Asirlik Okulda Kurulan Müzede Tarihin Izleri Sergilendi

Denizli’de geçmisi Osmanli dönemine dek uzanan ve Türk tarihine ait 200’den fazla farkli eserin yer aldigi 118 yillik ilkokulda, geçmise isik tutacak olan müze kuruldu. 1900’lü yillarin basinda verilen Osmanlica ders notlarinin bulundugu belgelerden, farkli ders esyalarina kadar gereçlerin sergilendigi müze, ögrencilerin ve velilerin ilgisini çekiyor.

Asirlik Okulda Kurulan Müzede Tarihin Izleri Sergilendi


Denizli’nin Pamukkale ilçesinde egitim ve ögretimini sürdüren Saadettin Kibrislioglu ilkokulunda müze açildi. 1904 yilinda Mecidiye Mektebi olarak egitim hayatina baslayan Saadettin Kibrislioglu ilkokulunda okulun geçmisini anlatan bir müze kuruldu. Müzede 1900’lü yillarin basinda düzenlenen karnelerden 1950’li yillarda ögrencilere verilen süt tozu materyallerine kadar birçok araç-gereç bulunuyor. Pamukkale protokolünün katilip, kurdela kesmesiyle açilan müzede 200’e yakin farkli materyal bulunuyor. 1900’lü yillarin basinda verilen Osmanlica ders notlarinin bulundugu belgelerden, farkli ders esyalarina kadar gerecin sergilendigi müze ögrencilerin ve velilerin ilgisini çekiyor. Müzede; siyah önlük, daktilo, tülü televizyon, 1950’li yillarda marshall yardimlariyla dagitilan süt tozunun kaynatildigi kazanlar, metak sürahiler, demir kasiklar, demir bardaklar, fotograflar, mikroskoplar, tepegözü, tarihi karneler gibi malzemeler yer aliyor. En dikkat çeken eserler arasinda elle sallanilarak çalinan okul zili yer aliyor. Ögrenciler ilk kez gördügü eserler karsisinda saskinliklarini gizleyemiyor. Okul yönetimi ve aile birligi; üniversite ile isbirligi yaparak müzeyi daha da gelistirmek istiyor.

“Bu yazitlar çok degerli, 1900´lü yillardan diplomalar var”

Ellerinde çok sayida materyal oldugundan dolayi bunlari müze açarak degerlendirmek istediklerini belirten okulun Aile Birligi Baskan Yardimcisi olan Mizan Turgut, ellerinde çok sayida diploma oldugunu ve sahiplerini bulup bunlari müzeye getirmek istediklerini anlatarak, “Müzeyi kurarken elimizde çok fazla materyal vardi. 1900´lü yillardan 1926´da yillardan belgeler elimizde mevcut. Hatta müzemize yerlestirilemedigimiz daha çok ürünlerimiz var. Bunlari seçerken daha önce okulun kullandigi ve fen bilimleri dersinde kullanilan malzemeler, müzik dersinde kullanilan malzemeler hepsi okulumuza ait. Depodan ürünler bulduk ve zamaninda süt tozu yapiliyormus. Onlarin bardaklarini, kazanlarini bulduk. Bazi yazitlar bulduk. Bu yazitlar çok degerli, 1900´lü yillardan diplomalar var. Ögrencilere bulacagiz eski ögrencileri diploma sahiplerine bulacagiz. Onlar okulumuzda getirmeyi düsünüyoruz. Eski ürünleri tekrar çikarmak çok güzel bir duygu. Amacimiz buydu ve amacimiz ulastik” diye anlatti.

“Müzemizde ki her seyi çok merak ediyorum”

Okuluna kurulan müzedeki araç ve gereçleri ilk defa gördügünü söyleyen ilkokul ögrencisi Göktug Ege Turan, “Müzemiz okulumuzun tarihi hakkinda bilgi veriyor. Müzemizde ki her seyi çok merak ediyorum ve müzemizde eski esyalar var. Hiç görmedigim seyler var. Eski kiyafetler paralar esyalar teknolojisi geçmis esyalar var” ifadelerini kullandi. Ilk defa gördügü esyalarin kendisini heyecanlandirdigini anlatan ögrenci Beren Turgut da “Okulumuza müze açildi. Hiç görmedigim esyalar gördüm ve bu bizi çok heyecanlandirdi sanki çok eskilere gitmis gibiyiz mesela ilk defa siyah önlük gördüm mikroskoplar gördüm eski telefonlari gördüm” seklinde konustu.



“1904 yilina ait bir cetvelimiz var”

Ellerinde bulunan eserleri arsiv taramasi yaparak müze haline getirdiklerini belirten okul müdürü Murat Gönüldenk, “Denizli´de ilkokul alaninda, tarihine dayanan ilk defa arsiv taramasi yaparaktan, o günlere ait belgeleri tarayaraktan bir küçük bir müze haline getirdik. Etkinligi çalismayi da kalici olmasini yapilan arsiv çalismasindaki sonucu belgelerinde üniversitedeki fen-edebiyat fakültesinde isbirligi halinde inceleme yapilarak dan egitim ve bilime katki sunmasi açisindan önemli oldugunu düsünüyorum. 1904 yilina ait bir cetvelimiz var. 1916 yilina ait ve o yillara ait ögrencilere ait bilgi ve belgeler var. Yine 1950´li yillara ait süt kazani, ögrencilere verilen o dönemki çalismalar var ve okulumuzun o dönemden itibaren kullanan egitim alaninda materyaller var. 1950´li yillarda Marshall yardimi olarak sunulan ülkemize gelen süt yardimi neticesinde süt tozunun yapilarak ögrenciler dagitimina dair bilgi ve belgeler ve kazanlar su anda müzemizde mevcuttur” diye konustu.

Kaynak: İHA