En Balli Ilde Aricilar Sezona Hazir

Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapildigi Ordu’da aricilar yeni sezon için hazirliklarina baslarken, bal verimliliginden beklentilerinin yüksek oldugunu söylediler.

En Balli Ilde Aricilar Sezona Hazir
Dünyada bal üretiminde ikinci sirada yer alan Türkiye’de en fazla Ordu’da bal üretimi yapiliyor. 3 bin 500 kayitli arisi ve yaklasik 600 bin koloninin bulundugu Ordu’da aricilar, baharin gelisi ile birlikte sezon hazirliklarina basladi.

Aricilar, kraliçe ari kontrolü, petek temizligi, ilaçlama ve rutin kontrollerin yaninda varroa mücadelesine karsi da hazirliklarini tamamliyor.

Kentte uzun yillardir aricilik yapan 73 yasindaki Yasar Özkan, bu mevsimde arilarin temizliginin önemli oldugunu söyledi.

Sezona hazirlanan arilarin temiz sandiklara aktarilmasi gerektigini ve varroa ilaçlamasinin yapilmasi gerektigine dikkat çekerek, “Suan bu bakimlari yapilir. Bizim memleketimizde kestane az ancak çiçekten umutluyuz. Bunu Allah dogaya verecek, ari toplayacak” dedi.



“Arilarda bakim zamani”

Yaklasik 20 seneden bu yana aricilik yapan Emin Kiliç, “Erik agaçlarinin çiçek açmasi ile beraber bahar sezonu açildi, arilar da hareketlendi. Su anda havalarin da isinmasi ile birlikte arilarimizin bakim zamanlari geldi. Suan ari kovanlarinin rutubet durumuna bakiyoruz ve rutubet varsa degisim yapiyoruz ve kuru ortamda yasamalarini sagliyoruz” seklinde konustu.



“Varroa mücadelesi yapiyoruz”

Kiliç, Türkiye’de ari ölümlerinin en büyük nedenlerinden birisi olan varroa ile mücadele kapsaminda ilaçlama da yaptiklarina dikkat çekerek, “Iyi bir verim almak ve varroa ile iyi mücadele etmek adina bu dönemde yaylalara göç etmeden ilaçlama yapmamiz gerekiyor. Bunlarin yaninda ana arilarin kontrollerini yapiyoruz. Eger ana arilar ihtiyar ise bunlari degistiriyoruz ve bal yapabilmeleri için besleme yapiyoruz. Arilarin bu dönemde varroa ile mücadele toplu ilaçlanmasi gerekiyor. Bu bölgede genelde toplu olarak ilaçlama yapiyoruz ve varroadan arinmis oluyor” ifadelerine yer verdi.

“Bu sezondan umutluyuz”

Ordu’da geçen sezon iklim sartlari el vermedigi için pek fazla verim alamadiklarini ancak bu sezondan çok umutlu olduklarini kaydeden Kiliç, sunlari söyledi:

“Mart ayi da kar yagdi ve kis fazla oldu, onun için suanda arilar çok güzel çalisiyorlar. Kestane balindan Ordu’da ümitliyiz. Kekik bali için Erzurum yaylalarina gidiyoruz ve bu sene oradan da ümitliyiz. Yeni sezondan aricilar olarak beklentimiz fazla.”
Kaynak: İHA