Antalya Merkezli 4 Ilde 5 Bin Personelin Katilimiyla 'Orman Yanginlari Tatbikati'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), “2022 Afet Tatbikat Yilini” tematik tatbikatlardan biri olan “Orman Yanginlari Tatbikati” ile sürdürüyor.

Antalya merkezli tatbikat, 26 Mayis’ta, Mugla, İçel ve Adana’da es zamanli olarak gerçeklestirilecek. Tatbikata, 808’i gönüllü olmak üzere 4 bin 939 personelin yani sira 16 hava araci da katilacak. Toplam 900 aracin kullanilacagi tatbikat, 20 ilden ekiplerle, 48 ayri noktada gerçeklestirilecek. “Orman Yanginlari Tatbikati”, kamu, özel sektör ve STK ekipleri ile gönüllülerin ortak katilimiyla düzenleniyor. Tematik tatbikatta, AFAD Acil Uygulamasinin 4 ilde aktive edilmesinden TAMP ile Ulusal Orman Yanginlari Müdahale Planinin (UOYMP) birlikte çalistirilmasina kadar pek çok ilk hayata geçiriliyor.

AFAD, 2021 Afet Egitim Yili’nda afet bilgilendirmeleriyle 56,7 milyon kisiye ulastiktan sonra 2022 Afet Tatbikat Yili’ni hayata geçirdi. Planlanmis 54 bin 302 tatbikati içeren özel yilda, egitim yilindan gelen toplumsal bilgi pratige dökülüyor. Ülke genelinde hava sicakliklarinin artip nem oraninin düstügü bugünlerde, müdahaledeki riskleri ve olabilecek zarari azaltmak için “Orman Yanginlari Tatbikati” gerçeklestiriliyor. Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) dogrultusunda tatbikatin yapildigi 4 ildeki ekiplere, TAMP’a göre aralarinda Ankara, Afyonkarahisar, Eskisehir, Konya, Isparta ve Burdur illerinin de bulundugu 16 ilden destek ekipler katki sagliyor. Tatbikatta; helikopter, uçak, IHA ve JIKU gibi hava araçlari da kullaniliyor.

Yangina havadan müdahale edilirken denizden tahliye yapiliyor

Es zamanli olarak 4 ilde düzenlenen tatbikatta, farkli basliklarda saha uygulamalari gerçeklestiriliyor. Orman yanginlarina ve konut yanginlarina havadan ve karadan söndürme ile müdahale ediliyor. Denizden ve karadan insan tahliyesi ile hayvan tahliyesi yapiliyor. Tahliye edilenlerin transferleri gerçeklestiriliyor, geçici barinma alanlarina yerlestirme yapiliyor. Ayni ve nakdi yardimlarin koordinasyonu saglaniyor. Tahliye yollari belirlenirken tahliye planlamalari da sahadaki yeni durumlara göre güncelleniyor.

Ilk olacak uygulamalar hayata geçiriliyor

Antalya’daki tatbikat çerçevesinde, ilk kez hayata geçirilen uygulamalar da test ediliyor. Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) ve Ulusal Orman Yanginlari Müdahale Planinin (UOYMP) birlikte isleyecegi ilk uygulama yapiliyor. Afet bölgelerinde aktive edilen Tek Tusla Acil Çagri fonksiyonu ve konum servisleri ile arayan kisinin bulundugu noktanin tespit edilmesi gibi özellikleri bulunan AFAD Acil Mobil Uygulamasi, tatbikat illeri için aktive ediliyor. Bu illerdeki vatandaslara, uygulama üzerinden “Acil Çagri Baslatma” olanagi sunuluyor.

Ilk kez bu tatbikatta, orman hava unsurlari, orman araçlari ve orman kulelerine ait araçlardan anlik görüntü aktarimi yapiliyor. Orman yanginlarinda kullanilan tesisler ve ekipmanlar gibi kaynaklarin AYDES Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi’ne girisi saglaniyor. Ilk kez bu tatbikatta AYDES üzerinden olay etki alanin içerisinde kalan okul ve hastane kritik tesis bilgilerine ulasip planlama yapilabiliyor.

Ortak çalisma kültürü ve birlikte hareket kabiliyeti gelistiriliyor

Tatbikat, kamu, özel ve sivil toplum kuruluslari, gönüllüler ile yerel halki bir araya getiriyor. AFAD Akreditasyon Sistemi’ne dahil olan ve olmayan ekipleri, yeni kurulan Yerel Destek Ekiplerini, AFAD Gönüllülerini ve diger gönüllüleri ayni saha uygulamasinda bulusturuyor. Paydaslar arasinda birlikte çalisma kültürünü gelistiriyor. Koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazandiriyor ve iyilestiriyor.
Kaynak: İHA