Tunceli Daglarinda Açan Ters Laleler Ilgi Odagi Oldu

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinin daglik alanlarinda yetisen ve nesli tükenme tehlikesi altindaki endemik bitki türü olan ters laleler, doga severlerin ilgi odagi oldu.

Tunceli Daglarinda Açan Ters Laleler Ilgi Odagi Oldu


Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde yilda sadece 15 gün açan ve ’aglayan gelin’ adiyla da bilinen ters laleler, özellikle dogasever, fotografçi ve trekking tutkusu olan vatandaslarin günübirlik akinina ugruyor. Daglik alanda, uzun ve zorlu yürüyüsün ardindan ulasilan ters laleler, diger dag çiçekleriyle birlikte olusturdugu renk cümbüsü ziyaretçilerine adeta görsel sölen yasatiyor. Her yil ters laleleri görmek için bölgeye giden Halk Müzigi Sanatçisi Ali Yildirim ve Beden Egitimi Ögretmeni Hakan Gökalp, bu kez dagdaki ters lale bahçesine baglamalarini da götürerek ‘Ters Lale’ çiçekleri için uyarladiklari müzigi seslendirdi.

Çemisgezek Anil köyü kuzey zirve yaylalarindaki güzelligin belgesellere konu olacak düzeyde oldugunu aktaran Beden Egitimi Ögretmeni Hakan Gökalp, "Her yil mesakkatli ve bir o kadar keyifli yürüyüsün ardindan, bu yil da bu güzellikleri yeniden görmek nasip oldu. Halk müzigi sanatçisi arkadasimiz Ali Yildirim ile birlikte bu muhtesem doga huzurunda, baglamamiz esliginde türkülerimizi seslendirdik. Malum ismi ters lale, aglayan gelin, bir diger ismi de hüzün çiçegi. Bizde onlarin arasinda hüzünlü türkülerimizi söyledik. Bu cografyada rengarenk çiçeklerin, karli daglarin, mavinin, yesilin, bütün tonlarini görmek mümkün. Mutlaka görülmesi gereken yerler. Bu doga, bu güzellikler, endemik türlerimiz, önemli ve korunmasi gereken degerlerimizdir. Baglamamizla birlikte, çoban senligimiz, köy ekmegimiz, türkülerimiz, sohbetimiz esliginde, daglarimizin, yaylalarimizin vadilerimizin ve derelerimizin doyumsuz seyri ruhumuza iyi geldi” dedi.

Kaynak: İHA