Bilimsel Arastirma Sonuçlandi Açiklamasi Oruç Tutan Insanlar Sigarayi Daha Hizli Birakiyor

Tip akademisyenleri tarafindan “Açligin Sigara Bagimliligina Etkisi” üzerine yapilan arastirmada orucun günlük sigara tüketme aliskanligini azalttigi ortaya çikti. Arastirmayi gerçeklestiren Doç. Dr. Onur Öztürk, “Özellikle iftar saatinden itibaren bazi teknik dokunuslar ve medikal tedavilerle beraber sigara bagimliliginin çok daha hizli bir sekilde önüne geçebiliriz” dedi.

Bilimsel Arastirma Sonuçlandi Açiklamasi Oruç Tutan Insanlar Sigarayi Daha Hizli Birakiyor
Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Aile Hekimligi Kliniginde görev yapan Doç. Dr. Onur Öztürk ve Ondokuz Mayis Üniversitesi’nde(OMÜ) görevli Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Ünal önderliginde Ramazan ayinda "Açligin Sigara Bagimliligina" etkisi üzerine arastirma yapildi. 278’si erkek ve 76’si kadin olmak üzere, Türkiye’nin 4 farkli sehrinden toplam 354 hasta üzerinde yapilan arastirmada orucun sigara birakmaya çok büyük etkisi oldugu belirlendi. Bu süreçte arastirmaya göre vakalarin yüzde 53,7’sinde nikotin yoksunlugu ile bas etmede en önemli nedenin dini duygular ve açlik oldugu ortaya çikti. Vakalarin yüzde 14,7’si, Ramazan ayi boyunca sigarayi kendiliginden birakti. Arastirmada Ramazan ayinda günlük sigara tüketme aliskanligi olan katilimcilarin 285’inde azaldigi gözlemlendi. Ramazan ayinda günlük sigara sayisini azaltan bazi kisiler ise bu düsüsün kendilerinden kaynaklandigini bildirdi.

"Sigara biraktirma seanslari özellikle Ramazan’da aktive edilebilir"

Yapilan arastirmaya göre sigara biraktirma seanslarinin Ramazan ayindaki önemine deginen Dr. Öztürk, "OMÜ’de görev yapan Dr. Mustafa Ünal hocamizla beraber ulusal düzeyde sigara bagimliligi üzerine bir arastirma gerçeklestirdik. Açligin sigara bagimliliginda yaptigi etkiyle alakali bir çalisma yürüttük. Bunu da uluslararasi üst sinif bir akademik dergide yayinlattik. Çalismaya Ankara’dan, Ordu’dan, Samsun’dan, Düzce’den hastalar dahil edildi. Aile hekimliginin yani sira, psikolojiden ve teolojiden akademisyenler de bulgularin degerlendirilme sürecine katildi.

Bazi çiktilara ulastik. Ramazan ayinda sigaraya birakmanin daha rahat oldugu ve sigarayi biraktiktan sonra geri dönüsün zor oldugu, sigara içilmedigi dönemlerde insanlarin sigaraya olan açliginin daha az oldugu gibi bazi tespitlere ulastik. Bundan dolayi bazi çikarimlarda bulunduk. Sigara biraktirma seanslari özellikle Ramazan’da aktive edilebilir. Bu, insanlari daha rahat basariya ulastirabilir. Bu ayda biraktiktan sonra insanlarin sigaraya olan açliklari daha da azalabilir. Ramazan ayinda saglik otoriteleri ve din otoriteleri bir araya gelerek bazi kampanyalar yürütebilir. Özellikle iftar saatinden itibaren bizim bazi teknik dokunuslarimizla ve bazi medikal tedavilerle beraber sigara bagimliligin çok daha hizli bir sekilde önüne geçebiliriz" diye konustu.



"Yarim paket içme orani artti"

Dr. Öztürk, "Sonuçlara bakilirsa Ramazan ayinda sigara içmeme konusunda zorluk yasama orani Ramazan disindaki döneme göre çok daha düsük çikti. Yaklasik 2 katlik bir fark vardi. Bunun disinda sigara arzulama oraninda da ciddi fark söz konusuydu. Ramazan’da ve Ramazan disindaki sigara içiciligi kiyaslandiginda ’yarim paket içiyorum’ diyenlerin orani Ramazan ayinda 2 kat daha fazla çikti. ’Bir paketten fazla içiyorum’ diyenlerin orani Ramazan disindaki dönemde, Ramazan ayindaki döneme göre 6 kat daha fazlaydi. Bu çalismamamiz kamuoyuna sunulmasi konusunda önderlikleri olan Il Saglik Müdürlügümüze tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Ersin Köksal, "Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezimizde birçok alanda önemli tedaviler uygulanmaktadir. Karadeniz’de kamuda önemli merkezlerden birisidir. Birçok tedavinin yani sira sigara birakma ile ilgili de klinigimiz mevcuttur. Onur hocamiz önderliginde bu merkezlerimizde birçok çalisma yapilmaktadir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA