Tekstilde 15 Milyar Dolar Ihracat Hedefi

Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Öksüz, tekstil sektöründe bu yil 15 milyar dolar hedefleri oldugunu belirterek, "2021 yilini rekorla kapattik. 13 milyar dolar ihracat bizim sektörümüz açisindan Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Bu yila da iyi basladik. 4 ayi geride biraktik. Artis oranlarimiz devam ediyor. yüzde 20’ye yakin artis söz konusu. Bu yil da tekstil sektörü olarak kendimize 15 milyar dolar hedef koyduk. Insallah yakalayacagiz, rakamlar onu gösteriyor. Güzel bir baslangiç oldu. Bunu sürdürebiliriz" dedi.

Tekstilde 15 Milyar Dolar Ihracat Hedefi
Fuarlara agirlik verdiklerini belirten Öksüz, "Pandemi döneminde uzun bir süre fuarlar askiya alinmisti. Istanbul ve New York fuarlariyla sektörümüze ciddi bir ivme kazandirdik. Diger farlara da katilmaya devam ediyoruz. Istanbul’daki fuara ciddi bir ilgi vardi. Eylül ayinda ikincisini uluslararasi bir fuara dönüstürecegiz. Üç kati bir alanda gerçeklestirecegiz. Ticaret ve alim heyetleri programlarimiz var" dedi.

Istihdamin oldukça önemli oldugunu kaydeden Öksüz, "Istihdami 1 milyon 200 bine çikarttik. Tekstil ve hazir giyim olarak yüzde 20 oraninda istihdamimiz artti. Tekstil olarak da 500 bini geçtik. Egitime önem veriyoruz. Tekstil mühendisligi bölümlerini destekledik. Niteligi artirdik. Insan bizim için önemli insan kaynagi, her noktada canli tutmamiz gerekiyor. Buna agirlik veriyoruz egitim isin önemli bir kismi" dedi

Öksüz sunlari söyledi: "Biz ihracatçi ve global bir sektörüz. Hammadde konusunda sikintimiz var. Dis ticaret bir bütün, ithalatla beraber degerlendirdigimizde o alanda da bir seyler yapmamiz gerekiyor. Ithalati daha az yapmamiz ülke ekonomimiz açisindan önemli, tekstil ve hazir giyim en fazla dis ticaret fazlasi veren bir sektör. Ihracatta da öyle. Ilk 4 ayda lider sektör durumunda. Sürdürülebilirlik var önemli bir konu. Dünya oraya dogru gidiyor. Yenilebilir enerjilerle, dünyayi daha az tüketerek daha çevreci üretim yapmak daha önemli. Artik çevreci olmayan ürünleri almiyorlar. Dünyada böyle bir trend var. Geri dönüyüm çok önemli bir konu. Kullanilmis kiyafetler açilarak bunlar iplik haline getiriliyor ve kumas dokunuyor. Sektör bu alanda da çok yatirimlar yapti. Trendlerden geri kalmamak lazim. Sürdürülebilirlik konusunda hep bir adim önde olmamiz lazim. Bu konularda çok dinamik olan tekstil sektörümüz bu yili en iyi sekilde degerlendirecek. Dünyanin ilk 3 tedarikçisi arasinda yer almak itiyoruz. Önümüzdeki süreçte de bunu hep birlikte görürüz ve kazanan hem ülkemiz hem sektörümüz olur".
Kaynak: İHA