Savastan Kaçan Ukraynalilara Türkçe Ögretiyor

Rusya’nin saldirilarindan kaçarak İçel’e gelen Ukraynalilar, 5,5 yildir kentte yasayan Ukraynali gönüllü ögretmenin açtigi kursta hem Türkçe ögreniyor hem de Türk kültürünü taniyor.

Savastan Kaçan Ukraynalilara Türkçe Ögretiyor
Rusya ve Ukrayna arasinda 24 Subat´ta baslayan savas devam ederken, savastan kaçarak İçel’e gelen Ukraynalilar, Türkiye’ye adapte olabilmek için Türkçeyi ve Türk kültürünü ögrenmeye basladi.

Merkez ilçe Mezitli Belediyesinin gönüllü evinde Ukraynali ögretmen tarafindan açilan kursa katilan Ukraynalilar, hem Türkçe ögreniyor hem de Türk kültürünü ögreniyor. Derslerde oyunlar oynayarak daha neseli bir sekilde Türkçeyi ögrenen Ukraynalilar, hizli ögrenmeleriyle görenlerin büyük takdirini topluyor.

"Zevkle Türkçe ögreniyorlar"

Türkçe kursla ilgili konusan ögretmen Tanya Doygun, 5,5 yildir Türkiye’de yasadigini söyledi.

Su anda Ukrayna’daki savastan dolayi Türkiye’ye gelen kendi vatandaslarina Türkçe ders verdigini belirterek, “Haftada 2 ders veriyorum. Bizim çok güzel bir ders kitabimiz var. Kitapta hem dil bilgisi hem de alistirmalar var. Ögrencilere ödev veriyorum. Onlar evde ciddi sekilde ödev yapiyorlar. Onlar zaten çok çaliskan, akillilar. Ayrica bazen küçük sinavlar yapiyorum. Basarili ögrencilere ödül olarak çikolata yada madalya veriyorum. Sinifta yaklasik 30 kisi var. Derslerin eglenceli olmasina dikkat ediyorum. Bu yüzden her ders oyun oynuyoruz. Böylece ögrencilerim ne sikiliyor ne yoruluyor. Aksine çok mutlu oluyorlar. Zevkle Türkçe ögreniyorlar” dedi.



"Gönüllü olarak ders veriyorum"

1 aydir Türkçe dersi verdigini kaydeden Doygun, “Öncelikle selamlasmasi, tesekkür etmeyi ögrenmeliyiz. Ögrencilerimi de gayet iyi ögreniyorlar. Biz derste çok pratik yapiyoruz. Herkese soru sormaya dikkat ediyorum. Bence en önemlisi bu oldugunu düsünüyorum. Ögrencilerin rahat bir ortamda, çekinmeden Türkçe ögrenmelerini istiyorum. Bu sekilde Türkçe ögreniyoruz. Ben burada gönüllü, ücretsiz ders veriyorum. Çünkü ben yardim etmek istiyorum. Ukraynalilardan Türkçe ögrenmek isteyen çok var. Hepsini alamiyorum. Keske daha büyük bir yer olsa ben daha fazla Ukraynaliya Türkçe ders veririm” seklinde konustu.

Derslerine çok farkli sektörlerde çalisan insanlarin girdigini dile getiren Doygun, “Doktorlar, muhasebeciler, ekonomist gibi birçok sektörde çalisan insanlar katiliyor. Yani yüksek egitimli insanlar katliyor. Tabi burada egitimin yani sira Türk kültürünü de tanitiyoruz” diye konustu.



"Artik savasin bitmesini istiyorum"

Su anda devam eden savastan dolayi çok üzgün oldugunu vurgulayan Doygun, “Canim çok yaniyor. Benim annem su anda orada ve buraya gelemiyor. Ben onu ve bütün Ukraynalilari çok merak ediyorum. Her gün onlar için dua ediyorum. Savasa hayir diyorum. Ben artik savasin bitmesini istiyorum. Bütün çocuklar mutlu, saglikli olsun ve Ukraynalilar memleketlerine geri dönsün. Savas hayir diyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA