Bunlar Inci Kefali Degil Siraz, Akintiya Karsi Göç Basladi

Türkiye’de sadece Van’da Inci Kefali’nin tersine göçü bilinirken, Elazig’da bulunan ve dogunun gizli denizi olarak bilinen Hazar Gölü’nde yasayan endemik tür ‘Siraz’in yumurtasini birakmak için akintiya karsi göçü basladi. Tersine göç izleyenlere seyretme keyfi yasatti.

Bunlar Inci Kefali Degil Siraz, Akintiya Karsi Göç Basladi
Sivrice ilçesinde bulunan ve bölgede dogunun gizli denizi olarak adlandirilan Türkiye’nin en derin gölleri arasinda yer alan Hazar Gölü’nde 27 çesit balik yasadigi biliniyor. Bölgede turizm açisindan önemli olan Hazar Gölü’nde bulunan endemik tür baliklardan ‘Siraz’ çevrede çok bilen olmasa da her yil bu aylar içerisinde Van’daki Inci Kefali gibi akintiya karsi giderek yumurtalarini birakiyor. Bu yil yagislarin fazla olmasi ve karin erimesiyle birlikte cosan Kürk Çayi köprüsünden baliklarin tersine göçü rahatlikla izlenebiliyor. Ilçeye 3-4 kilometre mesafede bulunan Kürk Köprüsü üzerine gelen vatandaslar da baliklarin tersine göçünü izlemenin keyfini çikartiyor.

Manzarayi izlemenin terapi gibi hissettirdigini aktaran vatandaslardan Ilhami Susam, “Gerçekten doga harikasi bir olay. Sivrice baliginin böyle selalede ters yüzme ve görünmesi gibi bir durumu yoktu. Herhalde bir iki yildir suyun çogalmasiyla bu selale olustu. Baliklarin bu sekilde atlamasi çok güzel sey ama yavrulama sezonu bunlarin tutulmamasi gerekiyor. Yani üreyip çogalmasi için bu gölün baliklarinin bitmemi için gerçekten bunlarin su anda burada tutulmasi lazim. Biz buraya baliklari izlemeye geliyoruz. Bu derelerde çocuklugum geçti, inanin daha bu derelerde balik tutmuslugumuz yok. Bu güne kadar böyle bir seye taslamamistik. Bu dere yillardir var, ama sularin çogalmasiyla bu baliklarin inci kefal gibi atlamasini bizi gösterdi. Bu durum 3- 4 yillik bir tespittir, daha önce böyle bir sey yoktu” dedi.

Kaynak: İHA