Yargitay'dan Müsterinin Numarasini Paylasan Magazaya Kötü Haber

Yargitay 12. Ceza Dairesi, alisveris yapilan magazada verilen telefon numarasinin müsterinin rizasi ve bilgisi disinda 3. kisilerle paylasan sorumlunun ’Verileri hukuka aykiri verme veya ele geçirme suçu’nu olusturduguna hükmetti.

Yargitay'dan Müsterinin Numarasini Paylasan Magazaya Kötü Haber
Alisveris yaptigi magazanin, telefon numarasini üçüncü kisiye verdigini öne süren tüketici, 2020 yilinda 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kapisini çaldi. Mahkeme, sanik magaza isletmecisini, ’Verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme’ suçundan hapse mahkum etti.

Sanik avukati karari temyiz edince devreye giren Yargitay 12. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atti. Kararda söyle denildi: "Magdur vatandasin, sanigin islettigi is yerine giderek alisveris yaptigi ve ücretini daha sonra verecegi beyan etmesi üzerine tanigin saniktan cep telefonu numarasini istedigi ortadadir. Sanigin, aralarinda husumet bulunan katilanin aranmasini saglamak için katilana ait cep telefonu numarasini katilanin rizasi ve bilgisi disinda taniga vermesi seklinde sanigin, sübutu kabul edilen eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 136/1. madde ve fikrasinda düzenlenen verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme suçunu olusturduguna iliskin yerel mahkemenin kabul ve uygulamasinda bir isabetsizlik görülmemistir.’
Kaynak: İHA