AB, Rusya'dan Petrol Alimini Durduracak

Avrupa Birligi Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Rusya’ya uygulanacak 6’nci yaptirim paketini açiklayarak, Rusya’dan ham petrol aliminin 6 ay içinde durdurulacagini söyledi.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen bugün, Avrupa Parlamentosu’nda Rusya’ya karsi uygulanmasi planlanan altinci yaptirim paketinin ayrintilarini açikladi.

von der Leyen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’inin Ukrayna’yi haritadan silmek istedigini ancak basarili olamayacagini ve batmakta olan ülkenin Rusya oldugunu söyledi.

Bucha ve Mariupol’de savas suçu isleyen yüksek rütbeli Rus askerlerinin hedef alinacagini kaydeden von der Leyen, “Kim oldugunuzu biliyoruz, bundan kaçamayacaksiniz” dedi.

Rusya’nin en büyük bankasi olan Sberbank’in SWIFT sisteminden çikarilacagini ifade eden von der Leyen, devlete ait 3 büyük Rus televizyon kanalina yayin yasagi getirilecegini açikladi.



Petrol ithalatina yasak

Rusya’dan ham petrol alinimin 6 ay içinde, islenmis petrol ürünlerinin aliminin ise yil sonuna kadar asamali olarak sonlandirilacagini belirten von der Leyen, AB ve ortaklarinin alternatif tedarik yollarinin güvence altina alinacagini kaydetti.

Ambargonun küresel pazara olan etkilerinin en aza indirilecegini ifade eden AB Komisyonu Baskani, “Böylece Rusya üzerindeki baskiyi en üst düzeye çikarirken, ayni zamanda kendimiz ve ortaklarimiz üzerindeki zarari da en aza indiriyoruz. Ekonomimizin güçlü kalmasini saglamak zorundayiz" dedi.

“Ukrayna’nin bu savasi kazanmasini istiyoruz" ifadesini kullanan von der Leyen, Ukrayna’da üretimin 2022’de yüzde 35-50 oraninda düsecegini ve üretimin devam etmesi için ayda 5 milyar euroya ihtiyaç oldugunu AB’nin bu konuda üzerine düseni yapacagini söyledi.



Öte yandan, Macaristan ve Slovakya Rusya’dan petrol aliminin durdurulmasina karsi çikiyor. Rus petrolüne en bagimli iki ülke olan Slovakya ve Macaristan’a alternatif kaynaklar bulunmasi için daha uzun bir süre verilmesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonunun yaptirim teklifinin yürürlüge girmesi için birlige üye ülkeler tarafindan onaylanmasi gerekiyor.
Kaynak: İHA