Cografi Tescilli 'Dölek Güvecine' Ramazan Dopingi

Gümüshane’de yalnizca Dölek köyünde yüzlerce yildir kadinlar tarafindan yapilan ve “Dölek Gudusu” adiyla bilinen cografi isaret belgeli Dölek Güveci Ramazan ayinin gelmesiyle birlikte yogun ilgi görüyor.

Cografi Tescilli 'Dölek Güvecine' Ramazan Dopingi
Merkeze bagli Dölek köyünde yüzlerce yildir anadan kiza ögretilerek yalnizca kadinlarin yaptigi Dölek Güveci’nin üretim asamasi zorluklarla gerçeklestiriliyor.

Köydeki birden fazla alandan toplanan topraktan yapilan çamur kadinlarin elinde sekillenerek toprak kap haline dönüstürülürken, kesinlikle deterjanla yikanmamasi gereken ürün bu sekilde en az 20 yil sorunsuz sekilde kullanilabiliyor.

Ilk kullaniminda bos olarak isitildiktan sonra içerisine süt dökülerek kullanima hazir hale getirilen Dölek Güvecinde pisen her yemek tamamen dogal malzemeden yapildigi için ayri bir lezzetli oluyor, saglikli olmasi nedeniyle vatandaslar tarafindan siklikla tercih ediliyor.

“Dagdan 3 farkli toprak alip yapiyoruz”

Türkiye’nin dört bir yanina gönderilen Dölek Güvecini kent merkezindeki dükkaninda satan 20 yillik ayni köylü esnaf Ersin Gür, “Yaklasik 150 yildir annelerimiz, teyzelerimiz tarafindan yapilmaktadir. Sadece kadinlar yapabiliyor. Dagdan 3 farkli toprak aliyoruz. Sadece Gümüshane’nin Dölek köyünde bu toprak çikiyor. 3 farkli topragi evde eleyip ezip içerisindeki taslari oyup güveç yapiyoruz. Hamur gibi onu yogururuz. Yogurduktan sonra bayanlarimiz onu bir tahtanin üzerine koyarak istedigi sekli verir. Yaptigimiz güveci 10 gün güneste kurumada bekletiriz. Kuruduktan sonra büyük güveç tandirina güveçler dizilir çikaririz. Içerisine 3 bardak sütü serperiz. Kizgin olan güveç sütü emince çamuru güçlenir ve güvecimiz uzun ömürlü olur. Güveçlerimiz tescillidir” dedi.



“Bir alan bir daha aliyor”

Dölek Güvecini bir alan bir daha aldigini ve kargoyla Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini kaydeden Gür, “Alanlar biz böyle bir güveç yemegi yemedik diyorlar. Bu kapta dolma, kuru fasulye, sebzeli, güveç yemegi yapilabiliyor. Müsteri bunu aldikça bir daha aliyor. Köyümüzde yaptigimiz güveci en az kullanan 20 yil kullaniyor. Çünkü güvenli deterjanla yikama, içinde su bekletme, bu güveci kiramazsin. Bu sekilde ömür boyu kullanirsin” ifadelerini kullandi.

“Güvecin suyu ne kadar az olursa o kadar lezzetli olur”

Güvecin kullanimiyla ilgili bilgiler veren Gür, “Güveçleri yikarken tabanindan tutup yikanmasi. Güveci deterjanla yikarsak onu emer ve yemege verir. Iyi bir güveç yemeginin dibine kuyruk yagi koyayiz. Bir kat sebze, bir kat et dizerek doldururuz. En üstte yarim bag maydanoz, sarimsak koyduktan sonra bardak su koyup siviyag veya tereyagi koyariz. Güvecimizin agzini kapatiyoruz ama biz alüminyum folyo önermiyoruz güveçlerde. Agzini kapattigimiz güvercin etrafini hamurla kapatiyoruz. Güvercin suyu az olacak ki güveç lezzetli olsun. Güvecin suyu ne kadar az olursa o kadar lezzetli olur” diye konustu.

Vatandaslardan Zafer Akyildiz ise çocukluktan beri güveçte yemek yediklerini belirterek, “Annemiz, ninemiz sürekli yemek yapardi bu kaplarla. Bu güveç sadece Ramazan ayinda degil dogal ve organik oldugu için sürekli kullanilmali. Lezzeti konusunda denemek lazim ama efsane oluyor. Herkese tavsiye ederim” dedi.

Kaynak: İHA