Iftardan Çok Sahura Önem Verin

Uz. Diyetisyen Veysel Cigerli ramazanin saglikli geçmesi için beslenme tüyolari verdi. "Iftari sevseniz de sahura önem verin" diyen Cigerli, "Sahurda proteinden zengin beslenmemiz gerekli. Çünkü bu besinler tok tutar" diye konustu.

Iftardan Çok Sahura Önem Verin
Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Uz. Dyt. Veysel Cigerli, "Hayatimizin her döneminde saglikli, yeterli ve dengeli beslenme yasamimiz için önemli. Ama Ramazan ayinda beslenme ayri bir önem kazanmaktadir. Uzun süre açlik ve susuzluk hali yasaniyor. Bu durum metabolizmamiz üzerine etki ederek yavaslamasina sebep olur. Sonuçta iftarda fazla yemek yemenin asiri kalori aliminin vücudumuzda yag olarak depolanmasina sebep olup kilo almak kaçinilmaz olur" diye konustu.

Cigerli "Ramazan ayinda süphesiz ki en sevdigimiz ögün iftardir. Fakat en önemli ögün sahurdur. Oruç tutanlarin mutlaka imsak vaktine yakin bir zamanda sahur yapmalari sagligin korunmasi için önemlidir. Sahur yapmadan tutulan oruç bitkinlik, sinirlilik, bas dönmesi ve asiri susama gibi sorunlara yol açar" görüsünü dile getirdi.

Cigerli su önerilerde bulundu:

"Sahurda proteinden zengin beslenmemiz gereklidir. Çünkü protein içerigi yüksek besinlerin tok tutucu özelligi vardir. Yumurta, süt, peynir, ceviz, az tuzlu zeytin ile birlikte hafif bir kahvalti yapilmali veya çorba, sebze yemeklerinden olusan bir ögün tercih edilmelidir. Vücut direncini arttirmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alinmasini saglamak için sebze ve meyveler sik tüketilmelidir."

Saglikli bir ramazan için örnek beslenme modeli olusturun diyen Cigerli söyle siraladi;

"Sahurda, 1 bardak süt, 1 adet haslanmis yumurta, 1 dilim az yagli peynir (30 gram), 1 adet ceviz içi, 2 dilim tam tahilli ekmek, domates, salatalik, biber, maydanoz (serbest), 4 bardak su. Iftarda ise, 1 su bardagi ile orucunuzu açin. 1 kase sebze çorba, 15 dakika sonra ana yemek, 1 tabak zeytinyagli sebze yemegi, 1 su bardagi yogurt, mevsim salatasi (yagsiz serbest), 2 dilim tam tahilli ekmek. Iftar ile sahur arasi ise, 2 porsiyon meyve veya 1 porsiyon light sütlü tatli veya 3 top sade dondurma veya 1 küçük kutu probiyotik yogurt +2 ceviz içi +10 adet badem."
Kaynak: İHA