Prof. Dr. Özkök Açiklamasi 'Türkiye'de En Fazla Ikinci Ölüm Nedeni Kanser'

Radyasyon Onkolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdar Özkök, “Kanser, Türkiye’de sebebi bilinen ölümler siralamasinda kalp-damar hastaliklarindan sonra en sik görülen ikinci ölüm sebebi olarak dikkat çekmektedir. Birçok kanser erken evrede teshis edilebilirse ve etkin tedavi uygulanirsa kür olabilmektedir” dedi.

Prof. Dr. Özkök Açiklamasi 'Türkiye'de En Fazla Ikinci Ölüm Nedeni Kanser'
Radyasyon Onkolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdar Özkök, 1-7 Nisan Kanser Haftasi ve kanser tedavisinde son gelismeler hakkinda önemli degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Serdar Özkök, kanserin Türkiye’de sebebi bilinen ölümler siralamasinda kalp-damar hastaliklarindan sonra en sik görülen ikinci ölüm sebebi oldugunu ifade etti.

Özkök, “Kanser sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan, hastayi ve hasta yakinlarini etkileyen çok yönlü ve ciddi bir hastaliktir. Bu önemli saglik sorununa halkin dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin artirilmasi ve farkindalik olusturulmasi amaciyla her yil 1-7 Nisan arasi Kanser Haftasi olarak belirlenmistir. Dünya Saglik Örgütü verilerine göre 2020 yilinda yaklasik 10 milyon kisi kanser nedeniyle kaybedilmistir. Her 6 ölümden birinin nedeni ise kanserdir” dedi.



Prof. Dr. Özkök, erken teshis vurgusu yapti, tedaviyi anlatti

“Birçok kanser erken evrede teshis edilebilirse ve etkin tedavi uygulanirsa kür olabilmektedir” diyen Radyasyon Onkolojisi Uzmani Prof. Dr. Serdar Özkök, tedaviye iliskinde bilgiler aktardi. Özkök, “Her kanser tipi için spesifik tedavi yapilmaktadir. Tedavide genellikle cerrahi, radyoterapi veya sistemik tedavi (kemoterapi, hormonal tedavi, hedefe yönelik ajanlar vb.) kullanilir. Tedavi hastaya özel olmakta ve tedavi karari verilirken deneyimli bir merkezin olmasi büyük katki saglamaktadir. Kanser tedavisinin önemli bir modalitesi olan radyoterapi, kanser olgularinin yasamlari boyunca yaklasik yüzde 70’ine uygulanmaktadir. Son yillarda radyoterapi cihazlarindaki gelismelerle birlikte daha uzun süreli sag kalim süreleri elde edilebilmekte, ayni zamanda tedavi ile olusabilecek yan etkiler çok az olmakta bu da hastalarimiza kaliteli uzun süreli yasam sagmaktadir. Görüntüleme yöntemlerindeki gelismelerle tümörü daha iyi tespit edebiliyor, aktif tümör bölgelerini belirleyebiliyoruz” diye konustu.



"Stereotaktik tedavi yöntemleri tümörü kisa sürede tamamen yok edebilmekteyiz"

Kanserden korunma yollari hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Serdar Özkök, “Kanser tedavisinin deneyimli ekiple yapildiginda, kür olabildigini ya da kronik hastalik grubuna girdigini de unutmayalim” dedi.

Özkök, son olarak sunlari söyledi:

“Uzay ve savas sanayindeki gelismelerle birlikte tümörü daha iyi hedeflemekte, tümörü tedavi sirasinda takip edebilmekte ve tümöre istedigimiz dozu verebilmekteyiz. Halk arasinda nokta atisi olarak tanimladigimiz stereotaktik tedavi yöntemleri tümörü kisa sürede tamamen yok edebilmekteyiz. Günümüzde kanser tedavisi, bireysel tedaviye kaymakla birlikte tümörün davranisini daha önceden tahmin edebilmekte. Bazi tümörlerde genetik yapilarindaki hedef noktalarina yönelik ilaçlar uygulayarak kanseri tedavi etme sansimiz olmaktadir. Kanser birçok faktörün bir arada etkilesimiyle olusur. Yaygin görülen birçok kanser türünün en az üçte biri daha saglikli bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulmasi, fiziksel aktivitenin artirilmasi, alkol kullaniminin azaltilmasi ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile önlenebilmektedir.”
Kaynak: İHA