Engelliler Haftasi'nda Engelli Bireylerin Yasadigi Zorluk 'Belki Engel Siz'siniz' Basligiyla Vurgulandi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi destegiyle “Belki Engel Siz’siniz” basligiyla düzenlenen Engelliler Haftasi Programi’nda engelli bireylerin yasadigi zorluk temsil edildi. Sanatçi Ahmet Riza Evci, “Programimizda bir halat sahnesi var. O halat sahnesinde engelli bireylerimizin yasadigi zorlugu temsil eden sahneler koyduk. Bu zorlugu asmak için yardimci olanlarin aslinda onlari bogmaya çalistigini anlattik” dedi.

Ankara Haci Bayram-i Veli Üniversitesi Itri Konferans Salonu’nda Özel Egitim Dernekleri Federasyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi destegiyle Engelliler Haftasi vesilesiyle bir program düzenlendi.

“Sut ve Gol” baslikli ve engelli bireylerin sosyal yasamda karsilastigi zorbaliklari içeren kisa film gösterimi ile baslayan program, Igdir’da çobanlik yaparken 6 yasinda yüksek gerilim diregine çikma sonucu akima kapilarak iki kolunu kaybetmesine karsi su an ressamlik unvanina sahip olan Yusuf Akgün, engelli bireylerin anayasal haklari üzerine de çalismalar Yürüten Paralimpik Milli Yüzücü Hamit Demir, TÜBITAK’ta görev yapan ve Türkiye’nin savunma sanayisinin gelismesi için önemli projelerde yer alan serabral palsi teshisi konmus Turgay Karakas ve Ankara Haci Bayram Üniversiresi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarinin açtigi yetenek sinavini kazanarak egitim hakki kazanan engelli Bilal Iptes de yer aldi.

Genel Sanat Yönetmenligi’ni Ahmet Riza Evci’nin yaptigi programda görme engelli bireylerin gitar dinletisi, Bilal Iptes’in kanun ile gerçeklestirdigi performans, halk danslari gösterisi, Türk halk müzigi konseri ve “Halat” isimli görme engelli bireylerin yasadigi zorlugu gözler önüne seren bir de tiyatral gösteri sergilendi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Türk Dünyasi Müzik ve Halk Danslari Toplulugu Sanatçisi Ahmet Riza Evci, 10-16 Mayis’in Engelliler Haftasi oldugunu hatirlatarak, “Bu hafta dolayisiyla Özel Egitim Dernekleri Federasyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi ile ortak bu gece düzenlendi.

Burada bizim vurgulamak istedigimiz sey: Farkindalik artirmak. Örnegin; engelli bireylerimizin ve engelsiz bireylerin beraber oldugu bir dans gösterisi var. Orada vurgulamak istedigimiz konular var. Mesela bir halat sahnesi var. O halat sahnesinde engelli bireylerimizin yasadigi zorlugu temsil eden sahneler koyduk. Bu zorlugu asmak için yardimci olanlarin aslinda onlari bogmaya çalistigini anlattik. Aslinda burada bizim için esas önemli olan engelli bireylerin bize ögretecekleridir. Bizim onlara ögreteceklerimizden daha çok. Bunu sahneye elimizden geldigi kadar yansitmaya çalistik” dedi.

Kaynak: İHA