Kayseri'de 83 Bin Suriyeli Yasiyor

‘Siginmacilar ve Geri Dönüs’ basligi ile toplanan Kayseri Küçük Millet Meclisi’nde konusan Kayseri Suriyeliler Ensar Dernegi Baskani Ugurcan Yildirim; “Okuma yasindaki Suriyelilerin yarisi okula gitmiyor” dedi.

Kayseri'de 83 Bin Suriyeli Yasiyor
Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçeklestirilen Mayis ayi toplantisinin moderatörlügünü Rafet Ural yapti. Toplantinin konuklari ise Kayseri Suriyeliler Ensar Dernegi Baskani Ugurcan Yildirim ve Afganistan Mülteciler Sosyal Dayanisma Dernegi Kurucu Üyesi Najibullah Najibi oldu. Son dönemde gündemde olan siginmacilarin ele alindigi konu ile ilgili konusan Kayseri Suriyeliler Ensar Dernegi Baskani Ugurcan Yildirim; “Türkiye Cumhuriyeti, Osmanli’dan beri mazlumlarin dini, irki, milletine bakmadan hepsine yardim eden bir millettir. Yani 500 yil önce bile Yahudileri ülkemize alan bizim ecdadimizdir. 1923’den beri yüzbinlerce mazlum insan dünyanin farkli ülkelerinden Türkiye’ye gelmislerdir. 2013 yilinda, Suriyeli insanlar Türkiye sinirlarina gelince Türkiye açik kapi politikasiyla bu insanlari misafir etmeye basladi.

Ilk önce 100-200 bin derken daha sonra milyonlari buldu. Su anda Türkiye’de resmi rakamlara göre 3 milyon 750 bin Suriyeli yasamaktadir. Kayseri’de ise yaklasik 83 bin civarinda Suriyeli yasamaktadir. Bu da ortalama olarak Kayseri nüfusunun yüzde 5 buçuguna denk geliyor. En fazla Suriyeli barindiran il ise Hatay’dir. 433 bin yaklasik yüzde 27 civarinda Suriyeli yasamaktadir. Kayseri’de 80 bin Suriyelinin yaklasik 20 bin civari okuma yasinda olan çocuklardir ancak bu okuma yasinda olan çocuklarin yarisi okula gitmiyor. Ilkokula gitme orani yüzde 99 iken, ortaokula gitme oranlari yüzde 60’a düsüyor. Liseye gitme orani yüzde 20, üniversiteye gitme oranlari da yüzde 0,5’dir. 2011 yilindan itibaren 3 milyon 700 bin Suriyeli Türkiye’de kendi imkanlari ile ayaklari üzerinde durmaya çalisiyor. Bunlarin bazilari sirket kurdu, bazilari Türklerle ortak sirket kurdu. Türkiye’deki Suriyelilerin ortak oldugu sirket sayisi yaklasik 15 bin 200 civarinda, Kayseri’de ise küçük esnaflar var. Yani terzi, telefon tamircisi ve lokantaci gibi küçük isletmeler var. Bu esnaflarin su ana kadar 2011 yilindan 2022’ye kadar izinli olarak açilan dükkan sayisi bin 200’dür” diye konustu.

Afganistan Mülteciler Sosyal Dayanisma Dernegi Kurucu Üyesi Najibullah Najibi de Afganistan devletinin kurulusundan bu yana geçen süreyi degerlendirdi ve su an içinde bulundugu durum hakkinda bilgiler verdi. Konusmalarin ardindan program, soru cevap seklinde devam etti.
Kaynak: İHA