Artvin'in Tarihi Lezzetleri Gastronomi Müzesinde Bulusuyor

Artvin’de tarihi lezzet ve kültürü yasatmayi vaat eden ‘Artvin Geleneksel Mutfak ve Kültür Müzesi’ hizmete açildi.

Artvin'in Tarihi Lezzetleri Gastronomi Müzesinde Bulusuyor
Artvin’de Valilik bünyesinde hazirlanan, geleneksel mutfak ve kültür müzesinde, 65 yemek çesidinin yer aldigi maket ve sunum alanlarinin yani sira 650 tarihi eserleri gün yüzüne çikiyor.

Sehrin cografyasinda yer alan lezzetleri geçmisten günümüze tasiyacak olan geleneksel mutfak ve kültür müzede, Artvin’in en önemli lezzetlerinin yer aldigi yatik dönerinden, pekmezine, ekmeginden, süt ürünlerine birçok ürün yer aliyor.

Müze, 18-24 Mayis tarihlerinde kutlanan müzeler haftasi etkinlikleri çerçevesinde açildi. Artvin Geleneksel Mutfak ve Kültür Müzesi Arkeologu Gülsen Öztürk sunlari dile getirdi:

“Artvin Geleneksel Mutfak ve Kültür Müzesi binamiz bin 800 yillarda insa edilen daha sonra restore edilmis durumda. Artvin Valimiz Yilmaz Doruk’un destegiyle burada kültür ve mutfak müzesi olusturdu. Müzenin içerisinde 65 adet yemegin maketi var. Ayni zamanda 650 yakin içerisinde etnografik degere sahip eser var. Bu 65 adet yemek bu cografyada yapilan çalisma sonucunda kayit altina alindi. Ayni zamanda 650 eser de köylerde bagis yoluyla eser toplandi. Müzede yöresel mutfaklarin yer aldigi yatik döner, pekmez pisirme ve ekmek yapmak gibi sunum alanlari mevcut. Sehrin birbirinden önemli lezzetlerin ve kültürün yer aldigi müze hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde hizmet vermekte. Tüm halkimizi müzemize bekliyoruz.”
Kaynak: İHA