(Özel) 3 Bin Kilometre Uzaktan Dogru Tarim Için Geldiler

Türkiye’nin dört bir yanindaki üniversitelere fizik, kimya, iletisim veya farkli branslarda egitim almak için gelen ögrenciler arasinda en dikkat çekeni ise, ziraat alaninda ögrenim gören ögrenciler oldu. 3 bin kilometre uzaktan Misir ve Özbekistan’dan gelen ögrenciler, ögrendikleri tarimi ise ülkelerinde uygulamak istiyor.

(Özel) 3 Bin Kilometre Uzaktan Dogru Tarim Için Geldiler
Istanbul için söylenen ‘tasi topragi altin’ efsanesi, esasinda ülkelerindeki imkânsizliklardan dolayi Türkiye’ye gelen ögrenciler için 783 bin kilometrekareyi kapsiyor. Kendi ülkelerinde sadece belli bir iklimi yasayan ögrenciler, 4 mevsimde tarim ile ilgili çalismalari paha biçilemez buluyor. Bu ögrencilerden de bir kaçi, Uludag Üniversitesinde egitiminin son 1 senesini yasiyor. Aldiklari egitimlerle ülkelerine döndükten sonra bilinçli bir sekilde tarim yapacaklarini ifade eden Misirli Abdullah Zarzura, "Misir’dan Bursa’ya yaklasik 4,5 yil önce geldim. Tarim sektörünü seçmemin en önemli sebeplerinden birisi Türkiye’de 4 mevsimin yasanmasi. Her bölgenin farkli bir yönü var. Ben bahçe bölümü okuyan bir ögrenciyim. 1 sene sonra mezun olacagim. Is hayati açisindan çok güzel egitimler aldik. 1. Sinifta aldigimiz is sagligi dersleri çok önemli. Laboratuvarda çalisanlar için özellikle en temel bilgiler veriliyor” dedi.



“Bizim üretimde eksik kalmamiz ülkelerimize ihanettir”

Hedeflerinin küçük degil, büyük oldugunu belirten Zarzura, “Bir Amerikali çiftçi veya ziraatçi nasil koordineli çalisip para kazaniyorsa, biz de bunu kendi ülkelerimizde yapalim. Çünkü bizim topraklarimiz çok degerli. Biz de Türkiye’de, Misir’da yapalim. Bizim topraklarimizi biz degil onlar kesfetmeye geliyorlar. Bizim burada eksik kalmamiz ülkelerimize ihanet etmektir” seklinde konustu.

Muhammet Yusuf Zade ise, "2019 yilinda Azerbaycan’dan Bursa’ya geldim. Ziraat fakültesinde egitim almaktayim. Burada birinci yilimiz teorik ders almakla geçti. Sonra uygulamali ders almaya basladik. Pandemi olduktan sonra Bursa’ya yeniden geldim. Simdi isimiz daha çok, seralarda geçmeye basladi.

Seralarda sulama yapmayi, ekim yapmayi, dikim yapmayi ögrendim. Babam köyde büyüdügü için bana ziraat mühendisligini önerdi. Türkiye’de ziraat gelistigi için üniversiteyi Bursa’da okumayi seçtim. Mezun olduktan sonra Azerbaycan’a dönecegim. Türkiye’de ögrendiklerimi Azerbaycan’da uygulayacagim” dedi.

Kaynak: İHA