ESHOT'ta Soför Istihdam Sistemi Degisiyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlügü bünyesinde istihdam edilecek soförler için ‘ön egitim’ zorunlulugu getiriyor.

ESHOT'ta Soför Istihdam Sistemi Degisiyor
Izmir Büyüksehir Belediyesi, kentte toplu ulasim hizmetlerinin yaklasik yarisini ifa eden ESHOT Genel Müdürlügü’ne soför alimlarinda yeni bir uygulama baslatiyor. Büyüksehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen karar uyarinca Sürücü Yetistirme Programi (SYP) hayata geçirilecek. Sürücü adaylarina çesitli egitimlerin verilecegi programi; IZELMAN Genel Müdürlügü, ESHOT Genel Müdürlügü ve Büyüksehir Sosyal Projeler Dairesi Baskanligi birlikte yürütecek.

"Güvenlik daha da artacak"

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, belediyenin tüm birimlerinde ise alimlarda ‘liyakat’ kriterine büyük önem verdiklerini vurguladi. Kentin dört bir yanini birbirine baglayan ESHOT filosunun, her gün 373 hatta, 20 bine yakin sefer yaptigini belirten Baskan Soyer, söyle konustu: “Otobüslerimiz ‘can’ tasiyor. Yenilenen araçlarla filomuzu gelistirdigimiz gibi soförlerimizi de çok daha nitelikli bir noktaya tasimayi hedefliyoruz. Bu araçlari kullanan soför personelimiz, geçmisten bu yana büyük bir titizlikle seçiliyordu. SYP, bu titizligi daha da artiracak. Artik önce egitim. En büyük fark bu. Daha önce egitim süreçleri, istihdam sonrasi basliyordu. Bunu öne çektik ve gelistirdik. Böylece yeni soförlerimiz mesaiye çok daha hazir olarak isbasi yapacak. Uygulama, ESHOT otobüslerinin güvenli hizmetini daha da güçlendirecek ve tabii ki trafik güvenligine de ekstra katki sunacak. Kurum içi egitim programlari da rutin olarak devam edecek.” Baskan Soyer, bundan böyle Sürücü Yetistirme Programi haricinde soför alimi yapilmayacagini da sözlerine ekledi.

Adaylar, farkli asamalardan geçecek

Yeni sistemin ilk ayaginda; IZELMAN’da yapilacak ön degerlendirme ile seçilecek adaylar, bireysel olarak Ferdi Kaza Sigortasi yaptirmalarinin ardindan Meslek Fabrikasi’nda verilecek Farkindalik Egitimi’ne yönlendirilecek. Burada, toplam 61 saat sürecek program çerçevesinde, soför adaylarina; Engelli Farkindaligi, Iletisim Becerileri, Stresle Basa Çikma Yöntemleri ve Öfke Kontrolü, Toplumsal Cinsiyet Esitligi, Türk Isaret Dili, Çocugun Haklarinin Hayata Geçirilmesinde Yerel Yönetim Personelinin Önemi, Çocuk Dostu Ulasim, Ayrimcilikla Mücadelede Temel Kavramlar ve Kapsayici Politikalar basliklarindaki egitimler verilecek. Burada basarili olanlar, farkli is basvurularinda da kullanabilecekleri Katilim Belgesi sahibi olacak.

Direksiyon sinavinda kamera kaydi

Farkindalik egitimi sonrasi sinava tabi tutulacak adaylardan, 70 ve üzeri puan alanlara, ESHOT Genel Müdürlügü bünyesinde, yillardir soför alimlarinda uygulanan teorik ve pratik egitimler verilecek. Sürüs teknikleri uzmanlarinin verecegi üç saatlik teorik egitim sonrasinda da çoktan seçmeli test yapilacak. 70 ve üzeri puan alan adaylar, 11 saatlik pratik egitimini de geçtikleri takdirde direksiyon sinavina girmeye hak kazanacak. Adayin sinavi, araç içi kamera ile kayit altina alinacak. Daha önce tek hakki olan adaylara, yeni uygulamayla birlikte üst üste iki hak verilecek. Direksiyon sinavindan 70 ve üzeri puan alan adaylar, son olarak psikometrik degerlendirme testine girecek. Testi geçenler, üç ay içinde ESHOT otobüs soförü olarak isbasi yapmaya hak kazanacak.

Basarili olamayan adaylar, alti ay sonra tekrar egitim programina basvuru yapabilecek. Yeniden degerlendirmeye alinmalari halinde, yalnizca basarili olamadiklari egitimleri görecek ve tekrar sinav süreçlerinden geçecek.
Kaynak: İHA