DPÜ'de 'Bulasici Hastaliklar' Konulu Konferans

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Egitim Fakültesi tarafindan Sube Müdürü Saglik Uzmani Yüksel Altug’un konusmaci olarak katildigi “Bulasici Hastaliklar” konulu etkinlik gerçeklestirildi.

DPÜ'de 'Bulasici Hastaliklar' Konulu Konferans
Egitim Fakültesi Mavi Salon’da gerçeklestirilen etkinlige çok sayida ögrencinin yani sira akademik ve idari personeller de katildi.

Etkinlikte konusan Saglik Uzmani Yüksel Altug,” Bagisiklama konusunda temel hedefin asisiz çocuk birakmamak, tüm çocuklarin bagisiklama hizmetlerinden yararlanmasini saglamaktir. Saglik Bakanligi Genisletilmis Bagisiklama Programi (GBP) çerçevesinde Bogmaca, Difteri, Tetanoz, Kizamik, Kizamikçik, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit ve Hepatit-B ile Hemofilus influenza tip b’ye bagli hastaliklarin ve bu hastaliklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatliklarin engellenmesi hedeflenmektedir. Saglik Bakanligina bagli saglik kurumlarinda 13 hastaliga karsi 14 çesit asi ücretsiz uygulanarak gelecegimizin teminati en kiymetli varliklarimiz çocuklarimizin saglikli gelisimi çalismalar yapilmaktadir. Temel hedef asisiz çocuk birakmamak, tüm çocuklarin bagisiklama hizmetlerinden yararlanmasini saglamaktir” dedi.

Yüksel Altug,” Bakanligimiz tarafindan anne adaylari ve kronik hastaliklari nedeniyle risk grubunda olan kisilerin tetanos, hepatit b, zatürre ve grip asilari uygulanmaktadir. Anne adaylarinin aile hekimligi birimleri tarafindan dogum öncesi bakim hizmetleri verilmekte, anne ve bebek sagligi çerçevesinde tetanos asilari yapilmaktadir. Yaz mevsiminin baslamasi ile artan hava sicakliklari su ve besinlerle bulasan hastaliklarin artmasina yol açabilmektedir. Su ve besinlerle bulasan hastaliklar belirli iklim kosullarini ve özellikle kötü hijyenik kosullari severler. Kisilerin temizlenme aliskanliklarinin az oldugu toplumlarda sik görülürler. Etken genellikle agiz yoluyla alinir, sindirim yoluna yerlesir ve enfeksiyona yol açar. En sik görülen belirtiler ise karin agrisi, ishal ve kusmadir. Kisisel hijyen için kullanilan suyun yetersiz ve kirli olmasi nedeniyle ishaller hastaliklar, Kisiden kisiye dogrudan temas ve su eksikligi nedeniyle cilt ve göz enfeksiyonlari ile uyuz gibi hastaliklar, iyi havalandirilmayan kapali ortamlarda hava yolu ile bulasan hastaliklar grip, nezle gibi hastaliklar, suda üreyen sinek, böcek gibi vektörlerle yayilan hastaliklar sitma, kirim kongo kanamali atesi gibi hastaliklar bulasabilmektedir” diye konustu.



"Yaz aylarinda sokak çesmeleri sagliksiz olabilir"

Yaz aylarinda sokak çesmelerinin sagliksiz olabilecegine dikkat çeken Altug,” Halk sagliginin korunmasinda kisisel temizlik, temiz su ve temiz gidalarin tüketimi büyük önem tasimaktadir. Saglikli ve yeterli su temin edilmeli, günlük hayatimizda ellerimiz yeterli siklikta bol su ve sabunla yikanmalidir. Enfeksiyon zincirinin kirilmasinda en etkili yaklasim bulasma yollarinin kesilmesi ve olumsuz çevresel etmenlerin ortadan kaldirilmasidir. Yaz mevsiminde klorlu ya da ambalajli güvenli sular tüketilmeli, sebze ve meyveler bol su ile yikanmalidir. Klorlanmayan sokak çesmelerinden su tüketilmemelidir. Portakal, muz, elma ve benzeri meyveler ve sebzeler temiz suda yikayip, soyduktan sonra tüketilmelidir. Açikta beklemis yemekler tüketilmemeli; taze, iyi pisirilmis, sicak yemekler tercih edilmelidir” dedi.

Altug, etkinligin son bölümünde su ve besinlerle bulasan hastaliklardan korunma yollarini anlatti.
Kaynak: İHA