Gezi Parki Davasinda Mütalaaya Karsin Son Savunmalar Aliniyor

Gezi Parki eylemlerine iliskin beraat kararinin bozulmasinin ardindan Osman Kavala’nin da aralarinda bulundugu 17 sanikli davada karar çikmasi beklenen durusma basladi.

Gezi Parki Davasinda Mütalaaya Karsin Son Savunmalar Aliniyor
Gezi Parki eylemlerine iliskin davada durusma savcisi celse arasinda mütalaasini açiklamisti. Açiklanan mütalaada, Osman Kavala ve Ayse Mücella Yapici’nin ‘Cebir ve siddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldirmaya tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasini talep edilirken, 6 sanigin ise ‘Cebir ve siddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim etme’ suçundan 15’er yildan 20’ser yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenmisti.

Mütalaada ayrica, haklarinda yakalama karari bulunan ve olaylarin organizatörleri olduklari öne sürülen saniklar Ayse Pinar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yilmaz, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Memet Ali Alabora, Yigit Aksakoglu ve Inanç Ekmekçi’nin dava dosyalarinin ayrilarak, yakalama karari infazlarinin beklenmesi talep edilmisti.

Durusma basladi

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince görülen 17 sanigin yargilandigi davanin durusmasi basladi.

Durusmaya Osman Kavala SEGBIS araciligiyla baglanirken, bazi tutuksuz saniklar ile avukatlari salonda hazir bulundu. Durusmada Kavala’nin esi Ayse Bugra’nin yani sira CHP’li bazi milletvekilleri ile bazi konsolosluk yetkilileri de izleyici olarak yer aldi. Durusma, saniklar ile avukatlarinin esasa iliskin mütalaaya karsi savunma yapmalariyla devam ediyor. Öte yandan, durusma öncesi adliye önünde açiklama yapan gruplar saniklara destek vererek yargilamaya tepki gösterdiler.

Olayin geçmisi

Gezi Parki eylemlerine iliskin aralarinda is adami Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayse Mücella Yapici ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nin da bulundugu 16 sanigin ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldirmaya tesebbüs’ suçundan yargilandigi dava, 18 Subat 2020’de karara baglanmisti. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi tutuklu sanik Osman Kavala’nin da aralarinda oldugu 9 sanigin beraatina, firari saniklar Ayse Pinar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoglu, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Inanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora’nin ise dosyalarinin ayrilmasina hükmetmisti. Savciligin yerel mahkemenin kararini istinafa tasimasinin ardindan Istanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de 9 sanik hakkindaki beraat kararini bozmustu.

Bozma kararinin ardindan Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021’deki durusmada bu dava ile yakalamali saniklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayse Pinar Alabora, Gökçe Tüylüoglu, Handan Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu ve Inanç Ekmekçi’nin dosyasinin birlestirilmesine karar vermisti. Bunun yani sira Osman Kavala ile CIA eski danismani Henri Barkey’in FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girisimine iliskin ‘Anayasayi ihlal’ ve ‘Devletin gizli kalmasi gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadiyla temin etme’ suçlarindan Istanbul 36. Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilandiklari davanin Gezi Parki ana davasiyla birlestirilmesine karar verilmisti.

Öte yandan Gezi Parki olaylarina iliskin Besiktas’in taraftar grubu Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanik hakkinda Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nce verilen karar Yargitay tarafindan bozulmustu. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi Parki olaylarina iliskin dava ile Çarsi davasi arasinda hukuki ve fiili irtibat bulundugunun belirtildigi kararda, örgüt üyeligi suçunun özelligi nazara alinarak, her iki dosyanin birlestirilmesi tarafina gidilmesi, saniklarin hukuki durumlarinin buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazili sekilde eksik arastirma neticesinde beraatlarina karar verilmesinin bozma nedeni sayildigi vurgulanmisti. Davalar verilen bozma kararlarinin ardindan Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nde birlestirilmisti. Gezi Parki ile Çarsi davasi dosyasi, 21 Subat’ta görülen dördüncü durusmada, davalarin geldigi asama dikkate alinarak yeniden ayrilmisti.
Kaynak: İHA