Çiftçilere Süt Sagma Makinesi Dagitildi

Adiyaman Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Adiyaman Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskanligi tarafindan kentteki çiftçilere süt sagim makinesi ve süt sogutma tanki dagitildi.

Çiftçilere Süt Sagma Makinesi Dagitildi
Yüzde 70’i GAP Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan hibe edilen, yüzde 30’u ise Adiyaman Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskanligi üyeleri tarafindan karsilanan ve toplam maliyeti 399 bin 888 TL olan 34 adet süt sagim makinesi ile 4 adet süt sogutma tanki çiftçilere dagitildi.

Makine dagitim törenine, TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani ve Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin, Vali Mahmut Çuhadar, Belediye Baskani Süleyman Kilinç, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Uslu, AK Parti Il Baskani Mehmet Dagtekin, AK Parti Merkez ilçe Baskani Mustafa Alkayis, Ziraat Odasi Baskani Salih Sahan, Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas, Adiyaman Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskani Zeki Selçuk, çiftiler ile çok sayida kisi katildi.

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Adiyaman Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskani Zeki Selçuk, dagitilan süt sagim makinelerinin çiftçilere büyük kolayliklar saglayacagini belirterek, projede emegi geçen herkese tesekkür ettiklerini dile getirdi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas ise konusmasinda, “Sütün hem hijyenik olarak sagilmasi hem de soguk zincire tasinmasi konusunda bu makineler oldukça önem arz etmektedir. Firsat buldukça bu tür projeler yapmaya önem verecegiz” dedi.

Belediye Baskani Süleyman Kilinç ise konusmasinda, “Gidanin ne kadar önemli oldugunu hepimiz oldukça iyi biliyoruz. Bir taraftan üretim zafiyeti varken bir taraftan da korkunç bir israf kültürü var. Dünya verilerine göre, yilda yaklasik 1 milyar 300 milyon ton gida israfi var. Türkiye’de ise 26 milyon ton ve dünyada 700-800 milyon insan açlikla mücadele ediyor. Dolayisiyla bir taraftan üretimi artiracagiz bir taraftan ise israfi bitirmemiz gerekiyor. Bizim üretim için elimizden gelen her seyi yapmamiz lazim ve bugün ki bu projede oldukça önemli bir proje. Ben bu projede, bu çalismada emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Adiyaman Valisi Mahmut Çuhadar ise üretimin ve tarimin öneminden bahsederek, “Bu projeler küçük ama can alici projelerdir. Ben projenin gerçeklesmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Bizler büyük bir ülkeyiz ve ülkemizin büyük hedefleri var. Ve bu hedeflere ulasmak için de tarimimizi teknik tarima çevirmemiz gerekmektedir. Hollanda bizim Konya kadar olan bir ülkedir ama bizden birkaç kat fazla süt ve süt ürünleri üretiyor. Çünkü onlar bu isi teknik yaptigi için fazla üretim yapiyor. O yüzden bizim de teknik çalismamiz gerekmektedir. Tarim çok önemli bir noktada. Birakin 1 dönümlük alani bir metre karelik alani dahi tarimla degerlendirmek zorundayiz. Bizim gelismemiz ve gida güvenligimiz ancak böyle olacak” ifadelerini kullandi.

Her daim çiftçilerin yaninda olduklarini ve onlara oldukça büyük önem verdiklerini dile getiren TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani ve Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin, “Bu proje oldukça önemli bir proje. Bu projelerin sehrimizde artarak görmek bizleri mutlu ediyor. Tabi yine de yetmez bizim daha fazla daha güzel projeleri el birligiyle yapmamiz gerekiyor. Her geçen gün gidanin kiymetini, degerini daha fazla bilmek zorundayiz. Pandeminin ve savaslarin krizlere yol açmis oldugunu, gidada ulasimin, erisimin biraz daha zorlasmasi tarimsal ürünleri çok fazla ön plana çikariyor. Adiyaman bir taraftan sanayi kenti olmaya devam ederken ayni zamanda tarim kentiyiz. Tarimdan daha fazla yararlanmak adina bu tür projeleri ciddi manada destekliyoruz” diyerek projede emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA