Giresun'un Dereli Ilçesinde Afetzedeler Evlerine Tasinmaya Basladi

Giresun’da 22 Agustos 2020 yilinda yasanan selden en çok etkilenen ilçelerin basinda gelen Dereli’de sel sonrasi yapimi tamamlanan 72 konut ve 82 isyerinin anahtarinin teslim edilmesinin ardindan afetzedeler yavas yavas evlerine yerlesmeye basladi. Afet magdurlari Ramazan’i yeni konutlarinda geçirecek.

Giresun'un Dereli Ilçesinde Afetzedeler Evlerine Tasinmaya Basladi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 29 Ocak 2022 tarihinde Giresun’a gelmesinin ardindan törenle anahtarlarini teslim alan afetzedelerin ev ve isyerlerine tasinmaya basladiklarini belirten Dereli Belediye Baskani Kazim Zeki Senlikoglu, devlet yetkililerine tesekkür etti.

Senlikoglu “Dereli ilçesinde sel afetinden ev ve is yeri hasar görenlere kira, esya ve tasinma yardimlarinin yani sira, vatandaslari evlerine kavusturmak için belediye olarak bizlerde ne gerekiyorsa yapiyoruz. Bilindigi gibi Sütlüce mevkiinde 142, sehir merkezinde ise 71 konut ile 82 isyeri afetzedeler için yapilmisti. Hak sahipleri belli oldu ev ve is yerlerinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in gelmesiyle teslim edilmisti. Simdi de yavas yavas eksikleri tamamlanan evlere tasinmaya basladilar. Vatandaslarimiz ayrica evlerinde devletimizin tesviki ile ucuz dogalgaz kullanmaya da basladilar” dedi.



Afette her seyini kaybetmisti

Evlerine yerlesen afetzedelerden birisi olan Ipek Orta, eskisinden daha güzel bir eve yerlestigini ancak o geceyi asla unutamadigini söyledi.

8 çocugu ve esi olmak üzere 2 oda bir salon evlerine yerlestigini anlatan Orta, “Yasanan sel afetinin travmasini unutmak mümkün degil. O gece her birimiz bir yerdeydik bir süre bir birimizden haber alamamistik. Korku ve endise dolu bir geceydi evimizi birakip çikmak zorunda kaldik. Sonra evimizin yan yattigini gördük esyalarimizi bile alamadan evimizin yikilma karari alindi. Daha sonra devletimizden Allah razi olsun bizleri magdur etmedi. Bizim 2+1 evimiz vardi simdi de 2+1 ev verildi ama bizim evden daha güzel. Evimizde 8 çocugum ve esimle beraber yasiyoruz. Bizlere bu imkani saglayan Cumhurbaskanimizdan, bizleri hiç yalniz birakmayan bakanlarimizdan Allah razi olsun” dedi.



“Yeni evlerimiz daha konforlu ve daha güvenli"

Yasanan sel afetinde kentsel dönüsümden evini kaybedenlerden Ismail Kahraman ise, “Sel afetinin yasandigi gece her sey gözlerimizin önünde oldu. Geceyi büyük bir korku ile geçirdik ve ertesi gün gün agarinca ilçenin haline inanamadik. Her taraf savas alani gibiydi. Aylarca temizlenmez, yaralar sarilmaz saniyorduk ama birkaç günde hayat normale dönmeye basladi.

Bizim evde o gece hasar alan evlerdendi ve riskli evler içerisinde yikilarak kentsel dönüsümde yikilan evler içerisinde yer aldi. Bugünde evimizin yerine yeni bir ev verildi.

O zaman binada yasiyorduk simdi bir site içerisinde evdeyiz. Daha konforlu ve daha güvenli” dedi.

Kaynak: İHA