Kültür Sanat Etkinliklerinin Merkezi Olacak Tarihi Konak Hizmete Girdi

Ordu Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilen Yürürler Konagi, Ünye Kültür ve Sanat Konagi olarak hizmete girdi.

Kültür Sanat Etkinliklerinin Merkezi Olacak Tarihi Konak Hizmete Girdi
1913 yilinda Çerkez Prens Ahmet Efendi tarafindan bir Rus mimara yazlik olarak yaptirilan Yürürler Konagi, Ordu Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilerek, Ünye Kültür ve Sanat Konagi olarak hizmete girdi. Çerkez Prens Ahmet Efendi’nin torunu ve Ünye Milli Tabur Komutani olan Istiklal Madalyasi sahibi Sabri Bey’in oglu Hüsrev Bey’in isminin verildigi konagin açilisi, Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler’in de katildigi törenle gerçeklestirildi.



“Tarihi eser mimari ile bulusarak hizmete girdi”

Ordu Büyüksehir Belediyesi Kentsel Dönüsüm Uzmani Mimar Nihat Sen, “Ünye Kültür ve Sanat Konagi 1913 yilinda Çerkez Prens Ahmet Efendi tarafindan bir Rus mimara yazlik olarak yaptiriliyor. Sonra 1913 yilinda Çerkez Prens Efendi’nin torunu ve ayni zamanda Ünye Milli Tabur Komutanligi’ni yapmis Istiklal Madalyasi sahibi Sabri Bey’in oglu Hüsrev Bey’in ismi bu konaga veriliyor. Hüsrev Bey, 1943 ve 1953 yillari arasinda üç kez Ünye Belediye Baskanligi yapiyor ve en son 1957 yilinda 11. Dönem Ordu Milletvekili seçiliyor. Mevcut konagin üçüncü kati Erzincan depreminde yikiliyor. Bu konakta 1921 yilinin agustos ayinda Nazim Hikmet ve yazar Vala Nureddin de agirlandi. Geçen sene Büyüksehir Belediyesi olarak bakanimizin talimatiyla kiraladigimiz bu konak yeni bir islev kazandirilarak, Ordu Büyüksehir Belediyesi Kütür ve Sanat Konagi olarak hizmet verecektir. Yillardir bos olan ve ender mimari özellikler tasiyan bu konak restore edilerek, bundan sonra kültür sanat etkinlikleri, söylesiler, sergiler, edebiyat günleri, felsefi konusmalar ve ayni zamanda bu hizmetler verilirken kafe hizmeti de vermis olacak. Konagimizin üst katinda ayni zamanda müzik dersi verilecek. Bu sanat etkinlikleri içerisinde evlerimizde oturan kadinlarimizin özel el hünerleriyle hizmet vereceklerdir” dedi.



“Ünye tarih için biçilmis kaftandir”

Büyüksehir Belediye Baskani Güler ise, ”Bizler bu gibi tarihe isik tutmus konaklarimizi günümüze yansitarak yasatmak istiyoruz. Bunu yaparken ayni zamanda Ünye’nin geçmisiyle gelecegini dikey eserlerle daha ileriye götürmek istiyoruz. Bunun için tarihi anlamda Ünye çok müsait bir yer. Burada mimari çalismalarimizla, ekip arkadaslarimizla sabirli bir sekilde onarimi yapilarak tamamlandi. Kisacasi istenildiginde her sey oluyor. Burasi sadece bir konak degil, ayrica bir çekim merkezidir. Dolayisiyla turizm açisindan yerli ve yabanci misafirlerimizi de agirlayabilecegimiz bir yer olacak. Dolayisiyla ilçemizde bir tarih bütünü var ve bunu birlikte yasatacagiz. Burayi yükseltmek ve gün yüzüne çikarak kullanmak bizim elimizdedir. Ünye tarih ve hizmet için biçilmis kaftandir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan 109 yillik tarihi konak hizmete girdi.
Kaynak: İHA