla da ilgilendiklerini belirten Yavuzyilmaz, “Biz sadece hastalari degil, onlarin temas olduklari kisiyi de takip ettik. Bunlar filyasyon ekipleriyle yapildi. Yaklasik 1 milyon 800 bin kisi filyasyon hizmeti verildi.

Hastalarin yaklasik 3 katina yakin bir temasli profilimiz vardi. Degismekle beraber en yogun oldugumuz dönem 750 ekiple birlikte 750 ekip diyorum burada bir soför 2 de saglikçi arkadas bulunuyor. Bir ekip 3 kisiden olusuyor. 2 bin 250 kisi sahada görev yapti. Bunu sabah 8’den gece 12’ye kadar, bazi gruplar da gece 12’den sonra hazirlik asamasini sabaha kadar sürdürdüler. Sabah gelen ekiplere gidecekleri adresleri ve donanimlarini hazirliklarini yapti. 24 saat esasina göre arkadaslarimiz görev yaptilar. Hastalarimizi evlerinde görüp ilaç vermemiz gerekiyorsa ilaç, test almamiz gerekiyorsa testlerini aldik ve bilgilendirmeler yaptik. Ayni anda 750 ekip degil, iki vardiya olduklari için bu sekilde süreci götürmeye çalistik. Bunun lojistik çok önemliydi. Basta Valimiz Yakup Canbolat olmak üzere onun da katkilariyla is dünyasindan talepler oldu. Is dünyasindaki insanlar bize araç, soför destekleri oldu. Bunlar yapilirken, rutin islerimizde devam etmesi gerekiyor. Içilen suyun denetimi yapilmak zorunda. Dogan çocuklarin asilarini yapmak zorundasiniz. Yine rutin hasta olup sizden hizmet bekleyenlerininkini yapmak zorundasiniz. Bu yüzden yerel yönetimlerin ciddi destekleri oldu. Herkes seferberlik duygusu içinde bu isler yürütüldü. Biz üçüncü ramazani yasiyoruz. Çevremizde bize yemek dagitimindan tutun baska ihtiyaçlarin karsilanmasi noktasinda çok destekler gördük” diye konustu.



Bursa’da toplam 4 bin 985 kisi vefat etti

Bursa’da 4 bin 985 kisinin virüsten dolayi vefat ettigini belirten Yavuzyilmaz, “Türkiye ortalamasi ile hemen hemen paralel gitti. Söyle bir farklilik var. Bu vefatlarin yasla direkt iliskisi var. 65 yas üstü insanlarin ek problemleri daha fazla. Buna bagli olarak da vefatlar artti. Mesela benim eski görev yaptigim yer Balikesir’de yasli oran yüzde 18’di. Ama Bursa’da yüzde 9. Dolayisiyla hasta olana karsi ölüm orani o sehirde daha fazla görünüyor. Nüfus ve yaslilik ile dogru orantili bir sayidir. Nüfus piramidini göz ardi ederek bu sayilari degerlendirmek gerekiyor. Nüfusu yasli olan sehirlerin ölümleri biraz daha fazla” dedi.



“Normal vatandastan iki kat fazla saglik personeli bu hastaliga yakalandi”

“Bizim de korona virüsten kaybettigimiz saglik çalisanlarimiz var. Saglik çalisanlarinda 6 bin 615 covid vakasi görüldü.

Özel hastaneler ve üniversite dahil toplam 30 bin saglik çalisanimiz var. Bunlar içerisinde 6 bin 615’i pozitif olmus” diyen Yavuzyilmaz, “Kamuda bizim 21 bin personelimiz var. Özeldekilerin kayitlarini çok tutamiyoruz. Bu 6 bin 615 sayisi bizim kamudaki sayilarimizla alakalidir. 21 bin üzerinden hesaplarsak yaklasik 3’te bir yapiyor. Bizim 4 bin testte oran 700 yani 5’te bir yapiyor. Saglikçilarin korona’dan daha çok etkilendigini göstermek için bu sayiyi söylüyorum. Biz çünkü direkt covid’in göbegindeyiz. Biz bu toplumda yasiyoruz, riskimiz var ama asil risk tabiî ki de çalisma ortamimizla ilgilidir. Normal vatandastan iki kat fazla saglik personeli bu hastaliga yakalandi” ifadelerini kullandi.

“Covid-19’da oksijen ihtiyaci 10 katina çikti”

Bursa Sehir Hastanesi’nin çok büyük katkisi oldugunu, çünkü bu hastanenin fiziki anlamda dönüsüm yapmaya, hareket alani açisindan çok müsait alternatifleri oldugunu isaret eden Yavuzyilmaz, “Bu bizim elimizi çok güçlendirdi. Sehir Hastanesi ekibiyle de yogun bakim sayilarini ciddi oranda arttirdik. Çekirge, Kestel, Gürsu ve Yüksek Ihtisas’ta ayni süreçleri yasadik. Binalari eski olan hastanelerde karsiniza farkli sorunlar çikiyor. Mesela, oksijen sisteminde öyle bir yapi var ki; oksijen sistemleri boru ile dösenmis hastanenin bir terminalinden geliyor. Oraya oksijen tanki ile oksijen depolaniyor. Oradan da özel sistemle birlikte hastanenin tüm hastalarina dagitiliyor. Covid-19’da öyle bir oksijen ihtiyaci var ki normalin 10 kati diyebiliriz. Dolayisiyla bütün yüksek atimli oksijen yüklemesi yapilmasi lazim. Siz ne kadar yogun bakim açmaya çalisirsaniz çalisin oradaki boru sistemi oksijen yükünü kaldirmiyorsa açamiyorsunuz. Giristeki basinç ile hastaya verilen basincin ayni olmasi lazim. Bu yüksek oksijen cihazini çalistirmak için o basincin olusmasi lazim. Eski hastanede boru sistemi o yükü kaldirmasi mümkün degil. Normal hasta yükünü kaldiriyor ama 10 kat ihtiyaç durumunda oksijen vermek durumunda kalinca bunu tasiyamiyor. Sehir Hastanesi bu noktada elimizi güçlendirdi. Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi birkaç alan yogun bakima çevrildi. Ilçelerdeki hastaneler yapacaklarini yaptilar. 20 günde kamu hastanelerinde 300 ilave yogun bakim yatagi olusturduk. Toplam 1100’lere çikti. Su an bu yataklar aktif ve kullaniliyor. Covid için ayrilan yogun bakiminin temizligi yapildi ve normal yogun bakima dönüstürüldü. Servislerde de bunu yaptik. Sehir Hastanesi’nin fizik tedavi blogunu o dönem dönüstürdük. Fizik tedavi acil hastalarini Ilker Çelikcan’da çözdük” seklinde konustu.



“Sehir Hastanesi salginda Bursa’nin amiral gemisi oldu”

Bursa Sehir Hastanesi’nin salginda Bursa’nin amiral gemisi olduguna vurgu yapan Yavuzyilmaz, “Bizim sehrimizin amiral gemisi oldu. Sehir Hastanesinin toplam yatak kapasitesi bin 350. Ama bunda çocuk yogun bakimi, servisler, onkoloji gibi ertelenmeyecek hizmetler de var. Onlari yine yürüyor. Acil ameliyatlar devam etti. Yüksek Ihtisas da büyük hastanemiz. Kalp damar cerrahisi yataklari bile belli dönem zaruri olmayan ameliyatlari biraz daha geciktirerek Covid’de kullandik. Çekirge hastanesi yogun bakimlarini arttirarak merkezdeki yükü toparladi. Bunun yaninda ilçedeki Gürsu, Kestel gibi hastanelerimize uygunluk durumuna göre hastalarimizi nakil ettik. Inegöl, Yenisehir, Iznik’e nakil yaptik. Hiçbir hastayi yatak bekler durumda birakmamak için Mudanya, Karacabey gibi ilçelerimize hastalar verdik. Bu dönüsümü sürekli yaptik” dedi.

Hastaligin 3 dönem pik yaptigini ve gelinen noktada Bursa’da günlük 4 bin 950 vakaya ulastigini sözlerine ekleyen Yavuzyilmaz, “Ondan sonraki pikte de o kadar yükselmedi, biraz daha sakin geçti. Ama bu en son Omicron varyanti ile beraber 7 binli rakamlari astigimiz günler oldu. Sunu diyebiliriz, 7 bin vakada yatis ve yogun bakim sayisi 4 bin 950’deki seviyeye çikmadi. Bunun bence Omicron varyanti hafif deniyor ama asi ve tedbirler sürece katki sagladi. Asiya ragmen pozitif hastalar oldu ama seyri çok daha hafif geçirdiler. Ayni hastalar asi olmasaydi yogun bakim kullanimi olacak ve kayiplar daha çok olacakti. Bu manada asinin bize ciddi katkisi var” ifadelerini kullandi.

Günde 70 bin asidan 700 asiya

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, sözlerini söyle tamamladi;

“Su an e-nabiz sistemi üzerinden asi hakki gelenlerin asilari yapiliyor. Ama orada da ciddi düsüsler var. 70 bin asi yaptigimiz gün vardi, su an maalesef 700 asi yapiyoruz. Artik Turkovac da var. Bu asiyi da yapiyoruz. Öncesinde Sinovac ya da Biontech olmasi fark etmez. Hatirlatma dozlarini Turkovac da olabilirler. Vatandasimizda söyle bir algi olustu; ‘Zaten bu is bitti’. Sürecin hekimler olarak bitmedigini görüyoruz. Nereye gidecegini de yüzde 100 öngörmemiz mümkün degil. O yüzden tedbirlik dikkatli olmakta fayda var. Peyderpey tedbirler sikiydi, simdi gevsetiyoruz. Açik alan maske durumu kaldirildi. Su bilinç insanlarda olustu, kalabalik ortama girildiginde refleks olarak maskesini takiyor. Maske sadece Covid’de degil, solunum yolu ile bulasan diger hastaliklardan da koruyuculugunu net sekilde gördük. Bunu özellikle Dörtçelik Çocuk Hastanesinde çok net gördük. Çünkü solunum yolu ile bulasan dönemsel çocukluk hastaliklari çok daha az karsimiza geldi.”
Kaynak: İHA