Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Konsolosluk Hizmetlerinde Artik Yapay Zekadan Faydalanacagiz'

Brezilya’da Sao Paulo Baskonsoloslugu’nun yeni binasinin açilisinda konusan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Konsolosluk hizmetlerinde artik yapay zekadan faydalanacagiz" dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Konsolosluk Hizmetlerinde Artik Yapay Zekadan Faydalanacagiz'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Latin Amerika turunun ikinci duragi olan Brezilya’da Sao Paulo Baskonsoloslugu’nun yeni binasinin açilisina katildi.

Brezilya Büyükelçisi Murat Yavuz Ates, Brezilya Disisleri Bakanligi Sao Paulo Ofisi Temsilcisi Büyükelçi Raymundo Magno’nun katilimlariyla düzenlenen açilis töreni, iki ülkenin resmi marslarinin okunmasiyla basladi.

Bakan Çavusoglu açilista yaptigi konusmada, "Türkiye ile Brezilya arasinda köklü dostluk baglarimiz var. Ülkelerimiz arasinda stratejik ortaklik mevcut. Brezilya Latin Amerika bölgesinde bizim en büyük ticaret ortagimiz. Ama bugün yaptigimiz görüsmelerde özellikle is insanlariyla 5 milyar dolarlik ticaret hacmi bizim potansiyelimizin çok gerisinde dolayisiyla hedeflerimiz büyük" ifadelerini kullandi.

"Brezilya’da Türk diline ilginin de arttigini görüyoruz"

Brezilya’da Türk diline ilginin arttigini söyleyen Çavusoglu, "Kültürden spora kadar birçok alanda iliskilerimiz gelisiyor. Benim çocuklugumda Türkiye’de herkes Brezilya dizilerini izlerdi ve o yillarda Türkiye’de televizyon satislarinda rekorlar kirilmisti. Çünkü Brezilya dizileri gündüz oynaniyordu herkes dizileri izleyebilmek için televizyon almisti. Bugün beyaz esya üretiminde Avrupa’da birinci sirada ve dünyada üçüncüysek bunda Brezilya dizilerinin önemli katkilari oldu. Tabi her sey degisiyor zamanla simdi tam tersine döndü. Brezilya’da ve Latin Amerika’da Türk dizileri izleniyor. Ilave televizyon ihtiyaciniz varsa biz fazlasiyla üretiyoruz Türkiye’de. Ayrica hem Brezilya’da hem de Latin Amerika bölgesinde Türk diline ilginin de arttigini görüyoruz" dedi.



"Baskonsoloslugumuzun Sao Paulo’da olmasi tesadüf degil"

Bakan Çavusoglu, Baskonsoloslugumuzun Sao Paulo’da olmasinin tesadüf olmadigini belirterek, "Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri etkinligini ve sayisini artiriyor. Ayrica üniversitelerimiz arasinda da gerçekten çok takdir ettigimiz is birligini görüyoruz. Sao Paulo, sadece Brezilya’nin degil Güney Amerika’nin önemli ticaret, finans, lojistik ve kültür merkezidir. Bölgedeki tek Baskonsoloslugumuzun tüm Latin Amerika dahil burada Sao Paulo’da olmasi tesadüf degildir. Bugün komsu ve dost ülkelerin baskonsoloslari da aramizda. Demek ki sadece Türkiye’nin ilgisini çekmiyor. Bu vesileyle dost ve komsu ülkelerin baskonsoloslarina da bugün katildiklari için tesekkür ederim" ifadelerini kullandi.

"Brezilyali dostlarimiza kapimiz her zaman açik"

Çavusoglu, Baskonsolosa tesekkür ederek, "Tabi iliskilerimiz gelisirken misyonlarimizin is hacmi de artiyor. Dolayisiyla daha iyi imkanlarda ve sartlarda daha etkin hizmet verebilmek için Baskonsoloslugumuzu bu güzel sitenin içinde güzel bir ofise tasidik. Degerli Baskonsolosuma özellikle böyle güzel bir yer buldugu için çok tesekkür ediyorum. Brezilya’da yasayan vatandaslarimiz için Baskonsoloslugumuz kendi yerleridir, kendi evleridir. Kapimiz vatandaslarimiza yedi gün 24 saat açik ama sadece bizim vatandaslarimiza degil Brezilyali dostlarimiza ve yine dost ülkelerin vatandaslarina da kapimiz her zaman açik" dedi.



"Konsolosluk hizmetlerinde artik yapay zekadan faydalanacagiz"

Çavusoglu 85’ten fazla konsolosluk hizmeti verildigini söyleyerek, "Bu vesileyle Büyükelçiligimiz de vurguladi. Dünyadaki tüm insanlarimiza Ankara’daki çagri merkezimiz ve merkezdeki dairelerimizde 85’ten fazla konsolosluk hizmeti veriyoruz vatandaslarimiza. Bugün güzel bir haberi de sizlerle paylasmak istiyorum. Geçen gün demosunu arkadaslarimiz yapti. Konsolosluk hizmetlerinde artik yapay zekadan faydalanmaya baslayacagiz. Hizir programiyla da birçok hizmetimizi yapay zeka ile yedi gün 24 saat anlayisiyla vermeye önümüzdeki günlerde baslayacagiz. 2019 yilinda biliyorsunuz dijital diplomasi inisiyatifini baslatmistik. Bugün yapay zekadan sadece konsolosluk hizmetlerinde degil dis politika gelismelerinin tespiti, gelismesi, analizleri konusunda da faydalaniyoruz" seklinde konustu.



"Tiredentes gününün önemini biliyorum"

Çavusoglu, Brezilya’nin bagimsizlik gününü kutlayarak, "Dün 23 Nisan’da Türkiye’ye bagimsizligi kazandiran Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 102. kurulus yildönümünü kutladik. Brezilya’nin bagimsizligina giden yolda 21 Nisan Tiredentes gününün önemini biliyorum. Hem Tiredentes gününüzü hem de Brezilya’nin 200. bagimsizlik yildönümünü cani gönülden kutluyorum. Yarin Brezilya’da yapacagimiz görüsmeleri de sabirsizla bekliyorum" ifadelerini kullandi.

Eski Fenerbahçeli futbolcu Diego Lugano da açilisa katildi

Brezilya’da Sao Paulo Baskonsoloslugu’nun yeni binasinin açilisina Uruguayli eski Fenerbahçeli futbolcu Diego Lugano da katildi.

Kaynak: İHA