Havalarin Isinmasiyla Keneler Artti

Havalarin isinmasiyla beraber artan kenelerden korunma yöntemleri ve isirdiginda neler yapilmasi gerektigi konusunda uyarilarda bulunuldu.

Havalarin Isinmasiyla Keneler Artti


Havalarin isinmasi, dogada bulunan kene miktarindaki artisla paralel olarak tarim, hayvancilik, ormancilik, piknik vb. nedenlerle kirsal alanda faaliyet gösteren insanlarin kenelerle temas ihtimalini de artirmaktadir. Keneler, kan emerek Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligi basta olmak üzere birçok hastaligin hayvanlar ile insanlara bulasmasinda ve tasinmasinda rol oynamaktadirlar. Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaliginin etkeni olan virüs hayvanlarda hastalik olusturmamaktadir. Hastaligi tasiyan hayvanlar hastalik belirtisi göstermemesine ragmen, keneler araciligiyla virüs insanlara bulasmakta ve bazen ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonlara sebep olmaktadir. Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligi Ülkemizde 2002 yilindan beri görülmekte olup, Denizli’nin cografi olarak göçmen kuslarin göç yolu üzerinde bulunmasi, hastaligin görülme ihtimalini artirmaktadir. Bu nedenle Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligina karsi tüm vatandaslarin daha duyarli olmalari gerekmektedir.

“Kene bir pensle dogrudan düz olarak yavasça çekilip alinmalidir”

Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü kenelerden korunmak için yapilmasi gerekenleri açikladi.

Yapilan açiklamada, “Keneler uçamaz, siçrayamaz. Agaçtan insanlarin üzerine düsme ihtimalleri zayiftir. Keneler genellikle yerdedirler. Kenelerle temasi azaltmak adina uzun otlarin, çimlerin ve çaliliklarin bulundugu yerlerde dolasilmamasi önerilmektedir. Kenelerin yasama alanlarinda bulunabilecek kisiler, repellent olarak bilinen böcek kaçirici ilaçlarla önleyici tedbir alabilirler. Vücudun özellikle diz arkasi, koltuk altlari, kulak arkasi, ense, saç dipleri, kasik gibi kisimlari kontrol edilmeli ya da ettirilmelidir. Kene isiriginda ise Yapisan keneler, kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin agiz kismi koparilmadan, bir pensle dogrudan düz olarak yavasça çekilip alinmalidir. Çiplak elle keneye temas edilmemeli eger elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poset yardimi ile keneler toplanmalidir” ifadelerine yer verildi.



Kene tarafindan isirilan kisinin ise 10 gün içinde; halsizlik, istahsizlik, ates, vücut agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma ve ishal sikâyetlerinden herhangi birini görmesi halinde, zaman kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna gitmesi gerektigi belirtildi.
Kaynak: İHA