Savunma Sanayi Baskan Yardimcisi Tüfekçi Açiklamasi 'Savunma Sanayinde 80 Bin Kisi Istihdam Ediliyor'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskan Yardimcisi Dr. Celal Sami Tüfekçi, Türkiye’nin 2021 yilindaki savunma sanayi ihracatinin 3,2 milyar dolar oldugunu ve savunma sanayi sektöründe 80 bin kisinin istihdam edildigini söyledi.

Savunma Sanayi Baskan Yardimcisi Tüfekçi Açiklamasi 'Savunma Sanayinde 80 Bin Kisi Istihdam Ediliyor'
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Ballica Kampüsü’nde ögrencilere yönelik “Türk Savunma Sanayinin Dünü Bugünü ve Gelecegi” baslikli bir panel düzenlendi.

Panele; Savunma Sanayi Baskan Yardimcisi Dr. Celal Sami Tüfekçi, Teknopark Istanbul Yönetim Kurulu Baskani ve Roketsan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Yerebakan ve TUSAS Yönetim Kurulu Üyesi ve IHA Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Dr. Ömer Yildiz konusmaci olarak katildi.



“Savunma sanayi sektöründe 80 bin kisinin istihdam ediliyor”

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskan Yardimcisi Dr. Celal Sami Tüfekçi, 1925 yilinda önemli yatirimlarla kurulan savunma sanayinin zorlu süreçlerden geçerek günümüzdeki basariya ulastigini belirtti.

Tüfekçi, “1985 yilinda Savunma Sanayi Baskanligi kuruldu. 2014 yilindan itibaren kendimiz tasarlayip kendimiz üretiyoruz. 2020 yilinda 7 firma ile 2021 yilinda ise 2 firma ile ilk 100’e girdik” dedi.

Güçlü bir savunma sanayi için önümüzdeki yillarda daha önemli hamleler yapmayi planladiklarini belirten Tüfekçi, bunun için milli teknolojilerin gelistirilmesinin ve etkin is bölümünün önemine dikkat çekti. Tüfekçi, dünyada savunmaya harcanan paranin 2 trilyon dolar oldugunu, bunun yüzde 40’inin Amerika, yüzde 20’sinin Çin tarafindan harcandigini ifade ederek, ögrencilere Ingilizceyi ve ikinci dil olarak da Çinceyi ögrenmelerini tavsiye ederek, “Çin bizi pazar yapmadan biz Çini pazar yapalim” ifadesini kullandi. 2021 yilinda Türkiye’nin savunma sanayiindeki ihracatinin 3,2 milyar dolar oldugunu söyleyen Tüfekçi, pandeminin etkisiyle yasanan bir düsüs olsa da bu rakamlarin giderek artacagini ifade etti.

Savunma sanayi sektöründe 80 bin kisinin istihdam edildigini açiklayan Tüfekçi, bunun önemli bir rakam oldugunu fakat yeterli olmadigini vurguladi.

“Altay Tanki’nin motoru bizde gelistiriliyor”

Teknopark Istanbul Yönetim Kurulu Baskani ve Roketsan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Yerebakan, savunma sanayinin çok derin ve köklü bir geçmise sahip oldugunu vurgulayarak, “Ayin, günesin, yildizlarin ve dünyanin hareketlerini inceleyerek, Batililarin da 350 yil kullandigi bir dünya atlasi çizen Ulug Bey’in, dünyanin ilk havan topunu yapan Fatih Sultan Mehmet’in, Topçu Mektebi’nin ilk bas hocasi olan Hoca Ishak’in, yolcu uçagi niteliginde ayni zamanda askeri özelligi olan bir uçak yapan Nuri Demirag’in ve bu alanda son halkalardan biri sayilan Özdemir Bayraktar’in savunma sanayindeki önemi ve yaptigi katkilar büyüktür. Yakin tarihimizde havacilik alanina önemli katkilarda bulunmus Özdemir Bayraktar mihmandar isimlerden birisidir. Allah rahmet eylesin” diye konustu.

Son yirmi yildir bu alanda istikrarli bir ilerleme kaydedildigini belirten Yerebakan, özellikle 2023 stratejileriyle savunma sanayinin sahlandigini kaydederek bu gelismede Teknopark Istanbul’un önemine dikkat çekti. Dünyanin hiçbir teknoparkinda, Teknopark Istanbul gibi bir alt yapinin olmadigina dikkat çeken Yerebakan, “Burasi bizim sanayi bölgemizdir. Mesela Altay Tanki’nin motoru bizde gelistiriliyor. Motorun seri imalatini burada yapabilecekler. Yirmi dönümlük alanda fabrikaya yer verebiliyoruz” seklinde konustu.



“Savunma Sanayinde Insansiz Hava Araçlari büyük öneme sahip”

Son olarak TUSAS Yönetim Kurulu Üyesi ve IHA Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Dr. Ömer Yildiz, savunma sanayinde uçaklar ve IHA’larin önemine dikkat çektigi konusmasinda, “Insansiz hava araçlarinin geçmisi 90’li yillara dayaniyor. Üretilen ürünlerin saha dönüslerini sürekli takip etmek gerekir. Biz ANKA’yi üretirken bu projeyi gelistirdik. ANKA su anda kuvvet komutanliklarinda kullaniliyor. Ürün gelistirirken ve özellikle yeni bir ürün üretiyorsaniz geçmisteki tecrübelerden yararlanmalisiniz” seklinde konustu.

Dr. Ömer Yildiz, hâlihazirda üretimi devam eden savunma araçlari hakkinda bilgi verdi. Savunma sanayi alaninda önemli adimlar atildigini anlatan Yildiz, planlama süreci ve tasarimi devam eden birçok proje oldugunu sözlerine ekledi.

Katilimcilar konusmalarini tamamladiktan sonra kendilerine gelen sorulari yanitladi. Katilimcilar konusmalarini tamamladiktan sonra ögrencilerden gelen sorulari yanitladi. Panel, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin’in katilimcilara hediyelerini takdim etmesi ve hatira fotografi çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA