Bakan Soylu Açiklamasi '502 Bin Siginmaci Gönüllü Olarak Ülkesine Döndü'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 502 bin siginmacinin gönüllü olarak ülkesine döndügünü açikladi.

Bakan Soylu Açiklamasi '502 Bin Siginmaci Gönüllü Olarak Ülkesine Döndü'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Esenyurt Karadeniz Dernekler Federasyonu Dernek Baskanlari Bulusmasina katildi.

Burada bir konusma yapan Bakan Soylu, Türkiye’nin çok dogru bir politika ortaya koydugunu kaydederek, “Agri, Van, Igdir sinirinda tas vardi. Iran’la konusarak güvenlik duvarlari yaptik. Asagida da aynisini yaptik. Tedbirler aldik. Çaglayan Türkiye’nin en soguk yerlerinden biridir. Agri Dagi da ayni” diye konustu.

Son 6 yilda 2 milyon 600 bin kisinin sinirdan girmesinin engellendigini ifaden eden Bakan Soylu, “Türkiye kaçak göçmeni yakaliyorsa kendi ülkesine gönderiyor. Gönüllü geri dönüs yapmak istiyorsa onlari güvenli bölgeye gönderiyor. Içerde son 6 yilda 1 milyon 250 bin kisi yakalandi. Bunlarin 400 bine yakini kendi ülkelerine gönderildi. Yüzde 40 civarinda. 700 bin kisi de Avrupa’ya geçti. Insanlari atesin içinde atmak bizim degerlerimize, bizim insanligimiza yakisacak bir davranis degil. Biz briket yapmaya basladik. Evlere baslayinca muhalefet kimin parasiyla ev yapiyorsunuz dedi.

Biz vatandaslarimiz bagislariyla, kiminin sadakasiyla oradaki insanlara yardimci olmaya çalisiyoruz. 57 bin 500 briket evi tamamladik" dedi.



"Türkiye 2019 yilindan itibaren Istanbul’a siginmaci kabul etmiyor"

Türkiye’nin 2019 yilindan itibaren Istanbul’a siginmaci kabul etmedigini belirten Bakan Soylu, “Esenyurt ve Fatih’e baska bir sey yaptik onu da 1,1.5 yildan beri yaptik. Sadece siginmaci degil yabanci kabul etmiyoruz. Fatih’te 25 bin civarinda Esenyurt’ta yaklasik 10 bin civarinda bir azalma oldu. Bu nüfus asagiya daha da düsecek. Kaçak göçmenle mücadelemiz sürüyor. Kabil havalimani açilir açilmaz oradakilerle iletisime geçtik. Yakalananlar Afgan göçmenler, buradan uçakla gönderildi. Su ana kadar yakaladigimiz 100 Afgan’in 50’sini geri gönderiyoruz. Yakalanan Pakistanlilarin yüzde 170’ini geri gönderiyoruz. Bunu nasil yapiyoruz. Gene sene gelenleri de yolluyoruz. Bir taraftan kaçak göçmeni geri döndürüyoruz. Bir yandan siginmacilarin onurlu geri dönüslerine ev sahipligi yapiyoruz” dedi.

Su ana kadar 502 bin siginmacinin ülkesine geri döndügü belirten Bakan Soylu, siginmacilarin geri döndügü bölgelerin Türkiye’nin güvenli yaptigi bölgeler oldugunu ifade etti.

Uyusturucuyla mücadelenin de sürdügünü ifade eden Bakan Soylu, “2017 yilinda 941 kisi uyusturucu nedeniyle hayatini kaybetti. Bir mücadele baslattik. Bir politika olusturduk. 2020 yilinda bu sayi 314’e düstü. O gün cezaevinde 36 bin kisiydi uyusturucudan tutuklu sayisi su anda 106 bin kisi. Bütün ülkelerle birlikte uluslararasi operasyonlar yaptik. Dünyanin en büyük yakalamalarini yaptik" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA