Vahapoglu Açiklamasi 1. Kiliçarslan'in Mezari Tapu Belgesidir

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Iznik’te tahta çikan ikinci hakani 1. Kiliçarslan’in Diyarbakir-Silvan’da yeri tespit edilen kabrinin bulundugu alana anit mezar yapilmasi istedi.

Vahapoglu Açiklamasi 1. Kiliçarslan'in Mezari Tapu Belgesidir
MHP Bursa Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve Istihbarat Komisyonu Üyesi Dr. Mustafa Hidayet Vahapoglu, Bursa tarihi açisindan da önem tasiyan bir konuyu Meclis gündemine tasidi.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Vahapoglu, baskenti Iznik olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Sah’in oglu Sultan 1. Kiliçarslan’in 2020’de yeri tespit edilen kabrinin bulundugu alana Selçuklu mimarisine uygun bir anit mezar yapilmasi için harekete geçilmesini istedi. MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu, sunlari söyledi, “Anadolu Selçuklu Devleti’nin Türk ve dünya tarihinde fevkalade önemli yeri olan Sultan 1. Kiliçaslan’in kabri Diyarbakir’in Silvan ilçesindedir. Haçli çapulcularina dünyayi dar eden Sultan 1. Kiliçarslan’in mezari kaybedilerek çok sayidaki tarihi sahsiyetin talihsizligini yasamaktadir. Takriben 60 yil önce bilinen ve ziyaret edilen mezar yeri Diyarbakir Valiligimizin öncülügünde ve Dicle Üniversitesi’nin çalismalari sonucu 2020 yilinda belirlenmistir. Sultan 1. Kiliçarslan’in defin yeri, kabri Silvan Besat Kapi Orta Çesme Parki’ndadir. Mezarliklarin tapu belgeleri oldugu unutulmamali, önemli sahsiyetlerin defin alanlarina ise bilhassa önem verilmelidir.”

Vahapoglu, konusmasinin son bölümünü ise su cümleyle tamamladi, “Söz konusu alana Selçuklu mimarisine uygun bir anit mezarin yapilmasi konusunu Kültür ve Turizm Bakanligi’nin ve özellikle Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Politikalari Kurulu’nun dikkatlerine getiriyorum.”

Bu arada, MHP Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoglu’nun kabrinin oldugu alana anit mezar yapilmasini istedigi Anadolu Selçuklu Devleti’nin ikinci hakani Kiliçarslan’in ömrü savas meydanlarinda geçti. Babasi Kutalmis oglu Süleyman Sah’in 1086’da Suriye Selçuklu Devleti Hakani Tutus’a yenilmesinin ardindan Kiliçarslan, Büyük Selçuklu Imparatoru Melik Sah’in emri üzerine kardesiyle birlikte Isfahan’a gönderilerek burada göz hapsine alindi. Sultan Melik Sah’in 1092’de vefati üzerine de kardesi Kulanarslan’la birlikte serbest birakilan 1. Kiliçarslan, Anadolu’dan topladigi orduyla 1092’nin sonlarinda Baskent Iznik önlerine geldi.

Iznik’te tahta çikti

Bu sirada idareyi elinde tutan Emir Ebülgazi’nin iktidari kendisine teslim etmesiyle de Anadolu Selçuklu Devleti’nin tahtina çikti. Baslangiçtaki hâkimiyet alani sadece Iznik ve civariyla sinirli görünen 1. Kiliçarslan, dagilmis bulunan devletin birligini yeniden kurmaya çalisti. Lakin tam bu dönemde baslayan Haçli seferleri, Iznik merkezli devletin ve Kiliçarslan’in kaderini degistirdi.

1096’da ilk haçli ordusunu bozguna ugratsa da 1. Kiliçarslan, 1097’de haçlilarin daha büyük orduyla kusattigi Iznik’i Bizans kuvvetlerine teslim etmek zorunda kaldi. Çaresiz Anadolu içlerine çekilen 1. Kiliçarslan, 1101’deki Haçli Seferi’nde üç ayri orduya karsi kazandigi basarilarla Türkleri Anadolu’dan söküp atmak isteyen Haçli hareketini durdurmayi basardi. Istanbul’dan Suriye’ye giden yolun hem Bizans hem de Haçli ordularina kapanmasini sagladi.

1. Kiliçarslan, 1107’de Büyük Selçuklu Devleti ile girdigi hakimiyet mücadelesinde Musul Valisi Emir Çavli’nin komutasindaki orduyla savasi sirasinda atini sürdügü Habur Çayi’nda zirhli oldugu için bogularak yasamini yitirdi. Cenazesi o dönemde Meyyâfârikn ismiyle anilan Silvan’da topraga verildi ve 1. Kiliçarslan için; sonradan kizi Saide Hanim’in da defnedildigi “Kubbetü’s-Sultan” isimli türbe yapildi.
Kaynak: İHA