Bakan Varank Açiklamasi 'Türkiye Geçen Yil 2 Milyar Dolarlik Gemi Ihracatina Imza Atti'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Yalova’nin Altinova ilçesindeki tersaneler bölgesinde bulunan SANMAR Tersanesi’ni ziyaret etti. Denize açilarak römorkörleri test eden Varank, Türk denizcilik sektörünün son yillarda büyük bir ivme yakaladigini belirterek, “Türkiye sadece geçen yil 2 milyar dolarlik gemi ihracatina imza atti” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'Türkiye Geçen Yil 2 Milyar Dolarlik Gemi Ihracatina Imza Atti'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Yalova’nin Altinova ilçesindeki tersaneler bölgesinde bulunan SANMAR Tersanesi’ni etti. Römorkörle denize açilan Bakan Varank, deniz tasitinin yangina müdahale ve kurtarma çalismalarindaki performansini ile ani manevra sistemlerini test etti.

Test sonrasi gazetecilere açiklama yapan Varank, "Bu deniz araçlari küçük boyutlu olmalarina ragmen özellikle yüksek teknolojili ve kabiliyetli gemiler. Büyük tonajli gemilerin çekilmesi veya yangin söndürme, arama kurtarma çalismalarinda da kullaniliyorlar. Tabi Türk denizcilik sektörü, özellikle gemi insa sektörü son dönemde büyük bir ivme kazandi. Özellikle Yalova tersanelerimiz yüksek teknolojili gemiler üreten bir tersane haline geldi" diye konustu.



“Geminin kendi etrafinda bir su duvari olusturarak nasil yanginin içerisine girebildigini bize gösterdiler”

Römorkörü kullanarak yaptigi testte geminin çok kisa sürede durdugunu animsatan Varank, su ifadeleri kullandi:

"Çünkü pervaneleri 360 derece dönebilen pervaneler. Çok yüksek tonajli gemileri çekebiliyorlar. Yanginda nasil söndürme yaptigini gördük. Geminin kendi etrafinda bir su duvari olusturarak nasil yanginin içerisine girebildigini bize gösterdiler. Tabi bunlar çok ciddi kabiliyetler. Bu tersanemizden simdiye kadar 300 römorkör insa edilip bir kismi yurt disina ihraç edildi. Bir kismi ise Türkiye’de kullaniliyor. Burasi çok ciddi siparisler almaya devam ediyor. Tersane, gemi insa sektörümüz insallah yüzümüzü agartmaya devam edecek."

Bakan Varank kullandigi römorkörün özelliklerini begendigini belirterek, “Tam yol ileri giderek yangin söndürmede nasil pompalar kullaniliyor, gemi kendi etrafinda nasil çok hizli bir sekilde manevra yapabiliyor, nasil kisa sürede durabiliyor bunu beraberce test etmis olduk. Bizim için ilginç bir deneyimdi" diye konustu.



“Türkiye’ye geçen sene yaklasik 2 milyar dolarlik gemi ihracatina imza atti”

Tersane ve gemi insa sektörünün Türkiye’ye yüksek katma deger getirmesinden dolayi çok memnun olduklarina da vurgu yapan Varank, "Özellikle ihracatla döviz getirici bir sektör haline gelmesinden dolayi memnunuz. Türkiye’ye geçen sene yaklasik 2 milyar dolarlik gemi ihracatina imza atti. Bunun büyük bir bölümü bu tersanelerden yapildi. Bu tersane bölgesinde 35 bin vatandasimiz çalisiyor ve evine ekmek götürüyor. Dolayisiyla böyle önemli bir sektörün böyle önemli isler basariyor olmasi ve bunu bizzat test etmemiz de bizi gerçekten memnun etti” dedi.

Kaynak: İHA