EGM Narkotik Daire Baskani Seydiogullari Açiklamasi 'Gençlerimize Özellikle Diyoruz Ki Hayir Demesini Bilin'

Emniyet Genel Müdürlügü (EGM) Narkotik Daire Baskani Ibrahim Hakki Seydiogullari, “Gençlerimize özellikle diyoruz ki ’hayir demesini bilin’. Teklifleri olumlu karsilamayin. Sosyal ögrenmenin en yogun oldugu madde metamfetamin” dedi.

EGM Narkotik Daire Baskani Seydiogullari Açiklamasi 'Gençlerimize Özellikle Diyoruz Ki Hayir Demesini Bilin'
EGM Kriminal Daire Baskanliginda “metamfetamin” konulu basin toplantisi düzenlendi.

Metamfetamine iliskin yapilan sunumda, bu uyusturucu maddenin yüksek bagimlilik yapan zehirlerin basinda geldigi ve kullanildigi andan itibaren merkezi sinir sistemini etkileyerek kisinin üzerinde kisa süreli uyarici bir etki biraktigi aktarildi. Ayrica tamamen kimyasal olan metamfetaminin laboratuvarlarda yapay olarak imal edildigi belirtildi.

2021 yili itibariyla son teknoloji cihazlarla bilimsel laboratuvarlarda analiz edilen uyusturucunun biyometrik kimliginin olusturuldugu, bu kimligin daha sonralarda yakalanan diger uyusturucu maddelerin profillemeleri sonrasi elde edilen kimliklerle karsilastirildigi bildirildi.

Eslesen uyusturucularin baska sehirlerde ve hatta baska çetelerden ele geçirilmis olsa bile yine ayni uyusturucu üreticileri tarafindan imal edildiginin ortaya kondugu aktarildi. Yapilan fiziki ve teknik takiplerde metamfetamin tacirlerinin uyusturucuya meth, kristal, buz, cam, ates ve Metin amca gibi takma isimler verdigi vurgulanirken, saticilarin buradaki amacinin hem onu sirin göstermeye çalismak hem de kolluk kuvvetlerine karsi bir önlem almak oldugu dile getirildi.

Metamfetamin hakkinda yapilan bilgilendirmenin ardindan EGM Narkotik Daire Baskani Ibrahim Hakki Seydiogullari basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

"Sosyal ögrenmenin oldukça kolay oldugu bir kullanimi var"

Yakalanan metamfetaminin Türkiye’de sokaklara dökülme ihtimalinin oldugunu belirten Seydiogullari, “Dolayisiyla ailelerimizin de, vatandaslarimizin da bu konudaki duyarliligi bu konuda saglayacaklari katki mücadelede bizi üstün kilacaktir. Biraz duyarli yaklasmak lazim. Mutlaka da profesyonel de destek almak lazim. Metamfetamin konusunda özellikle gençlerimizi uyarmak lazim. Sosyal ögrenmenin oldukça kolay oldugu bir kullanimi var. Çevrelerinden çok çabuk ögreniyorlar, özeniyorlar. Merak ediliyor ama merak edilecek bir seyi yok. Sonu ölüme götürüyor zaten” dedi.



"Gençlerimize özellikle diyoruz ki hayir demesini bilin"

2016 yilinda doz asimi ölümlerde yüzde 1’lik bir payi varken metamfetaminin 2021 yilindaki ölümlerde ölüm sayisi düsmesine ragmen yüzdesinin arttigina dikkati çeken Seydiogullari, “Gençlerimize özellikle diyoruz ki ’hayir demesini bilin’. Teklifleri olumlu karsilamayin. Sosyal ögrenmenin en yogun oldugu madde, metamfetamin” ifadelerini kullandi.

Bazi dizilerin metamfetaminin kullanilmasini özendirdigine iliskin dünya çapinda arastirma yapilmasi gerektigini söyleyen Seydiogullari, “Yayinlanan bazi dizilerin özendirici etkisi var mi, akademik gözle bir çalismayla bakilmasi gerektigini düsünüyorum. Sokak saticilari Türkiye’de metamfetamini daha karli buluyor. Hem çok düsük miktarlarda tasiyabilme kolayligi, kamufle kolayligi hem de bagimliliginin yüksek olmasi, sürekli bir bagimli

temininde engel görmemesi. Ilk baslarda bunu ücretsiz veriyorlar” dedi.



"Göçmenler vasitasiyla bu konunun arttigini söylemek biraz abarti olur"

Seydiogullari, göçmen ticaretinin yasandigi güzergahla uyusturucu ticaretinin yasandigi güzergahin ayni olduguna dikkati çekerek, “Göçmenler vasitasiyla bu konunun arttigini söylemek biraz abarti olur. Öyle görüyorum ben. Güzergaha baktiginizda benzer güzergahlari görüyorsunuz. Neden abarti olur diyorum? Çünkü göçmenler üzerinde böyle bir nakilde, sevkiyatta veya göçmenlerin madde kullanimiyla ilgili suçlarinda bir degisiklik yok. Bundan 20 yil önce nasilsa simdi de ayni” seklinde konustu.

Ayrica metamfetaminin 2010’lu yillarda 8-10 ilde görülürken, 2015 yilinda 54 ilde görüldügünü belirten Seydiogullari, 2021 yilinda da 81 ilin tamaminda sokaklarda metamfetamin yakalamasi yapildigini bildirdi.
Kaynak: İHA