Uzmani Uyardi, Bu Vitamin Alinmazsa Beyinde Kalici Hasarlar Olusabilir

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Kamuran Kaya, B12 vitamininin alinamamasi durumunda sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalici hasarlar olusabilecegini söyledi.

Uzmani Uyardi, Bu Vitamin Alinmazsa Beyinde Kalici Hasarlar Olusabilir
Medicana Sivas Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Kamuran Kaya, B12 vitamini hakkinda genel açiklamalarda bulundu. Kaya, B12 sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarini korudugunu ve ayni zamanda alyuvar üretimini sagladigini belirterek, “B12 vitamini insan vücudu tarafindan kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, disaridan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karsilanir. Özellikle et, yumurta, balik, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur” ifadelerini kullandi.

“Her türlü zararli virüs ve bakteriden korur”

Iç Hastaliklari Uzmani Kamuran Kaya, B12 vitaminin bagisiklik sistemini güçlendirdigini belirterek, “Sagligimiz için en temel yapitaslarindan biri olan B12 vitamini, vücudu disardan gelebilecek her türlü zararli virüs ve bakterilerden koruyarak bagisiklik sistemimizi güçlendirir. Sinir sisteminin dogru, hizli ve düzenli çalismasini saglar. Kemik iliginde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir. Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yasamasini saglayan B12 vitamini ayni zamanda kan hücre sayisini arttirarak anemiyi (kansizligi) önler. Bunun yani sira, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunmasi hafizayi güçlendiren ve ögrenmeye yardimci olan önemli bir faktördür” seklinde konustu.



“Yedigimiz besinlerle vücuda girer”

Uzman Dr. Kamuran Kaya, B12 vitamininin insan vücudu tarafindan üretilemedigini vurgulayarak, “B12 yedigimiz besinler araciligiyla vücudumuza girer. Vücutta eksik bulunmasi halinde emilim bozukluklari, yetersiz ve sagliksiz beslenmeyle birlikte sindirim sikintilari görülür. Bu yüzden, her bireyin B12 açisindan zengin besin kaynaklarini tüketmesi önerilir. Karaciger, dalak, böbrek, midye, alabalik, karides, takviye tahil gevrekleri (veganlar için), ton baligi, süt, peynir, yogurt ve yumurta B12 vitamini açisindan en zengin temel besin kaynaklaridir” diye konustu.



“Bu belirtilere dikkat”

Dr. Kamuran Kaya, B12 eksiliginin belirtilerine ve insan vücuduna zararlarindan bahsederek, “Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alinamamasi durumunda B12 vitamini eksikligi ortaya çikar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalici hasara yol açabilir. Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulasana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikligi kiside derin depresyona, paranoya ve sanrilara, hafiza kaybina, idrar kaçirma ile tat ve koku kaybina dahi yol açabilmektedir. Insan vücudu kirmizi kan hücreleri, sinirler ve DNA yapimi için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadir. B12 vitamininin ayni zamanda dogurganlik üzerinde olumlu bir etkisi oldugu bilinmektedir.B12 vitamini eksikliginin belirtileri rahatsizlik ciddi boyutlara ulasana kadar kendini belli etmeyebilir. Semptomlarin yavas yavas ortaya çikip zamanla yogunlastigi da görülebilir. B12 vitamini eksikliginin belirtileri arasinda, Unutkanlik, Kalp çarpintisi, Güçsüzlük, Duygu durum bozukluklari, Dikkat eksikligi ve odaklanma sorunu, Üsüme, Halsizlik, Yorgunluk, Uzuvlarda uyusmalar (el, kol ve bacakta)Dil üzerinde sisme, Agiz ülserleri (aftlar)Cilt kurulugu, Saç dökülmesi, Kilo kaybina neden olur. B12 vitamini eksikligi tedavi edilmezse, ciddi nörolojik sorunlara ve kan hastaliklarina yol açabilir” dedi.



“Mide küçültme ameliyati olanlar dikkat”

Kaya, mide küçültme ameliyati olan kisilerin B12 vitamini eksikligi açisindan risk grubu içerisinde yer aldigini söyleyerek, “Bitkiler B12 vitamini üretemediginden, bunu saglayan yiyecekler sadece et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gidalardir. Bu sebeple, kati bir vejetaryen veya vegan diyet uygulayan kisiler takviye B12 vitamini tüketmedikleri takdirde, bu kisilerde B12 vitamini eksikligi görülme riski artar. Kilo vermek için mide küçültme ameliyati olan kisiler de B12 vitamini eksikligi açisindan risk grubu içerisinde yer alir. Bu tarz ameliyatlarin bazi durumlarda vücudun yiyeceklerden B12 alma kapasitesini azalttigi bilinmektedir. Yetersiz beslenen bebekler ve hamile bireylerde de B12 eksikligi görülebilir. Hamilelerde kansizlik kaynakli B12 vitamini eksikligi erken doguma ve hatta düsük yapilmasina dahi yol açabilmektedir” dedi.



“Kisiye özel tedavi plani olusturulmali”

Kaya, B12 vitamini eksikliginde enjeksiyon veya ilaç tedavisi olmak üzere iki ana yöntem uygulandigini ifade ederek sunlari söyledi: “Ancak, B12 vitamini eksikliginin o hasta özelinde sebeplerinin arastirilmasi dogru tedavinin uygulanmasinda büyük önem tasimaktadir. Örnegin, birtakim kronik rahatsizliklar B12 vitamini eksikligine yol açabilmektedir. Bu sebeple, kisiye özel bir tedavi planinin olusturulmasi oldukça önemlidir. Kan testi sonucunda çikan B12 vitamini seviyesine göre kisinin ihtiyaci olan doz doktor tarafindan belirlenmelidir. B12 vitamini enjeksiyonu veya haplari araciligiyla bu miktar kolaylikla disaridan saglanabilir. B12 vitamini eksikliginin emilim problemlerinden kaynaklanmasi durumunda ise bu durum, mide, ince bagirsak gibi sindirim organlarinin fonksiyonlarini yerine getirmemesinden kaynakli bir yetersizlik oldugundan farkli bir tedavi planinin uygulanmasi gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diger nokta ise B12 vitamini eksikliginin yalnizca yetiskin veya yasli bireylerde degil, ayni zamanda bebeklerde de görülebiliyor olmasidir”.
Kaynak: İHA