Kolombiya'da Halk Sandik Basina Gitti

Kolombiya’da devlet baskanligi ve baskan yardimciligi seçimleri için halk sandik basina gitti.

Kolombiya'da Halk Sandik Basina Gitti
Kolombiya’da 39 milyondan fazla seçmen bugün yapilan seçimlerde oy kullanarak önümüzdeki 4 yillik dönem için devlet baskani ve baskan yardimcisini seçecek. Oy kullanma islemi yerel saatle 08.00’de baslayacak ve 16.00’da sona erecek. Kolombiya Cumhuriyeti yasalarina göre seçimde yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday, seçimi kazanarak devlet baskani olacak. Ancak hiçbir adayin oyu yüzde 50’nin üzerine ulasmazsa en çok oyu alan ilk iki adayin yarisacagi ikinci tur seçimlere gidilecek. Bugün yapilacak olan seçime 8 ayri baskan adayi katilirken, yapilan anketler hiçbir adayin ilk turda seçilmek için yeterli oyu alamayacagini ve seçimlerin ikinci tura kalacagini gösteriyor.

Seçime Tarihsel Pakt adli sol ittifakin adayi olarak katilan ekonomist Gustavo Petro, ilk turun favorisi olarak görülüyor. Eski bir gerilla savasçisi olmasi sebebiyle bazilarini tedirgin eden Gustavo Petro’nun yapilan anketlere göre, ilk turda oylarin yüzde 40’ina sahip olacagi tahmin ediliyor. Kazanmasi halinde ülkede solu ilk kez iktidara getirecek olan Petro, 2018 yilinda yapilan bir önceki baskanlik seçimlerinde de aday olmus, ancak ikinci turda su anda Kolombiya Devlet Baskani olan Ivan Duque tarafindan maglup edilmisti.

Bir diger baskan adayi Frederico Gutierrez, seçimlere merkez sag partilerin Kolombiya Için Ekip adli ittifakinin adayi olarak katiliyor. Ülkenin 2’inci büyük sehri Medellin’in eski belediye baskani olan Gutierrez’in anketlere göre seçimde yaklasik yüzde 27’lik oy oranina sahip olmasi bekleniyor.

Seçimde dikkat çeken bir diger aday ise 76 yasindaki insaat mühendisi ve Bucaramanga sehrinin eski Belediye Baskani olan Rodolfo Hernandez Suarez. Bazi çevreler tarafindan “Kolombiyali Trump” olarak tanimlanan Suarez, 100 milyon dolarlik servete sahip. Ülkede yapilan anketler Suarez’in yüzde 20’lik oya sahip olacagini gösterse de kendisine verilen destegin her geçen gün artmasi sebebiyle ikinci tura kalma ihtimali bulunan adaylar arasinda yer aliyor.

Kolombiya’da bugün yapilacak seçimlerde salt çogunlugu kazanan çikmamasi halinde en yüksek oyu alan iki aday, 19 Haziran tarihinde yapilacak ikinci tur seçimlerde yeniden yarisacak. Seçimlerde sandiklarin kapanmasindan 2 saat sonra ilk sonuçlarin açiklanmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA