Emniyet'ten Bozkurt Raporu Açiklamasi Sel Felaketine Bunlar Sebep Olmus

Türkiye’nin tarihindeki en büyük sel felaketlerinden birinin yasandigi Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi’na bagli Afet Kriminal Inceleme Birimi tarafindan yapilan çalismalarin ardindan hazirlanan raporda, asiri yagis, tomruklarin köprüleri tikamasi, dere yatagina binalarin yapilmasi ve köprülerin yanlis insa edilmesinin sele sebep oldugu belirtildi.

Emniyet'ten Bozkurt Raporu Açiklamasi Sel Felaketine Bunlar Sebep Olmus
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde, 11 Agustos 2021 tarihinde meydana gelen sel felaketinde 65 kisinin yasamini yitirdi, 8 kisi kayboldu, onlarca binanin zarar gördü. Türkiye’nin en büyük sel afetlerinden birini yasayan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 3 ay boyunca çalisma yapan Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi Olay Yeri Inceleme Sube Müdürlügüne bagli Afet Kriminal Inceleme Birimi (AKI), sel bölgesinin adeta röntgenini çekti. Sel bölgesinde kimliklendirme ve afetin boyutu ile ilgili çalismalar yapan AKI tarafindan selin sebeplerinin belirlenmesi için rapor hazirlandi. Hazirlanan raporda selin sebepleri ve büyüklügü ortaya konuldu. Alaninda uzman 25 kisilik ekip ise Bozkurt’u, selden öncesi ve sonrasi seklinde fotografladi.

Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi Olay Yeri Inceleme Sube Müdürlügüne bagli Afet Kriminal Inceleme Birimleri, tarafindan hazirlanan rapora göre selin sebepleri ise su sekilde siralandi:

‘Metre kareye 453 kilograma varan yagis düstü’

11 Agustos’taki selden önce üç gün boyunca bölgede yasanan yogun yagis felaketin baslamasina neden oldugu. Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün verilerine göre, 10 Agustos’tan itibaren Bozkurt’ta metre kareye 161 kilogram yagis düstügü bildirilmistir. Bozkurt’u çevreleyen daglardaki köylere ise metre kareye 453 kilograma varan yagis miktarindan dolayi Bozkurt’un bulundugu Küre Daglari’nin vadilerinden akan yagmur sularinin Ezine Çayi’na ulasarak debisini yükselttigi ögrenildi.

Daraltilan dere alanina bina yapilmis

Bozkurt ilçesinin içinden geçen Ezine Çayi, geçmiste genis vadi tabanina yayilirken, özellikle 2000’li yillardan sonra çayin yatagi daraltildigi, daha önce ‘s’ çizerek Karadeniz’e dökülen çayin, daha sonra olusturulan yapay kanaldan düz bir hattan denize indigi görüldü.

Ezine Çayi’nin yataginin daraltilmasiyla elde edilen araziye süreç içerisinde çok katli betonarme toplu konutlar yapildigi, halen insaati süren binalarin olmasi dikkat çekmekle birlikte sel felaketinde ilk olarak dere yatagina yakin olan binalari su bastigi görüldü.



‘Tomruklar yikima neden oldu’

Raporda, sifahen alinan bilgilere göre ise selin Bozkurt’un bulundugu vadide ilçenin güney istikametinde Ezine Çayi’na yakin kurulan tomruk deposunu da yerle bir ettigi, selin önüne kattigi tomruklarin Ezine Çayi üzerindeki köprülerin tikanmasina neden oldugu, bu durum selin siddetini arttirdigi, tikanan köprüde biriken sel sularinin, çaydan tasarak ilçe merkezi istikametine dogru aktigi ve ayrica binalara çarpan tomruklarin yikima neden oldugu ögrenildigi belirtildi.

Köprülerin tikanmasi tasmasina sebep olmus

Ezine Çayi üzerinde bulunan köprülerin kemerli yapi yerine düz bir yapida insa edilmesi, felaketin etkisini arttiran bir diger etken oldugu, sel sirasinda demirden yapilan yaya üst geçidinin çökmesi sebebiyle arkasindaki tomruklarla birlikte önündeki beton köprünün tikanmasina sebep oldugu, tomruklarin birikmesi ve suyun geçisinin engellenmesiyle birlikte biriken sel sularinin tasarak ilçe istikameti dogrusunda yayildigi ifade edildi.
Kaynak: İHA