Kaymakam 11 Agustos Sel Felaketini Anlatti Açiklamasi 'Ilçemiz Açisindan Kara Bir Gündü'

Sinop’un Ayancik Ilçe Kaymakami Ismail Pendik, 11 Agustos 2021 tarihinde yasanan sel felaketini “Ilçemiz açisindan kara bir gündü” ifadeleriyle degerlendirdi. Pendik, bu yaz ilçede 1,1 milyar liralik çalisma yapilacagini açikladi.

Kaymakam 11 Agustos Sel Felaketini Anlatti Açiklamasi 'Ilçemiz Açisindan Kara Bir Gündü'
10-11 Agustos 2021 tarihlerinde etkili olan saganak sonucu tasan Ayancik Çayi, ilçede büyük bir sel felaketine neden oldu. Ilçenin tüm karayolu ulasimi kesilerek, suyun siddetiyle birçok noktada toprak kaymasi yasandi. 24 saatte metrekareye 240 kilogram düsen yagis ile Ayancik deresinden tasan su, önüne kattigi her seyi götürdü. Köylerle baglanti saglayan 28 köprü ile 159 menfezin zarar gördügü, 16 kisinin de akintiya kapilarak sürüklendigi felaket döneminde, çatilarda mahsur kalan vatandaslar, is makineleri ve helikopterlerle kurtarildi. Türkiye’nin dört bir yanindan gelen erzak, ilaç ve giyim yardimlari, köylerdeki vatandaslara helikopterlerle ulastirildi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum sel felaketinin ardindan ilçeye gelerek çalismalari yönetti. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli bölgeye koordinatör vali olarak görevlendirildi, Samsun Büyüksehir Belediyesi afetzedelerin yardimina kostu. Devlet, ilçedeki selin yaralarini sarmak için tüm imkânlarini seferber etti. Selde 16 kisi kayboldu. Kaybolan 16 kisiden 10’unun cesedine ulasildi, 6 kisi ise hala kayip.

“11 Agustos ilçemiz açisindan kara bir gündü”

Sel felaketinde yasananlari Ihlas Haber Ajansi’na anlatan Ayancik Ilçe Kaymakami Ismail Pendik, 11 Agustos tarihini "Kara bir gün" olarak ifade etti.

Pendik, “Bir önceki gün etkisini azaltmadan devam eden yagmur, gece daha da artti. O gece bizler, kaymakamlik, belediye, özel idare olarak vatandaslarimizin ihbarina yetismeye çalistik. Ilgili kurumlarla da bilgi alisverisinde bulunduk. Yaklasik sabah namazina dogru durmustu sel, açikçasi birinci dalga dedigimiz o dalga durmustu. Durum degerlendirmesi yapmak üzere sahadan kaymakamliga geçtigimiz sirada bizim özel idare santiyemizdeki arkadaslarimizin bize ‘imdat’ ihbarlari geldi. Çok büyük su baskini oldugu, 9 arkadasimizin orada mahsur kaldigi, ölümle burun buruna geldigi yönünde. Ondan sonra da arka arkaya devlet hastanemiz, jandarma komutanligimiz ve vatandaslarimizdan bu konuda ihbarlar geldi, hakikaten çaresizlik içerisindeydik” dedi.



“Ayancik’in kara ile baglantisi kesilmisti”

Gelen ihbarlarin ardi arkasinin kesilmedigini anlatan Kaymakam Pendik, “Yollarimiz tamamen kopmus, köprülerimiz yikilmis, Ayancik’in kara ile baglantisi kesilmisti. Adeta bir ada haline dönmüstü Ayancik. Bizler valiligimiz, bakanligimizla iletisim içerisine girdik. Dedik ‘buraya kara ve deniz yoluyla ulasim mümkün degil, ne kadar helikopter varsa insanlarimiz suan çok zor durumda, çok ciddi ihbarlar aliyoruz’ onun için yardim istedik. Ulastirma Bakanimiz Adil Karaismailoglu Bey, yikik köprülerden geçerek afet bitmeden buraya ulasti. O andan itibaren helikopterler dolmus gibi seferler yapti, hem mahsur kalan insanlari kurtardi, hem de ihtiyaçlar için sevkiyati yaptilar” diye konustu.



“Ikisu Köprüsü yakinda açilacak”

Ilçenin en önemli 2 köprüsü olan, iki yakayi birlestiren Sevki Sentürk ve Terminal Köprüsü’nün kullanilamaz vaziyette oldugunu dile getiren Pendik, söyle devam etti:

“Ulastirma Bakanimiz ilk andan itibaren emir talimat verdi, bu köprülerin yapilmasiyla alakali çalismalar basladi.

Yapim asamasi 2-3 ay sürdü. O süreçte de askerlerimiz portatif köprü kurdular. Daha sonra bunun yetmeyecegini anladik, sayin bakanimizla kurumlarimiz istisare ederek orada bir gecede menfezlerle büyük bir köprü olusturdu, o bizi rahatlatti. Yine yukarida Ikisu Köprüsü ki o da çok önemli. Türkeli ve Sinop-Bartin yolunu birbirine baglayan kritik bir köprü. Orada geçici bir geçis verilmisti lakin köprümüz de tamamlanmak üzere. Yakinda bakanimizin tesrifleriyle onlari da açacagiz.”

Köy yollari yapimina 1,1 milyar liralik bütçe

Ilçe merkezinin disinda köy yollarinda çok ciddi tahribat olustugunu söyleyen Pendik, “Ilk asamada geçisleri vermek suretiyle çok büyük çalisma yaptik, özel idare çok büyük çalisma yapti. Geçici geçislerimizi verdik, menfezler koyduk, yollar yaptik ama daha büyük çalisma bu yaz olacak. AFAD, Karayollarina köy yollarinin yapimi asamasinda yetki verdi bütçe ayirdi, 1,1 milyarlik onay oldugunu biliyoruz. Yine Devlet Su Isleri, köylerimizdeki dere islahini hizli bir sekilde yapti, Ayancik Çayi’nin islahini da yapacak” ifadelerini kullandi.

Yardimlar hakkinda konusan Pendik, “Ilk yaralari sarmak için hem AFAD tarafindan hem de Sosyal Yardimlar Genel Müdürlügü araciligiyla aktarilan ödeneklerde ilk asamada direkt vatandaslarimiza konut, araç, is yeri açisindan yapilan yardim yaklasik 117 milyon lira. Bunun içinde 50 bin liralik esya yardimi yapmamizin yaninda tüm esyalari verdik vatandasimiza, yaklasik 150 vatandasimiza verdik. Köy yollarimizin ilk anda stabilizasyonu yapilmasi için de 60 milyon liralik bir ödeme yaptik, onu da eklersek 177 milyon ilk anda yaralarin sarilmasi için harcama yapildi. 1 milyar 100 milyonluk Cumhurbaskanimizin verdigi onay var. Ayancik’i selden önceki halden daha iyi bir hale getirecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA