Yeni Sezon Findik Fiyatlarinda 50 Lira Beklentisi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, geçen yila oranla isçilik, gübre ve zirai ilaç fiyatlarindaki artisi göz önünde bulunduran findik üreticilerinin yeni sezonda 50 TL taban fiyati beklentisi içerisinde olduklarini söyledi.

Yeni Sezon Findik Fiyatlarinda 50 Lira Beklentisi
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarindan biri olan ve Türkiye’de yillik yaklasik 200 bin ton findik üretimi ile birinci sirada yer alan Ordu’da üreticilerin zararlilara karsi mücadeleleri sürüyor. Türkiye genelinde yaklasik 2 milyar dolar döviz girdisi saglayan findik Ordu’da serbest piyasada 35-37 lira bandinda satin alinirken, üreticilerin ise 2022 yili sezonu için fiyat beklentilerinin 50 TL bandinda oldugu belirtildi.

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin findik ile mücadelede artan maliyetlere ragmen çalismalarini sürdürdügünü söyledi.

Soydan, “Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarim ürünlerin biri olan findik ürününde artik hareketli günler basladi.

Bu günlerde üreticilerimiz findikta külleme hastaligi ile ilgili mücadelede ve gübreleme ile ilgili mücadele çalismalarini sürdürüyor. Üreticilerimiz gerekli önlemlerini aliyorlar, önümüzdeki birkaç gün sonra da findikta ‘findik kurdu’ ile mücadele de baslayacak. Aslinda üreticilerimiz findik harmana gelene kadar üreticilerimiz zor günler ve önemli çalismalar bekliyor” dedi.



“Üreticilerimizin beklentisi 50 TL bandinda”

“Son zamanlardaki gübre ve ilaçlardaki maliyetler ve isçilik maliyetleri ciddi oranda yükselmis durumda” diyen Soydan söyle devam etti:

“Bölgemizde de findik üreticileri bu yüksek maliyetlere ragmen gerçekten halen daha bahçelerde kalmak ve ürünlerinin kaliteli ve verimli olmasi adina ellerinden gelenleri yapiyor. Su anda serbest piyasaya bakildiginda 2021 yilinin findiginin kilogram fiyati findik manavlari tarafindan 35-37 TL bandinda aliniyor. TMO almis oldugu findigi da 41 lira bandinda satisa sundu. Bu nedenle üreticilerimizin 2022 yili findik fiyatlarindan beklentileri çok fazla. Maliyetlerin, enflasyonun ve dolarin karsisinda findik fiyatlarinin iyi olacaginin umudu içerisindeler. Bu nedenle bahçelerine özen gösteriyorlar, talep ve beklentileri de tüm bunlar dikkate alindiginda, TMO’nun 40-41 TL’ye 2021 yilinin findigini sattiginin karsisinda yaklasik 45-50 lira bandinda taban fiyat bekliyorlar.”

“Üreticilerimiz maliyetlerinin karsiligini alirsa, gelecek sezonda daha iyi bakim yapacaklaridir”

Findigin bir ihracat ürünü animsatan ve ülke ekonomisine yillik 2 milyar dolarin üzerinde döviz girdisi sagladigini kaydeden Soydan, “Olmasi da gerekir, findigimiz ihracat ürünü, yüzde 85’inin ihracatini yapiyoruz ve gerçekten ülkemizde de 2 milyar dolarin üzerinde bir döviz girdisi var. O nedenle bu maliyet karsisinda bu fiyatin verildigi takdirde findikta üreticilerimiz gelecek yillarin bakimlarini daha iyi yapacaklar. Üreticilerimiz bahçelerine sahip çikmalari adina kazanmalari lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA