(Özel) Hirsizlar, Cografi Isaretli Enginar Tarlalarina Dadandi

Bursa’nin Nilüfer ilçesine bagli Hasanaga Mahallesi’nde cografi isaret tescilli enginar tarlalarina hirsizlar dadandi.

(Özel) Hirsizlar, Cografi Isaretli Enginar Tarlalarina Dadandi
Nilüfer’in Hasanaga Mahallesi’nde yetisen cografi isaret tescilli enginarin bir buçuk ila iki ay sürecek hasadinin baslamasinin ardindan tarlalara hirsizlar girdi. Hasanaga’ya özgü toprak, su, iklim gibi unsurlarin yani sira geleneksel tarim yöntemi ile üretilen sifa deposu enginar, büyüklügü ve lezzeti bakimindan da diger bölgelerin enginarlarindan ayrisiyor.

Hasanaga’da yaklasik bin dönüm arazi üzerine ekili enginarlarin bu yilki fiyati 12,5 liradan satilacak. Sadece Bursa degil, Türkiye’nin farkli yerlerinde de bilinen Hasanaga enginari, bu yil rekolte açisindan da çiftçinin yüzünü güldürse de çiftçiler hirsizlardan dert yandi.

Hasanaga Mahalle Muhtari Halil Turan, "Enginar hasadinin baslamasiyla birlikte hirsizlik olaylari da artmaya basladi.

Fideler sökülüyor, enginar degerli olmasindan tarlara hirsizlar giriyor ve üreticiye ciddi zararlari oluyor. Ana kafadan, tirnaga kadar enginarlar çalinmaya basladi.

Ben güvenlik güçlerinin bize destek olmalarini istiyorum” dedi.

Hasanaga Mahallesi’nde bin dönüm araziye enginar ekimi yapildigini kaydeden Turan, “7-8 dönümlük tarladan hirsizlik olaylari oldu. Devam etmesinden korkuyoruz. Geçen sene de oluyordu hirsizlik olaylari ama bu sene biraz daha artti. Fidenin sökülmesi, enginarlarin kafasini kesiyor. Bunu yaparken de büyük küçük demeden tarlaya girdigi zaman tamamini söküyor. 4-5 dönüm baska bir tarlaya da hirsiz girdi. 3 bin fide sökülmüs. Bu fidelerin sökülmesi, enginar büyüdügü zaman da yana yatmasi anlamina geliyor. Bu söz ettigim arazi içerisinde 60-70 bin lira kadar zarar olustu. Hirsizi da biz yakaladik ve güvenlik güçlerine teslim ettik” seklinde konustu.

Gündüz vakti hirsizlarin bunu yaptigini belirten mahalle muhtari Halil Turan, sözlerini söyle tamamladi: “Bursa istikametinden mahalleye dogru geliyordum. Tarlaya baktim ve birisini gördüm. Kenardaki fideleri söküyorlardi. Ne yaptiklarini sordugumda ‘Fideleri söküyorum, zarar vermiyorum’ diye cevap verdi. Fidelerden bize tursu yapacagini söyledi.

O fideler sökülünce zaten enginar yan yatiyor ve verim olmuyor. Enginar bir buçuk metre oldugunda onu altindaki fideler tutuyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA