Karlar Eridi, Mor Yayla'nin Mavi Yildiz Çiçekleri Kendini Gösterdi

Yörede “Mor Yayla” ismi ile de bilinen her yil Nisan ayinda açan mavi yildiz çiçekleri ile meshur Trabzon’un Tonya ilçesine bagli Kadiralak Yaylasi karlarin erimeye baslamasi ile birlikte mavi ve mor renklere bürünmeye basladi.

Karlar Eridi, Mor Yayla'nin Mavi Yildiz Çiçekleri Kendini Gösterdi
Kadiralak Yaylasi’nda karlar eriyince her yil görsel bir sölen sunan Mavi Yildiz çiçekleri de kendini gösterdi. Yaklasik bin 300 metre yükseklikte, Tonya ilçe merkezine 9 km, Karadeniz Sahili’ne ise yaklasik 29 km uzakliktaki yayla, baharin gelmesi ile birlikte fotograf tutkunlarinin ugrak yeri olmaya aday görüntüsüne yeniden kavustu. Bu yil kisin bölgede yüksek kesimlerde sert geçmesi üzerine geçtigimiz yillarin aksine geç açan Mavi Yildiz çiçekleri görsel sölen olustururken, çiçeklerin açtigini duyan yöre sakinleri yaylaya akin etti.

Yöre sakinlerinden Mehmet Akif Bektas, her yil Nisan ayinda çiçeklerin açmaya basladigini belirterek, "Bu çiçekler sayesinde yerli ve yabanci turistler yaylamiza geliyor. Çiçekler yaylaya farkli bir güzellik katiyor. Bu çiçeklerin 2 haftalik ömrü var. Bu sene çiçekler geç açti. Kar tamamen kalkmis degil ama çiçekler açmaya basladi.

Bu mevsimde herkesin sosyal medyasinda Kadiralak Yaylasi’nin fotograflari vardir. Herkesi Kadiralak yaylasina bekliyoruz" dedi.

Ali Ihsan Bektas ise, çevre illerinde yildiz çiçeklerini görmeye gelenlerin oldugunu kaydederek "En iyi çiçek bu sene olacak. Önümüzde don ve kar yagisi yok. Geçtigimiz senelerde çiçekler açtiktan sonra kar yagislari olmustu. Bunun sonucunda çiçekler yanmisti. Bu sene çok farkli olacak. Tam zamani simdi. Bazen Mart ayinin sonunu dogru açiyordu. Sicakliklarin artmasiyla çok güzel görsel sölen olacak. Çevre illerden bu çiçekleri görmeye gelenler oluyor. Sosyal medyadan gören geliyor" seklinde konustu.

Kadiralak Yaylasi’nda mavi yildiz çiçeklerinin açtigini duyarak yaylaya gelen Rabia Malkoçoglu da, "Çiçekler açinca her zaman gelmeye çalisiyorum. Her dönem buradayim. Gelip fotograf çekiliyor. Sosyal medyadan fotograf paylasinca arkadaslarim merak ediyor. Çok güzel bir yer. Dogasi güzel. Herkesin görmesini isteriz" ifadelerini kullandi.

Yapay bir gölle Uzungöl gibi cazibe merkezi haline getirilmesi planlaniyor

’Uluslararasi Bern Sözlesmesi’ geregi korunan ince uzun yaprakli ’mavi yildiz’ çiçeginin yetistigi yayla Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Tabiat Parki ilan edilmisti. Tüm yil boyunca sadece 2 hafta süreyle kendini gösteren ’Mavi yildiz’ çiçekleri ile meshur yaylanin, yapilacak yapay gölle Uzungöl gibi cazibe merkezi haline getirilmesi planlaniyor. Yayla estetik ve peyzaj degeri açisindan önemli bir turizm merkezi olmaya aday olarak gösteriliyor.
Kaynak: İHA