Devrek'in Meshur Beyaz Baklavasi Bayrama Hazirlaniyor

Devrek’in yöresel tescilli ürünleri arasinda yer alan meshur beyaz baklava bayrama hazirlaniyor.

Devrek'in Meshur Beyaz Baklavasi Bayrama Hazirlaniyor
Zonguldak’in Devrek ilçesine özgü olan ve tescili yöresel ürünler arasinda olan meshur beyaz baklavasi hünerli kadinlarin ellerinden yaklasan Ramazan bayrami nedeniyle tüketicilerin taleplerini karsilamaya hazirlaniyor.

Devrek’in yöresel ürünleri arasinda yer alan ve tüketicilerin vazgeçilmezleri arasinda yer alan meshur beyaz baklava yaklasan bayram nedeniyle yaklasik 10 hünerli kadinin ellerinden çikarak baklava severlere ulastirilmaya çalisiliyor.

Yüzyillardir bilinen bir tatli olan baklavanin en önemli özelliginin beyaz oldugunu ifade eden Behiye Keklik, "Yedi yildan bu yana ilçemize özgü beyaz baklava üzerinde çalisiyorum. Beyaz baklavamiz ilçemizin yöresel bir ürünüdür. Atalarimizdan gelen ve yaklasik yüz yillardan bu yana Devrek’imiz de bilinen bir tatlidir. Diger baklavalardan ayrilisini özelligi beyaz olmasidir. Tas firinlarda ve kisik ateste pisirildigi için beyaz olmaktadir. Burada görev alan her bir arkadasimizin uzmanlik alani farkli farklidir. Açan farkli, yoguran farkli, döseyen farkli, pisiren farklidir. Bir tepside yaklasik 60 kat vardir. Her on kata ceviz serperek en son kesme asamasindan sonra yaglayip firina veriyoruz. Bir tepsinin pisirilme süresi takriben 5 ila 6 saat sürüyor. Baklavamiz cografi isaretli bir tatlimizdir yani sadece ilçemize mahsus bir üründür” diye konustu.

Köyünde meshur beyaz baklavanin üretilmesi kendileri için bir sans olan Dedeoglu Köyü Muhtari Ahmet Dede,” Ilçemizin ünlü baklavasi köyümüzde üretildigi için çok sansliyiz köyümüzün tanitimina katkida bulunuyor” dedi.

Kaynak: İHA