Tarihi Eser Avcilari Bu Kapinin Pesini Birakmiyor

Samsunlu demirci ustasi 70 yasindaki Ibrahim Germi, üzerinde “Meryem Ana” figürü bulunan 155 yillik tarihi kapiyi tarihi eser meraklilarinin istemesine ragmen satmiyor.

Tarihi Eser Avcilari Bu Kapinin Pesini Birakmiyor
55 yildir demircilik yapan Ibrahim Germi’nin elinde tescilli tarihi eser olan 155 yillik “Meryem Ana” islemeli hanedan modeli bir demir kapi bulunuyor. Ermeni ustalar tarafindan birbirine geçme yöntemiyle kaynak kullanilmadan yapilmis olan kapiyi almak için birçok kisi girisimde bulundu ama Germi kapiyi satmadi. Demir ustasi Germi, dedesinden kalan tarihi eseri dükkaninda muhafaza ediyor. Kilise papazi ve bazi tarihi eser meraklilarinin kendisinden kapiyi istedigini ifade eden Germi, torunlarina biraktigi en büyük mirasin 155 yildir ailelerinde olan bu kapi oldugunu belirtti.

Germi, kapiyi kendisinden satin alabilecek bir paranin su anda literatürde olmadigini ifade ederek, daha önceden bir meraklinin kapiyi satin almak için sifir bir otomobil fiyati teklif ettigini de açikladi.

Kapi üzerindeki figürlerin ve kilit sistemlerinin ilk günkü gibi yeni ve çalisir durumda oldugunu vurgulayan Germi, “Bu kapi 155 senelik bir kapi. Dedemden babama kalan kapi, babamdan da bana kaldi. Üzerinde ‘Meryem Ana’ figürü var. Figürün güzelligi yillardir hiç bozulmamis. Kapi bizim elimize geçmeden önce kollarini ‘altin’ diye kesmisler. Sonradan demir oldugu anlasilmis. Kapinin üzerindeki el yapimi kilit 155 yildir sorunsuz bir sekilde çalisiyor. Kapinin yapiminda kaynak da kullanilmamis. Perçim teknigini kullanarak birbirine geçmeli olarak yapmislar. Normal bir demir kapi 250 kilo gelirken bu kapi 500 kilo geliyor” dedi.



“Papaz kapiyi istedi, ‘Avrupa’ya gittiginde bedava konaklama saglariz’ dedi”

Bir papazin ve tarihi eser meraklilarinin kapiyi almak için girisimlerde bulunduguna deginen Germi, “Kapinin bir sürü meraklisi var. ‘Nereden aldin, satar misin’ diye soran çok oluyor. Ben de satmiyorum. Merak eden gelip bakip gidiyor. Bu kapiyi Ermeni demir ustalari yapmis. Deniz, Samsun Büyük Cami’ye kadar uzandigi zaman bu kapi kullanimdaymis. Kapi, ‘hanedan kapisi’ olarak kullaniliyormus. Ayni zamanda dükkanimda kullandigim örs de 150 senelik. Ayni eskilikte bir örsün dünyada çok fazla oldugunu sanmiyorum. Bu kapiyi benden parayla satin alamazlar. Kilisenin papazi yanima geldi ve kapiyi istedi. ‘Sen bu kapiyi bana ver, Avrupa’ya gittiginde konaklaman bedava olsun’ dedi.

Ben de ’Ben papaz degilim’ dedim ve kapiyi ona vermedim” diye konustu.

Kaynak: İHA