Asirlik Gelenegi Böyle Yasattilar, Hem Izlemeye Hem Tadina Doyulmadi

Sivas’ta Ziraat Odasi Baskanligi tarafindan düzenlenen organizasyonda kadinlarin davetlileri ikram edilmek üzere geleneksel yöntemlerle gözleme hazirlamasi renkli görüntüler olusturdu.

Asirlik Gelenegi Böyle Yasattilar, Hem Izlemeye Hem Tadina Doyulmadi
Sivas’ta Ziraat Odasi Tarafindan ‘Çiftçiler Günü’ dolayisi ile bir etkinlik düzenledi.

Etkinlige katilan davetlilere geleneksel yöntemlerle hazirlanan gözleme ikram edildi. Ekip çalismasi ile hazirlanan gözlemeler renkli görüntüler olusturdu. Davetliler bölgede; gilik, loluk ve harçtan olarak ta adlandirilan bölgeye has gözlemelerin hem izlemeye hem de tadina doyamadi.

Ekip çalismasi gerektiriyor

Bölgede agirlikla gilik olarak adlandirilan Sivas’a has gözleme türü asirlardir mahalle aralarinda ekip çalismasi ile pisiriliyor. Bir gün önceden hazirlanan hamurlar dinlenmeye birakiliyor. Ertesi gün açilmaya baslanan hamurlar içlerine konulan harçlarla pismeye birakiliyor. Pistikten sonra sicak ekmege sürülen tereyagiyla tüketiliyor. Patatesli, pancarli, çökelekli, kiymali olarak pisirilen gözlemelerin özelligini yitirmemesi için ekip çalismasi sart. Hamur asamasindan pisme asamasina kadar zaman kaybedilmemesi gerektigi için her asama farkli bir elden geçiyor.

Tek kisi yapamaz

Gözleme yapiminin asamalarindan bahseden Mevlide Mert, “ Bizde adet böyledir, toplanir yapariz sonra yeriz. Yuha ekmegi yapariz, gözleme yapariz sonra toplanir yeriz. Ispanakli, pancarli, patatesli, kiymali yapariz. Hamurunu tuzlu suyla yogururuz aksamdan, ununu eleriz, tepsilere dizeriz yumaklari sabaha da hazir oldu basladik yapmaya. Etli olanin içerisinde mayonuz, sogan çökeleklinin içine mayonuz, yesil sogan dograriz tuz ve zeytin yag koyariz. Birisi açiyor, birimiz yapiyor, digerleri pisiriyor en son yaglaniyor. Bu yiyecegin yapim asamasi bu. Kolay bir yemek olmadigi için tek kisi yapamaz 4-5 kisi yapiyoruz” dedi.



Herkesin farkli bir görevi var

Ekip çalismasinda hamurlara harç koyma görevini üstlenen Jale Yildiz, “ Ben gözlemelerin içini diziyorum. Biz bunlari kiymali, patatesli, çökelekli, ispanakli, yapiyoruz. Pandemiden dolayi geçen sene yapamadik ama bu sene yapiyoruz. Herkes birbirine yardim ederek yapiyoruz. Bizim kendi tandirlarimiz var orada da yogurup yapiyoruz arkadaslarla. Hep beraber toplanip yuha yapariz, gözleme yapariz. Bu yemek tek basina olmaz biri pisirecek, birisi içini dizecek, birisi açacak. Komsularla birbiriyle yardimlasarak yapiyoruz.” dedi.



Asirlardir böyle yapiliyor

Bu gelenegin asirlik oldugunu belirten Fadime Polat, “Bu aslinda yöresel bir yemektir ve asirlarca yapilmisti. Bizim amacimiz çesit çesit yemekler sunmaktir. Çökelekli, patatesli, pancarli yapariz. Bazi yerlerde bazlama denir, bazi yerlerde içerisinde bulunan harçtan alir patates, çökelekli, pancarli denir. Gilik veya loluk dendigi de oluyordur. Iç Anadolu bölgesi hamur isini iyi bilir, Sivas hamur isiyle ünlüdür” seklinde konustu.

Kaynak: İHA