Izmir'in Ilk Yerlesim Yerinde Teknolojik Tasarimlar

Yasar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü 2022 Mezuniyet Projeleri Sergisi, Izmir’in ilk yerlesim yeri olarak kabul edilen Yesilova Höyügü’nün ziyaretçi merkezinde gerçeklesti. 18 ögrenci tasarim projelerini jüriye sunduktan sonra projelerin pafta, maket ve prototipleri sergilendi.

Izmir'in Ilk Yerlesim Yerinde Teknolojik Tasarimlar
Yasar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümünün 2022 Mezuniyet Projeleri Sergisi, Yesilova Höyügü Ziyaretçi Merkezinde düzenlendi.

Tasarim projelerini jüriye sunan 18 ögrenci, projelerin pafta, maket ve prototiplerini sergiledi. Sergi açilisina; Sanat ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hakan Ertep, fakülte akademisyenleri ve ögrenciler katildi.

Ögrencilerin firmalarin destegiyle tasarladigi ürünler takdir topladi. Izmir’in Bornova ilçesi Karacaoglan Mahallesi’nde Manda Çayi kiyisinda bulunan Yesiova Höyügü, Izmir’in ilk yerlesim yeri olarak kabul ediliyor.

75-84 yas arasi kisiler için akilli bileklik ve baston

Vestel Elektronik destegi ile V-Stick isimli bir bileklik ve baston tasarlayan Yarkin Muslu, ürünün 75-84 yas arasi yalniz yasayan bireylerin yerinde yaslanmalarini destekledigini söyleyerek “Kullanicilarinin saglik takibini yapabilir, konum servisleri sayesinde anlik konum takibi yapabilir ve olabilecek tehlikelerde gerekli birimleri haberdar ederek kullanicinin güvenligini saglayabilir. Ayrica ürün üzerinde bulunan özel ses ve isik sistemleri, kisinin uyku kalitesini artirmayi hedefler. Ürün ile ortaklasa çalisan akilli bileklik sayesinde kisinin saglik durumu düzenli olarak denetlenir. Akilli asistan ile gündelik hayatlarindaki problemlere pratik çözümler üretilir. Ayrica V-stick uygulamasi ile ürünü kullanan kisinin yakinlari, kisinin saglik durumu, konumu gibi bilgileri anlik olarak gözlemleyebilir. Gerçeklesen tehlikelerden aninda haberdar olabilir” diye konustu.



Katlanabilir e-bisiklet

Elektrikli katlanir sehir bisikleti tasarlayan Derya Karalom, “Neo-fold” adini verdigi projesini tanitarak “Neo-fold, hem Shimano Nexus vites sistemine hem de ön tekerlege konumlandirilmis pedal destekli hub motora sahiptir. Kullanici 3 farkli mod seçenegiyle motor desteginden yararlanabilir. Böylece kullanicilara sehir içi ulasimda hiz kazandirmak ve sürüs deneyimlerini iyilestirmek amaçlanmistir. Zincir koruma kapagi, katlandiginda açikta kalan komponentlerin tasima sirasinda neden oldugu kirlilik ve yaralanma tehlikesini engeller. Neo-fold, döner mentese ile katlama yöntemini kullanir. Böylece katlama adimlarini azaltarak kullanim kolayligi saglar” dedi.



Dikkat eksikligi yasayan çocuklar için oyuncaklar

Creatoy adiyla, dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozukluguna sahip çocuklar için iki oyuncak tasarlayan Bahar Körpetütüncü ise, “Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozukluguna sahip olan çocuklar, okul ortaminda dikkatini toplama, sosyallesme ve iletisim becerileri konusunda eksikler yasamaktadir. Dikkat, rahatlama, motor gelisimi ve iletisim becerileri kavramlari göz önünde bulundurularak okul ortaminda konumlanacak Creatoy Ailesi’ni tasarladim. TexBall, çocuklarin dokularla desen olusturarak duyusal rahatlama yasayip görsel algilarini gelistirir. HoopMaze adli merkez noktasina dogru zorlasan labirent bulmaca ise konsantrasyon ile saglanan görsel algiyla birlikte çocuklarin iletisim ve motor becerilerini gelistirir” sözlerine yer verdi.

Evde kullanim için topraksiz tarim kiti

Ev içi kullanima yönelik topraksiz tarim ile bitki yetistirme kiti Ocotillo’yu tasarlayan Kardelen Köksal, ürünün hidroponik sistem ile birlikte kullaniciya mümkün olan en pratik ve sürdürülebilir bitki yetistirme deneyimini ev ortaminda gerçeklestirme imkani sundugunu söyledi.

Hidroponik yetistirme sistemi, yani topraksiz tarim, kullanicilarin kisisellestirilebilir bahçelerini olustururken benzer ürünlerde saglanamayan sürgün köklü bitkilerle saçak köklü bitkilerin ayni anda yetistirmesine de olanak sagliyor.

Konaklama imkani sunan sert sisme bot

Barinma ve konfor imkani sunan sert sisme bot tasarlayan Berkay Sezer, Vortex’in 14 metre uzunluga 3.4 metre genislige sahip oldugunu ve bu tasarim ile sert sisme botlarin dezavantajli oldugu barinma ve konfor kategorilerinde iyilesme saglamayi amaçladigini belirtti.

Sezer, “Barinma alanindaki yemek yapma, tuvalet ve genis koltuklariyla hem kabin içi hem de kabin disi konforlu alanlar olusturmayi hedefledim. Kabin disi alanlarda ses sistemleri ve depolama alanlari ve açilir kapanir masa sistemleriyle kullaniciya çesitli aktivitelerde kisisellestirilebilir alanlar sunuyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA