Vali Akbiyik Açiklamasi '40 Yil Aradan Sonra Ilk Defa Burada Böyle Bir Senlik Düzenliyoruz'

Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, yaban hayvanlarinin en güzel gözlemlenebilecegi yerin Hakkari’deki Cilo Daglari bölgesi oldugunu belirterek, “40 yil aradan sonra ilk defa burada böyle bir senlik düzenliyoruz” dedi.

Vali Akbiyik Açiklamasi '40 Yil Aradan Sonra Ilk Defa Burada Böyle Bir Senlik Düzenliyoruz'
Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ismail Üzmez ve Türkiye’nin degisik üniversitelerinden gelen akademisyenlerle birlikte Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan karariyla ‘Milli Park’ ilan edilen Cilo ve Sat Daglari Milli Park alaninda incelemelerde bulundu. Tarim ve Orman Bakanligi, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü (DKMP) ile YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlügünce düzenlenen ‘Yaban Hayvanlari Kongresi’nin son gününde Cilo Daglari’ndaki Mergan Yaylasi’nda etkinlik gerçeklestirildi.

Kil çadirlarin kuruldugu bölgede Reng-i Hakkari Sanat Toplulugu’nca folklor gösterisinin ardindan Van’da tedavisi tamamlanan kaya kartali dogal yasam alanina birakildi.

Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekili Idris Akbiyik, Hakkari’deki daglari Alp ve Himalayalar ile kiyasladiklarini ifade ederek, Tarim ve Orman Bakanliginin koordinesinde birçok üniversiteden bilim insanlarinin, bürokratlarin, yurt disindan katilimcilarin Van’daki kongreye katildigini söyledi.

Vali Akbiyik, "Yaban hayvanlarinin en güzel gözlemlenebilecegi yerin Hakkari Kirikdag’daki Cennet Cehennem Vadisi oldugunu düsünmüsler. Biz de onlarla beraber 40 yil aradan sonra ilk defa burada böyle bir senlik düzenliyoruz. Tarim ve Orman Bakanimiza, burada bulunanlara ve kongreyi koordine edenlere tesekkür ediyoruz. Hakkari’de hayat var. Gelin, bu hayati yasayalim diyoruz" dedi.

DKMP Genel Müdürü Ismail Üzmez ise bölgenin doga turizmine çok yatkin bir yer oldugunu ve bundan dolayi milli park ilan ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin en son milli park ilan edilen yeri burasidir. Van’da kongreyi yapinca dedik ki; Türkiye’nin her yerinden gelen bilim adamlari, bölge müdürleri, yurt disindan gelen bilim adamlarimiz var. Final gezimizi de Hakkari’de yapalim ve Hakkari’ye geldik. Hakkari’yi, buzul göllerini, buzullari, buradaki flora ve faunayi tanitmak için buradayiz. Insallah Hakkari için iyi bir tanitim olur. Bundan sonra her geçen yil buraya gelecek turist sayisinin artacagini düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan da, kongreye ülkenin her yerinden tüm meslek gruplarindan temsilcilerin katildigini belirtti.

Prof. Dr. Aslan, Hakkari’nin uzun zamandir ayak basilmamis yerlerini ve Cilo buzullarini tanitmak amaciyla bölgeye geldiklerini ifade ederek, "Memleketimizin tasini, topragini, kusunu, böcegini korumamiz gerekiyor. ’Tabiat, bütün canlilarin ortak malidir’ sloganiyla yola çiktik ve devam edecegiz. Yaban hayvanlari demek hayatin devam etmesi demektir. Eger bir tane hayvan yok olursa bir damar eksilmis olur. Onun için bütün dogayi ve canlilari korumamiz lazim" dedi.

Vali Akbiyik ve Üzmez, davul zurna esliginde katilimcilarla birlikte halay çekti. Farkli yörelere ait oyunlarin sergilendigi ve Azerbaycan’dan gelen akademisyenlerin de kendi oyunlarini oynadiklari program, buzullarin bulundugu alana kadar yapilan yürüyüsle tamamlandi.
Kaynak: İHA