3.5 Milyon Yillik Magara, Mikro Klima Özelligiyle Astim Hastalarinin Ilgi Odagi

Zonguldak’ta 3.5 milyon yillik tarihiyle 875 metrelik Gökgöl Magarasi yeniden ziyaretçilerin erisimine açildi. Ilk dört ayda 4 bini askin ziyaretçiyi agirlayan magaranin 50 bini askin misafirini agirlamasi bekleniyor. Magara, mikro klima özelligiyle de astim hastalarinin ilgi odagi oldu.

3.5 Milyon Yillik Magara, Mikro Klima Özelligiyle Astim Hastalarinin Ilgi Odagi
Türkiye’nin en uzun magaralarindan birisi olan ve 3.5 milyon yillik Gökgöl Magarasi’ndaki tadilat çalismalari tamamlandi. Hizmete açilan magara yenilenen yüzüyle bir süre önce kapilarini açti. Zonguldak Magaralari Ziyaretçi Merkezi projesiyle yapimi tamamlanan Gökgöl Magarasi Fosil giris, Astim Salonu, Harikalar Salonu gibi bölümlendirilen magara ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

2015 yilinda revize edilmesinin ardindan müze bölümünü de ekleyerek yeni bir tadilat sürecinden geçildigini ifade eden Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayilmaz, "Zonguldak’ta böyle bir magaranin varligini biz tüm dünyaya haykirmak istiyoruz. Zonguldak’ta yer alti ayri bir zenginlik. Yer üstü ayri bir zenginlik. Tabii ki burada Türkiye’nin en önemli magaralarindan birisi olan Gökgöl Magarasi 2015 yilinda revize edilmisti. Biz de isiklandirma sistemleri müze kismini da açmak suretiyle 2-2,5 yillik bir süreç içerisinde tadilata aldik" diye konustu.



Gökgöl’e mimari yapi ödülü

Ömer Selçuk Baz’in hazirladigi projenin mimari yapi ödülü kazanan anlatan Karayilmaz, söyle devam etti:

"Bu magara mimari yapi ödülü aldi. Çok prestijli bir ödül Türkiye’de. Ömer Selçuk Baz arkadasimiz projenin müellifi olan arkadasimiz. Burada çok güzel bir is basararak bu projenin Türkiye’nin en güzel prestijli ödüllerinden birisi olan mimari yapi ödülüne layik görüldü.

15 gün önce de ödülünü Ankara’da bir törenle aldi. Magaramiz bir müze bölümü ikincisi magaranin iç kismi olarak iki bölümde degerlendirilebilir. Geçen yili Mayis ayindan yil basina kadar yaklasik 25 bin misafirimizi agirladik. Bu yil içerisinde de yaklasik 50 binin üzerinde misafir agirlamayi hedefliyoruz. Bu anlamda Zonguldak’ta turizmin gelisimine katki verecek bir magara olarak yaklasik 7-8 milyon lirayi bulan bir maliyeti oldu. Bunu biz turizmi gelistirmek adina kalkinma ajansi ile birlikte es finansmanla çözmüs olduk. Magaramiz 875 metreden olusuyor. Aslinda daha uzun bir yolu var ancak biz bu süreçte ilk 875 metresini hayata geçirdik. Burada yaklasik 500 adet lamba ip-67 dedigimiz suya ve rutubete dayanikli lambalar kullandik. Içeride inanilmaz görselleri olan Türkiye’de örneklerine çok az rastlanan çok güzel görsellerle tüm vatandaslarimizi, ülkemizin degerli insanlarini Zonguldak’a gelip burada güzel bir gün geçirirken milyonlarca yilda olusmus bu güzel yapiyi da incelemelerini bekliyoruz."

"Turizmin yani sira saglik için gelen de çok"

Yil içinde sicaklik ve nem oraninin fazla degismemesi nedeni ile mikro klima özelligine sahip olmasi nedeniyle astim hastalarinin ugrak yeri olan magaranin 50 bini askin ziyaretçiyi agirlamasi bekleniyor. Ramazan Bayrami ile birlikte ziyaretçi yogunlugu beklendigini ifade eden Karayilmaz, sözlerini söyle tamamladi:

"Zaman zaman astim hastasi arkadaslarimiz içerideki hava sirkülasyonunun faydasini görüyorlar. Bundan da harikalar salonunda giriste fuaye alanimiz var. Hem dinlenip hem de hastaliklari ile ilgili zaman zaman çözüm için de gelen arkadaslarimiz var. Sadece turizm için degil saglik için de gelen insanlar çok. Yakin bir gelecekte Zonguldak ve tanitimiyla ilgili turizm ve sanayi ile ilgili Almanya’da bir toplanti olacak. O toplantida da buradaki görsellerimizi ve insanlarin neden Zonguldak’a gelmesi gerektigini neden Zonguldak’i görmesi gerektigini anlatan güzel figürleri ortaya koyacagiz. Hedefimiz 100 bin. Bugüne kadar 30 bini hiç geçmemis. Bu yil basindan itibaren çok daha detayli çalisma ve tanitimla özellikle okul çagindaki Zonguldak’taki okullarimizdaki ögrencilerimizi de ücretsiz sekilde burada her zaman misafir ediyoruz. Gelen sayisi su an için bayramla beraber iyi bir katilim olmasini bekliyoruz. Ilk dört ayin rakamlari bizi yaklasik 50 bin rakamlarina çikacagini gösteriyor. Insallah biz kisa bir zaman içerisinde gerekli tanitim platformlarimizi hayata geçirerek bu sayinin en kisa zamanda 100 bin olmasini hedefliyoruz."
Kaynak: İHA