Bu Güzelligin Koparmanin Cezasi 109 Bin TL

Türkiye’nin en degerli endemik bitki türlerinden birisi olan ve Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde Eber Gölü kiyisinda yetisen ‘Eber Sarisi’ bu yil da çiçek açti. Essiz bir güzellige sahip olan Eber Sarisi’ni koparmanin cezasinin ise 109 bin TL oldugu belirtildi.

Bu Güzelligin Koparmanin Cezasi 109 Bin TL
Baklagillerin kraliçesi olarak adlandirilan ve dünyada sadece Eber ve Aksehir Gölleri’nin çevresinde yetisen Eber Sarisi bu senede essiz güzelligi ile bu yilda açti. Endemik bitki türleri arasinda yer alan izinsiz koparilmasinin cezasinin çevre kanununa göre 109 bin TL oldugu ögrenilen Eber Sarisi’ni görüntülemek isteyen fotograf sanatçilari Bolvadin ilçesine bagli Derekarabag köyüne akin ediyor. Eber Gölü Afyonkarahisar’in Bolvadin ve Çay ilçe sinirlari içerisinde kalan Eber Gölü’nde her yil oldugu gibi bu yil da baharin gelmesi ile Eber Sarisi ( Vuralia turcica- Thermopsis turcica) açti. Eber Sarisi’nin açmasi ayni zamanda baharin ve sicak havalarinda gelmesinin müjdecisi olarak biliniyor. Eber Sarisi yeryüzündeki yaklasik 18 bin baklagil türü içerisinde tek çiçekten 3 meyve veren tek tür olarak biliniyor. Bu özelligi ile dünya üzerinde essiz bir öneme sahip genetik kaynak olarak bilinmekte.

“Eber Sarisi köyümüzün simgesi”

Içeriginde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal maddeler sayesinde ilaç sanayinde kullanilma potansiyeli mevcut.

Derekarabag Köyü Muhtari Mevlüt Günyaz, Eber Sarisi’nin bu yil da büyük bir güzellikle açtigini ve herkesi kendisine hayran biraktigini kaydederek, “Bu çiçek yani Eber Sarisi köyümüzün simgesi. Biz bu bitkiyi koruyoruz, gözetliyoruz. Bunun yaninda daha genis alanlarda yetismesini ve gözetlenmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA