Yildirim Açiklamasi 'Kayit Disi Istihdam Orani Yüzde 50'Den 30'Lara Düstü'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Karabük Il Müdürü Ismail Yildirim, ’Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesiyle birlikte, yüzde 50’lerde olan kayit disi istihdam oraninin yüzde 30’lara kadar düstügünü söyledi.

Yildirim Açiklamasi 'Kayit Disi Istihdam Orani Yüzde 50'Den 30'Lara Düstü'
16 Mayis’i içine alan hafta, 16 yildir Sosyal Güvenlik Haftasi olarak kutlaniyor. Bu çerçevede Karabük Kent Meydan’inda Atatürk Aniti önünde tören düzenlendi.

Anita çelenk sunumu ile baslayan tören, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile devam etti. Törenin ardindan konusan SGK Il Müdürü Ismail Yildirim, önemli bilgiler verdi.

“Kayit disi istihdam orani yüzde 50’den 30’lara düstü”

SGK olarak yaptiklari çalismalardan bahseden Yildirim , “Biliyoruz ki güçlü bir Sosyal Güvenlik Kurumu güçlü bir Türkiye demektir. Türkiye olarak ne kadar güçlü oldugumuzu salgin döneminde tüm dünyaya gösterdik. Ülkemiz bu sikintili günlerde saglam temeller üzerine insa edilen Genel Saglik Sigortasi sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu. 2002’de yüzde 70 olan genel saglik sigortasinin seviyesi bugün yüzde 95’e ulasmis durumda. 2016 yilinda yapilan düzenleme ile GSS primi tek kaleme indirildi. Geliri bürüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kisilerin ödemesi gereken pirim tutari 2022 yili için 150,12 TL’dir. Bu kisiler aylik ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendilerini hem de bakmakla yükümlü olduklari aile bireyleri saglik güvencesine sahip olmasalar bile GSS çerçevesinde olup, saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkina sahip oluyorlar. Kayit disi istihdamin genislemesi, bir taraftan çalisanlarin güvencesiz kalmasina yol açarken, diger taraftan da kayitli istihdam aleyhinde haksiz rekabete yol açmaktadir. Il Müdürlüklerimizde görevli arkadaslarimizin da gayretiyle hep birlikte çalismalara katma deger katacak tüm taraflarla isbirligi içerisinde bir çalisma anlayisi yürütüyoruz. Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesiyle birlikte atilan önemli adimlardan bir tanesi de kayitli istihdamin özendirilmesi ve bu bilincin arttirilmasina yönelik çalismalarin önem kazanmasidir. Cezanin yerini tesvikin, denetimin yerini rehberligin aldigi bir anlayisi hayata geçirmeye çalistik ve bilinçlendirme, farkindalik, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50’lerde olan kayit disi istihdam orani bugün yüzde 30’lara kadar düsmüstür” dedi.

Kaynak: İHA